Japon evlilik geleneği Sarina Koga’nın kariyerini mi bitiriyor?

Japon kadın voleybolunun başarılı yıldızı Sarina Koga'nın voleybolu bırakacağı iddia edildi. 28 yaşındaki yıldız oyuncunun erken emeklilik sebebi Japonya'daki katı evlilik anlayışı.

Spor 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Koga'nın Japon gelenekleri sebebiyle erken emekliliği gündemde.

Japonya Kadın Milli Voleybol Takımı’nın başarılı smaçörü Sarina Koga’nın spor kariyerine veda edeceği iddiası sosyal medyanın gündemine oturdu. Çok başarılı seyreden kariyerin erken emeklilikle bitmesine sebep olarak Japonya’daki evlilik kurallarının katılığı gösterildi. Durumun Japon kültürü haricinde anlaşılabilirlikten uzak oluşu sosyal medyada tepki seli oluşmasına yol açtı.

Bu yıl VNL’de başarılı sonuçlara imza atıp finale kadar yükselen Japon takımının önemli bir parçası olan Sarina Koga da oynadığı oyunla taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı. Kariyerinin en iyi dönemlerini geçiren Koga’nın emekli olacağı iddiası voleybol severleri şaşırttı. Sarina Koga 2022 yılında kendisi gibi voleybolcu olan Yuji Nishida’yla evlenmişti. Koga’nın emeklilik sebebinin dünya evine girmesi olduğu söylendi.

Japonya’da geleneksel yaşama dair katı kurallar olduğu biliniyor. Ülkedeki tanınmış kişilerin de evlilikle ilgili çok sıkı bir anlayışa bağlı olduğu biliniyor. Japon toplumundaki ünlü kişiler eşleri tanınmış biri olsun olmasın geleneksel aile yaşamına dair örnek birer rol model olmaları bekleniyor. Sağlıklı, düzgün ve mutlu bir aile tablosunu topluma gösterme misyonu yüklenen Japon ünlüleri de genellikle buna uygun davranmayı seçiyor. Bu geleneğe göre Koga’nın voleyboldan emekli olup sadece evlilik yaşantısına odaklanacağı iddia edildi.

Geçmişte sporcu bir eşle evlenen kadın basketbolcu Mamiko Tanaka 27 yaşında emekli olmuştu. Voleybolcu Saori Kimura ise 2016 Rio Olimpiyatları’nın ardından evliliği sebebiyle kariyerinin zirvesindeyken sporu bırakmıştı. Japonya’da bu tip birden fazla erken emeklilik örneği varken iki tarafın da sporcu olduğu senaryolarda emekli olan tarafın hep kadın olması dikkat çekiyor.

Filenin Sultanları'nın Paris 2024 kadrosu açıklandı! İki iyi bir kötü haberFilenin Sultanları’nın Paris 2024 kadrosu açıklandı! İki iyi bir kötü haber

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.