Özel, Başbağlar katliamında ölenleri andı: İnsanlık suçu

Başbağlar katliamında ölenleri anan CHP lideri Özel davanın sonuçsuz kalmasını eleştirdi. Özel bu katliamın insanlık suçu olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi.

Siyaset 6 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Özgür Özel.

Erzincan kent merkezine 220 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993 akşamı gelen PKK’lı teröristler 33 kişiyi öldürdü. Katliamın yıldönümünde Başbağlar’da anma yapıldı ve törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı.

Burada konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Beklediler ki köyün erkekleri camide akşam namazını takiben camiye giden namazdan çıkanları aldılar, getirdiler ve 28’ini köyün meydanında katlettiler. Köyü ateşe verdiler, yaktılar. 5 canımızı da orada aldılar ve 33 şehidimizi bizim yüreğimizi yakarak tarih önünde hepimize emanet ettiler” dedi. Başbağlar’ın öylesine seçilmediğini belirten Özel, bu katliamdan iki gün önce de Madımak katliamının yaşandığını hatırlattı.

“Güya ona misilleme bu sefer bir cami çıkışında 33 kişi hayatını kaybetti. Hesap bu ülkede mezhep kavgası çıkarmak, terör örgütü hepimizin birliğine, beraberliğine kastetmiş o terör örgütü ya da o terör örgütünü kullanan başka güçler mezhep kavgası, mezhep savaşı çıkarır mıyız diye niyetlendiler” diyen Özel, Madımak’ta da Başbağlar’da da insanların buna rağmen insanlık dersi verdiğini söyledi.

“O gün o acılarında bu mezhep kavgasına yönelmeyenlerin verdiği mesajı bugün bir kez de buradan ben ifade etmek isterim ki; Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevilerle, Sünniler kardeştir. Türklerle Kürtler kardeştir. Buna kastedenler de kalleştir” diyen Özel, açılan davaların sonuçsuz kalmasını da eleştirdi ve insanlık suçu olduğunu ifade etti. Davanın 2019’da bir kez daha açıldığını ama tüm sanıkların firari olduğunu belirten Özel “Biz bu davanın sanıkların gıyabında da olsa bir insanlık suçu, insanlığa karşı suç olarak nitelendirilmesini her türlü zaman aşımından, her türlü ceza indiriminden, her türlü aftan muaf olmasının sağlanmasını, geleceğe yönelik olarak da önemsiyoruz. Ben bu ayın 15’inde tekrar Saraybosna’da olacağım. Biz bugün Başbağlar’a gelirken 31’inci yılındaki bir acıyla değil, birinci yıldaki acıyı hissederek, birinci yılda ne kadar yüreğimiz yanıyorsa o kadar yanarak geldik. İki gün önce Sivas’taydık. Orada o acıyı hissettik. İki gün sonra buradayız” dedi.

Madımak Katliamı'nın 31. yılında İstiklal Caddesi'nde Hafıza sergisiMadımak Katliamı’nın 31. yılında İstiklal Caddesi’nde Hafıza sergisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.