Rusya Ukrayna’da hastanelere saldırdı, Polonya el yükseltti: Vurma fikrine açığız

Rusya, Ukrayna'yı füze yağmuruna tuttu, çocuk ve doğum hastanelerini hedef aldı. Saldırılarda onlarca kişi ölürken yüze yakın Ukraynalı da yaralandı. Zelenski ile görüşen Polonya Başbakanı NATO liderler zirvesi öncesinde "Vurma fikrine açığız" dedi.

Dünya 8 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya açtığı savaş devam ederken Moskova aylar sonra en şiddetli saldırılarından birini düzenledi. Ukrayna’nın dört bir yanı sabah saatlerinden itibaren füze yağmuruna tutuldu. Rus güçleri başkent Kiev’de de çocuk hastanesine saldırdı. Hastane ağır hasar alırken yüzlerce insan da camları kırılan ve panelleri sökülen hastanedeki enkazı temizlemek için seferber oldu. Saldırı anında Polonya’da bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski müttefiklerine “birlik” çağrısı yaparken Polonya Başbakanı Donald Tusk “vurma fikrine açığız” dedi. Zelenski de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) olağanüstü toplantıya çağırdıklarını bildirdi.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters Kiev sakinlerinin kucaklarında bebekleriyle koşturduğunu, sersemlemiş göründüklerini ve hıçkıra hıçkıra ağlayarak sokaklarda yürüdüklerini yazdı. 33 yaşındaki Svitlana Kravchenko “Çok korkutucuydu. Nefes alamıyordum, (bebeğimin) üzerini örtmeye çalışıyordum. Nefes alabilmesi için onu bu bezle örtmeye çalışıyordum” diyerek yaşadıklarını Reuters’a anlattı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Rusya’nın 40’tan fazla füze ateşlediğini ve Kiev, memleketi Kryvyi Rih, merkez şehir Dnipro ve iki doğu şehrinde konut ve ticari binalar ile altyapıya zarar verdiğini söyledi.

Kiev’de 14 kişi öldü

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Kiev’deki saldırılarda 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 38 kişinin yaralandığını bildirdi. Kiev’in neredeyse her ilçesinde ölü ve yaralılar olduğuna işaret eden Yermak “Bu, sokaklarda çok sayıda insan varken sivillere yönelik saldırıydı. Ruslar ne yaptıklarını açıkça biliyorlardı” dedi.

Yermak bir diğer paylaşımında da Rusya’nın X-101 tipi füzeyle çocuk hastanesini vurduğunu belirterek “(Füze) NATO ülkelerinde üretilen onlarca mikroelektronik içeriyor. Bunu durdurmalıyız, NATO zirvesinde bu konuyu konuşmalıyız. Çocuklara yönelik saldırı kilit konulardan biri olmalı. Ruslara öldürme imkanı veren mikroelektronik akışını kesmeliyiz” ifadesini kullandı.

Kriviy Rig kentinde 47 kişi yaralandı

Öte yandan Kriviy Rig Kenti Savunma Konseyi Başkanı Oleksandr Vilkul da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Rusya’nın kente düzenlediği füze saldırısında ilk belirlemelere göre 10 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdare Başkanı Sergiy Lısak ise sosyal medya hesabından Kriviy Rig kentinde düzenlenen saldırıda 47 kişinin yaralandığını açıkladı.

Lısak Rusya’nın Dnipro kentine gerçekleştirdiği saldırıda 12 kişinin yaralandığını belirtti.

Çocuk hastanesinde 16 kişi yaralandı

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Rus ordusunun füze saldırısında hasara uğrayan “Ohmatdit Çocuk Hastanesi”nde 7’si çocuk en az 16 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı. Zelenskiy de sosyal medya hesabından çocuk hastanesinin enkazı altında insanlar olabileceğini belirterek ölü ve yaralı sayısının tam olarak bilinmediğini, enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

Kiev Şehri Askeri İdare Başkanı Popko da konuya ilişkin yaptığı açıklamada hastaların Kiev’in diğer sağlık tesislerine tahliye edildiğini söyledi.

Kiev’e yapılan saldırılardan bir başka sağlık merkezi daha hasar aldı. Kiev’deki Dnipro ilçesinde sağlık merkezinin de Rus saldırısı sonucu zarar gördüğünü, ilk belirlemeye göre dört kişinin hayatını kaybettiğini, üç kişinin yaralandığını belirtti.

Doğum hastanesi de vuruldu

Yetkililer Rusya’nın Kiev’e düzenlediği saldırılarda doğum hastanesinin de vurulduğunu açıkladı.
Açıklamada Kiev’in Dniprovskyi bölgesindeki Isida doğum hastanesine düşen enkazın isabet etmesi sonucu en az dört kişinin öldüğü ve üç kişinin de yaralandığı bildirildi. Ülkede kanserli çocuklar için ana tedavi merkezi olan başkentin Okhmatdyt hastanesi de doğrudan bir füze saldırısına maruz kaldı.

Saldırılarda en az 29 kişi hayatını kaybederken yüze yakın kişi de yaralandı.

Zelenski “Tüm dünya Rus hava saldırılarına son vermek için elinden geldiğince kararlı bir şekilde hareket etmelidir. Cinayet, Putin’in getirdiği şey bu. Sadece birlikte gerçek barış ve güvenliği sağlayabiliriz” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise çocuk hastanesinden bahsetmeyerek kuvvetlerinin Ukrayna’daki savunma sanayi hedeflerine ve hava üslerine saldırılar düzenlediğini söyledi. Moskova sivilleri ve sivil altyapıyı hedef aldığını defalarca reddetmiş olsa da Şubat 2022’de geniş çaplı işgalini başlattığından bu yana saldırıları binlerce sivilin yaşamına mal oldu.

Saldırı NATO zirvesi öncesinde

Saldırı NATO yarın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) NATO liderler zirvesinden hemen önce gerçekleşmesiyle de dikkat çekti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçenlerde zirvenin öncelikli konusunun Ukrayna olacağını söylemişti. ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink Twitter hesabından “İnsan hayatını hiçe sayan, Avrupa ve Transatlantik güvenliğini tehlikeye atan bu vicdansız saldırganlık nedeniyle liderler bu hafta Ukrayna’ya önemli güvenlik taahhütlerinde bulunacaklar” dedi.

Saldırıların ardından konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski toplam bilançonun 37 ölü, 170 yaralı olduğunu söyledi.

Daha fazla yardım çağrısı

Savunma Bakanı Rustem Umerov Ukrayna’nın hâlâ yeterli hava savunma sistemine sahip olmadığını söyledi ve Kiev’in müttefiklerine, şehirlerini ve altyapısını Rus saldırılarından korumaya yardımcı olmak için derhal daha fazla yardımda bulunmaları çağrısını yaptı. Ukrayna’nın elektrik şebekesi mart ayındaki hava saldırılarından o kadar çok zarar gördü ki, elektrik kesintileri yaygınlaştı ve sokaklardaki yedek jeneratörlerin sesi her yerde duyulur hale geldi. Ukrayna’nın en büyük özel elektrik üreticisi DTEK, başkentte üç elektrik trafo merkezi ve elektrik şebekesinin hasar gördüğünü açıkladı.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kıliçko başkente yapılan saldırının savaşın en büyüklerinden biri olduğunu söyledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk Polonya’nın NATO topraklarına yönelen Rus füzelerini henüz Ukrayna toprakları üzerindeyken vurma fikrine açık olduğunu söyledi. NATO Liderler zirvesi öncesi Zelenski ile Varşova’da görüşen Tusk Polonya’nın NATO topraklarına yönelen Rus füzelerinin henüz Ukrayna toprakları üzerindeyken vurulması fikrine açık olduğunu söyledi. Tusk “Burada NATO içinde net bir işbirliğine ihtiyacımız var, çünkü bu tür eylemler NATO’nun ortak sorumluluğunu gerektiriyor… Biz buna açığız, mantık bunun kesinlikle daha etkili bir eylem olacağını gösteriyor” dedi.

Zelenski de Rus füze saldırılarına karşı misilleme sözü verdi. Ukrayna Devlet Başkanı kurbanlar için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan basın toplantısında Kiev’in müttefiklerini Pazartesi günkü saldırıya sert bir yanıt vermeye çağırdı.

Zelenski şunları söyledi: “Ortaklarımızdan Rusya’nın bir kez daha halkımıza, topraklarımıza ve çocuklarımıza indirdiği darbeye karşı daha büyük bir direnç ve güçlü bir yanıt duymak istiyorum. Bu insanlara misilleme yapacağız, Rusya’ya kendi tarafımızdan güçlü bir yanıt vereceğiz. Ortaklarımıza sorulması gereken soru şudur: karşılık verebilecekler mi?”

BMGK’yı olağanüstü toplantıya çağırdı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın, Kiev’de bir çocuk hastanesinin de dahil olduğu sivil altyapıyı vurması üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) olağanüstü toplantıya çağırdıklarını bildirdi.

Zelenskiy, “Ukrayna, Rusya’nın, aralarında bir çocuk hastanesinin de bulunduğu sivil altyapıyı vurması nedeniyle BM Güvenlik Konseyini olağanüstü toplantıya çağırıyor.” ifadesini kullandı.

Devlet Başkanı Zelenskiy, “Ohmatdit” hastanesi çalışanlarının çocuklara yardım etmeyi sürdürmeleri için yetkililere teknik olarak donatılmış bir hastane bulma talimatını verdiğini belirtti.

Rus yanlısı Orban Ukrayna'da: Hem ateşkes baskısı yaptı, hem samimiyet mesajı verdiRus yanlısı Orban Ukrayna’da: Hem ateşkes baskısı yaptı, hem samimiyet mesajı verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.