Akkuyu 27 Nisan’da nükleer santral statüsüne kavuşuyor
Rus nükleer enerji şirketi Rosatom'un yöneticilerinden Gennady Sakharov 28 Haziran'da rüşvetten gözaltında. Gözaltı işlemini dikkat çekici kılan, Sakharov'un Akkuyu Nükleer Santrali'nin yönetim kurulu üyesi olması ve sorunun buralara uzanma ihtimali.
Rus haber ajansı TASS’ın 28 Haziran’daki haberine göre Rusya’nın nükleer enerji şirketi Rosatom’da sermaye yatırımı, inşa denetiminden sorumlu Gennady Sakharov ve özel nükleer enerji şirketi Orgenergostroy’un yöneticilerinden Elguji Kokosadze Moskova’da gözaltına alındı. İki yöneticinin gözaltına alınma sebebi aynı: Rüşvet. Sakharov’un sekiz yıldan 15 yıla kadar hapis cezası alma ihtimali var.
BirGün’den Özgür Gürbüz’ün haberine göre Sakharov ve Kokosadze’nin gözaltına alınmasını Türkiye açısından ilginç kılan ise Sakharov’un Mersin’de inşasına devam edilen ve Rosatom sahipliğindeki Akkuyu Nükleer Santrali’nin yönetim kurulu üyelerinden olması. Daha doğrusu istifa etmiş yöneticisi. Zira Akkuyu Nükleer’in 12 Mart’taki son genel kurul çağrısının gündem maddelerinden biri 29 Mart’taki toplantıda Sakharov’un istifa talebinin görüşülmesiydi.
Gürbüz’ün sabah saatlerinde yayınlanan haberinde Sakharov’un adının Akkuyu Nükleer’in sitesinde hâlâ yönetici listesinde olduğu ve ticaret sicil kayıtlarının değiştirilmediği belirtiliyor.
Gürbüz, Sakharov’un rüşvet meselesinin Türkiye’ye uzanma olasılığına da değiniyor. Kokosadze’nin gözaltına alınması tam da bu nedenle önemli hale geliyor. Biraz önce de belirttiğimiz üzere Kokosadze nükleer enerji alanında çalışan özel şirketlerden Orgenergostroy’da birinci genel müdür. Suçlamaya göre Sakharov, Rosatom kontratlarından birini rüşvet karşılığında Orgenergostroy’a verdi ve şirketin çalıştığı projeler arasında Gürbüz’ün belirttiğine göre Akkuyu da var.
Akkuyu Nükleer’in temelleri 3 Nisan 2018’de atılmıştı. Hisselerinin tamamı Rosatom’a ait olan santralin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi amaçlanıyor. Tam faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Bütün ünitelerinin ise 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor. Geçen yıl Akkuyu’da ilk yakıt getirme töreni yapılmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin videkonferans aracılığıyla törene katılmıştı. Putin o zamanki konuşmasında “Türkiye’de gaz merkezi kurulacak, ticaret artacak. Dünyanın en büyük nükleer santralini kurmaktayız. Rus ve Türk enerji uzmanları büyük bir azimle ve ahenkle çalışıyorlar. Çalışanın sayısı 20 bini aşıyor, 30 bine yaklaşıyor” demişti.
Dün Putin’le Kazakistan’ın Astana kentinde yüz yüze görüşmesinden hemen önce Erdoğan Rusya ile planlanan bir diğer işbirliği olan Sinop Nükleer Enerji Santrali’nin inşasıyla ilgili konuştu. Santralin bitmesi için ciddi adımlar atıldığını söyledi, BOTAŞ ve Gazprom arasındaki ilişkilerin “samimi bir havada” devam ettiğini belirtti, “55 milyar dolarlık hacim bizim için çok önemli değil. Hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktı. Bu 100 milyar dolara ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.