0.9 mach: Hürjet gaza bastı, ses duvarına ramak var

Türkiye'nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı olmak üzere tasarlanmış HÜRJET 30 bin feet irtifada 0.9 mach hıza ulaştı.

Gündem 11 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu “HÜRJET 79’uncu sortisini başarıyla gerçekleştirerek 30 bin feet irtifada 0.9 mach hıza ulaştı” dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu sosyal medya hesabında Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET’in son sürat ilerlediğini yazdı.

Demiroğlu “79’uncu sortisini başarıyla gerçekleştirerek 30 bin feet irtifada 0.9 mach hıza ulaştı. Havacılığımıza güç katmaya devam edeceğiz” dedi.

Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet

Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET

HÜRJET projesi

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi kapsamında çalışmalar Ağustos 2017’de başladı.

Türk Havacılık Uzay Sanayii HÜRJET’in seri üretim sürecinde ilk yıl altı-yedi uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda iki, yılda 24 uçak imal etmeyi hedefliyor. 2025’ten sonra her ay iki HÜRJET’in müşteriye teslim edilebilir olması amaçlanıyor.

HÜRJET’in Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarının da 2025’te başlaması planlanıyor.

HÜRJET 30 Ocak 2023’te ilk kez motor çalıştırdı. Taksi testleri için 18 Mart 2023’te pistle buluşan HÜRJET 25 Nisan 2023’te ilk kez gökyüzüyle buluştu.

Tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET üstün performans özellikleri ile modern savaş uçağı eğitiminde kritik rol oynamak üzere tasarlandı. Yaklaşık 14 metre uzunlukta, beş metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığındaki HÜRJET 1,4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçabilecek.

What, really, is the speed of sound?

Bir jet uçağının ses duvarını aşma anı

Mach birimi nedir?

Mach, genellikle savaş uçaklarının hızını ifade etmek için kullanılan bir birim. Mach sayısı akışkanlar mekaniğinde hareket halindeki bir kütlenin hızının kütlenin bulunduğu şartlardaki ses hızına oranıdır. Kısaltması Ma ya da M’dir. Adını Avusturyalı fizikçi ve filozof Ernst Mach’tan alır.

Mach değeri örneğin deniz seviyesinde 1 atmosfer basınçta ve 15 derece hava sıcaklığında 1226,5 km/sa olarak belirtilir.

1 Mach= 1226.5 ile 1062.2 km/sa arasında bir değerdir.

Nisanda gökyüzünde büyük gösteri var: Anka 3 ve Hürjet uçacakNisanda gökyüzünde büyük gösteri var: Anka 3 ve Hürjet uçacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.