Fransa’da halk emeklilik reformuna karşı yine sokakta: Olimpiyat merkezini bastılar

Fransa'da emeklilik reformu Resmi Gazete'de yayımlansa da en az 281 bin kişi sokaklara dökülerek yasanın geri çekilmesini istedi. Paris'te polis ile protestocular arasında çatışma çıkarken, olimpiyat binası da basıldı.

Dünya 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Fransa'da halk 14'üncü kez sokaklara döküldü. Fotoğraf: AA

Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkmasına karşı halkın yaptığı protestolar salı günü bir kez daha yüzünü gösterdi. Yetkilileri Resmi Gazete’de çoktan yayımlanan değişikliklerden vazgeçirmek için halk son bir çaba olarak 14’üncü kez sokaklara döküldü.

Başta başkent Paris olmak üzere Marsilya, Lille ve Rennes gibi kentlerde eğitim ve ulaşım gibi sektörlerde greve gidildi. İçişleri Bakanlığı protestolara katılımın 281 bin olduğunu söylerken sendikalar bu sayının 900 bin olduğunu iddia etti. Bununla birlikte sendikalar ve yetkililer, protestolara katılımın ocak ayından bu yana en düşük seviyeyi gördüğünde hemfikir.

Ülkenin en büyük sendikalarından biri olan CFDT’nin Başkanı Laurent Berget, bunun emeklilik reformu konusunda yapılan ‘son protesto’ olduğunu söylerken, Genel iş Sendikası (CGT) lideri Sophie Binet, sendikasının mücadeleye devam edeceğini ancak katılımın öncekilere göre daha da düşeceğini, “Öfkemiz yüksek ama yorgunluk da var” sözleriyle kabul etti.

Paris’teki protestocular ile polisin karşı karşıya gelmesi sonucu bir polis memuru yaralanırken, 28 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Parisli protestocular, şehrin kuzeyindeki Aubervilliers’de bulunan Olimpiyat merkezini bastı. Olimpiyatların organizatörlerinden biri, baskın sırasında herhangi bir şiddet olayı yaşanmadığını ve binada hasar olmadığını bildirdi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikinci döneminde yaşadığı en zorlu olaylardan biri olan emeklilik reformu protestolarında hükümet, bütçe açığını kapatmak için böyle bir karar aldığını savunurken, halk söz konusu açığın varlıklı şirketler aracılığıyla kapatılması gerektiğini vurguluyor. Hatta bunun için dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock da dahil olmak üzere birçok büyük şirketi bastılar.

Bu sırada tasarı, alt mecliste kabul edilmediği için, Başbakan Elizabeth Borne anayasadaki bir maddeye dayanarak tasarıyı oylanmadan meclisten geçirdi. Böylelikle protestolar artık ekonomik boyutunun yanı sıra demokratik boyutuyla da eleştirilerin hedefine oturdu. Son olarak Anayasa Mahkemesi’ne taşınan konunun yasalara uygun şekilde ele alındığına karar verildi ve birtakım düzenlemelerin ardından yasa Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bununla birlikte yasanın geri çekilmesini öngören bir tasarı 8 Haziran’da mecliste görüşülecek.

Fransa'da tartışmalar bitmemişken Birleşik Krallık'ta da emeklilik reformu krizi: Seçimden sonra kaçınılmazFransa’da tartışmalar bitmemişken Birleşik Krallık’ta da emeklilik reformu krizi: Seçimden sonra kaçınılmaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.