Sığınmacılarla ilgili yeni uygulama: Adeta yoklama alınacak

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Kayseri olayları sonrası sığınmacılarla ilgili yeni bir uygulama başlattıklarını açıkladı. 4 milyona yakın sığınmacının bildirdikleri adreste olup olmadıkları sürekli araştırılacak. İzinsiz ayrılanların yardımı kesilecek

Gündem 7 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Kayseri’de, Suriyeli bir kişinin bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla başlayan sığınmacılara yönelik saldırılar sonrası dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor.

AK Parti Strateji Kurulu’nun bu hafta yapılan toplantısında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sığınmacılar ve kaçak göçle ilgili konuştu.

Yerlikaya, “Yeni bir uygulama başlattık. Türkiye’de kayıt altında bulunan sığınmacıların bildirdikleri adreslere gidiliyor. Adreste bulunamayıp başka şehirlere gidenlerin yardımları kesilecek. Bunlardan adreslerine dönmeleri isteniyor. Bu uyarıya karşın yerlerine dönmeyenlere sınır dışı edilecekleri bildiriliyor” dedi.

Türkiye’de, 3 milyon 100 bin civarında geçici koruma altında Suriyeli olduğunu söyleyen Yerlikaya, “2016’dan bu yana 700 bin civarındaki Suriyeli sığınmacı ülkesine döndü” dedi.

Yerlikaya şunları söyledi:

“Şimdi önümüzdeki sürece ilişkin yeni planlamalar olacak. Çünkü iş dünyasından da bazı talepler söz konusu. Türkiye’de bulunan sığınmacıların kayıtlı olarak çalıştırılmasını istiyorlar. Bununla ilgili bazı çalışmalar olacak.

2023’te ilk olarak İstanbul’da Mobil Göç Noktası uygulaması başlatmıştık. Şu anda, 200’e yakın mobil göç noktası var. Bugüne kadar bu yolla 700 binden fazla kimlik sorgulaması yapıldı. Bunlardan düzensiz göçmen olan 100 bine yakını geri gönderme merkezlerine gönderildi.

Kayıt dışı sığınmacılar olduğu yönündeki iddialar doğru değil. Bunların kayıtları var. Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine 7 bin 600 civarında operasyon yapıldı. Göçmen kaçakçılarına nefes aldırmıyoruz.”

Erdoğan ile Özel 'Kayseri' polemiğinde... İkisi de birbirini sorumlu tuttuErdoğan ile Özel ‘Kayseri’ polemiğinde… İkisi de birbirini sorumlu tuttu

Kayseri olaylarının faturası çıktı: 28 tutuklamaKayseri olaylarının faturası çıktı: 28 tutuklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.