Hindistan’nın güçlü sesi Arundhati Roy’a Pen Pinter Ödülü

Hindistan'da tartışmalı Keşmir bölgesi hakkında 2010'da yaptığı yorumlar nedeniyle hakkında dava açılarak gündem olan Arundhati Roy, Pen Pinter Ödülü'ne layık görüldü. Jüriye göre yazar kalemin kılıçtan güçlü olduğunun en büyük örneklerinden biri.

Kültür Sanat 28 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Roy 'Küçük Şeylerin Tanrısı' adlı romanıyla 1997 yılında Booker ödülünü kazanmıştı.

Arundhati Roy Hindistan’ın en ünlü yazarlarından biri. Roy ilk romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ ile Booker ödülünü kazandığı 1997’deki edebi başarısından bu yana önceki ve bugünkü hükümetleri sert şekilde eleştiriyor. Geçen hafta Roy’a 2010 yılındaki bir konuşmasından dolayı dava açıldığını duyurmuştuk. 200’den fazla Hintli akademisyen, aktivist ve gazeteci Roy’a destek vermiş, terörle mücadele yasası uyarınca yargılanmasına onay veren kararın geri çekilmesi çağrısı yapan bir açık mektup yayınlamıştı.

Arundhati Roy bu kez müjdeli bir haber aldı. Yazar Pen Pinter ödülüne değer görüldü. PEN Pinter Ödülü 2009’dan bu yana English PEN tarafından Nobelli oyun yazarı Harold Pinter’ın anısına veriliyor. Ödül Harold Pinter’ın Nobel kabul konuşmasında vurguladığı üzere dünyaya “cesur, inatçı” bir bakışla bakan ve “yaşamlarımızın ve toplumların gerçeğini tanımlamak için… amansız bir entelektüel azim” gösteren, edebî kariyerinde gösterdiği istikrarlı başarı grafiği övgüye değer yazarlara veriliyor.

İngiliz PEN başkanı Ruth Borthwick, oyuncu Khalid Abdalla ve yazar Roger Robinson’dan oluşan jüri bu seneki kazananı belirlerken Roy’u “İklim krizinden insan hakları ihlallerine kadar çeşitli konulardaki keskin yorumları” için övdü: “Roy bize kalemin neden kılıçtan daha güçlü kalması gerektiğini hatırlatıyor.”

Karanlıktaki bir yıldız

Abdalla, Roy’un “özgürlük ve adaletin parlak bir sesi” olduğunu ve ilk romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’nın yayınlanmasından bu yana eserlerinin “dünyamızın karşılaştığı birçok kriz ve karanlık boyunca bir yıldız olduğunu” söyledi.

Yazar da ödüle değer görüldüğü için mutlu. Yaptığı açıklamada “Keşke Harold Pinter bugün dünyanın aldığı neredeyse anlaşılmaz dönüş hakkında yazabilse, bizimle olabilseydi. Ama maalesef aramızda değil. Biz de onun boşluğunu doldurmak için elimizden geleni yapmalıyız” dedi. Roy ödülünü ekim ayında İngiltere’de düzenlenecek bir törenle alacak.

PEN Pinter ödülü daha önce kazananlar arasında Malorie Blackman, Tsitsi Dangarembga, Margaret Atwood ve Salman Rushdie gibi isimler var.

Cannes Yaratıcılık Festivali’nde Büyük Ödül alan reklam filmi soruyor: Risk almaya ne gerek varCannes Yaratıcılık Festivali’nde Büyük Ödül alan reklam filmi soruyor: Risk almaya ne gerek var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.