Fransa’da gündem Eyfel’in statüsü: Bakan ve belediye başkanı bir türlü anlaşamıyor
Fransa'da geride kalan seçimler kültür sanat dünyasında genel olarak olumlu karşılandı. Ancak kronikleşmiş sorunlar geleceğe daha iyimser bakmanın önündeki en önemli engeller olarak görülüyor.
Fransız kültür sanat camiası geçen pazar gecesi parlamento seçimlerinin kesin sonuçları açıklandığında rahat bir nefes aldı. Sol eğilimli Yeni Halk Cephesi 182 sandalye ile en fazla sandalyeyi kazanmasına rağmen genel çoğunluğu elde edemedi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkezdeki koalisyonu 168 sandalye kazanırken Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Birlik partisi 143 sandalye ile üçüncü sırada yer aldı.
Fransız sanat tarihçileri komitesi “kültürel mirasın yabancı düşmanı bir şekilde ele geçirilmesine” karşı uyarıda bulunurken Sanat Galerisi Sahipleri Birliği de “değerlerinin Ulusal Birlik’in değerleri olmadığını” söyledi. Festival d’Avignon’un direktörü Tiago Rodrigues “aşırı sağa karşı” bir gece ışık gösterisi düzenledi. Yedi yüz lise müdürü ve akademi müfettişi daha da ileri giderek yabancı öğrenci karşıtı ayrımcı eylemler gibi “Cumhuriyet değerlerine aykırı her türlü tedbire itaat etmeyeceklerini” belirtti.
Büyük ölçüde kamu desteğine bağımlı olan sanat dünyası yeni hükümet tarafından devlet sübvansiyonlarında yapılacak olası kesintilere ilişkin endişelerini dile getirdi. Le Monde Ulusal Birlik belediye başkanları tarafından yönetilen güney şehirlerine odaklanan ve kültür mekanlarının bütçe kesintileri ortaya koyan bir araştırma yayınladı. “Macaristan ve İtalya gibi ülkeler yol gösterici oldu” diyen 800 kültür önderinin çağrısında “kültür için kamu fonlarını kestiler, müze ya da tiyatro müdürlerini değiştirdiler ve kamu yayın şirketlerini parçaladılar” ifadeleri yer aldı.
Ancak bundan sonra ne olacağı Fransızlar için büyük belirsizlik taşıyor. Yeni bir hükümet kurulsa bile süreç kırılgan olacak. Zira çoğunluk oluşmadığı için o hükümet de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Üstelik bu süreçte Ulusal Birlik’in kültür sanat politikalarına ne denli destek vereceği de ayrı konu. Sanata yönelik sübvansiyonlara pek sıcak bakmayan Ulusal Birlik’in bütçe görüşmelerini de tıkaması olası. Fransa geçen yıl kültür ve sanata 11 milyar euroluk bir bütçe ayırmıştı.