Fransa’da tarihi Rouen Katedrali’nde yangın

Fransa'nın en görkemli yapılarından olan Orta Çağ'dan kalma Rouen Katedrali'nde yangın çıktı. Yangının katedralin kulesindeki restorasyon çalışmaları sırasında çıktığı belirtiyor. Katedral, ünlü ressam Monet'ye büyük ilham vermiş bir yapı.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Rouen Katedrali'nin 151 metre yüksekliğindeki çan kulesindeki yangın itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü.

2019 yılında Paris’teki Notre Dame Katedrali büyük bir yangın sonrası kullanılamaz hale gelmişti. Milyarlarca dolarlık bütçeyle başlayan restorasyon çalışmalarının bu yılın sonlarında tamamlanması bekleniyor. Liberation gazetesinde “Notre Drame” yani “Bizim Dramımız” başlığıyla yıllar önce manşetine taşıdığı bu yangının izleri henüz silinmemişken Paris’in kuzeydoğusundaki tarihi Rouen kentinden bir yangın haberi geldi.

13. yüzyılda inşa edilen bir gotik şaheser olan Rouen Katredali’nde yangın çıktı. Tarihi yapının çan kulesinin restorasyonu sırasında çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Rouen Belediye Başkanı Nicolas Mayer-Rossignol X hesabından yaptığı açıklamada tüm kaynaklarını yangını söndürmek için seferber ettiklerini söyledi. Bölge valiliği de halkı katedral çevresinden uzak durmaları konusunda uyardı. 33 itfaiye aracının müdahale ettiği yangın birkaç saat içinde söndürüldü. Şimdi sırada hasar tespit çalışmaları var. Yangında en büyük teselli ölü ya da yaralının olmaması.

Ayasofya’nın unvanını almıştı

Tıpkı Paris gibi Seine nehri kıyısında yer alan Rouen kentinin en turistik noktası tarihi katedrali. İnşasına 1030 yılında başlanmıştı. Roma döneminden kalma bir mahzenin üzerine inşa edilen gotik katedral 1207 yılında tam manasıyla tamamlanmamış olsa da açıldı. Çan kulesinin yüksekliği 151 metre olan Rouen Katedrali bu görkemli bölümünün inşası 1876’da tamamlanmıştı. Bu yüksekliğiyle Rouen Katedrali’nin çan kulesi dünyanın en uzun yapısı olma unvanını Ayasofya’dan almıştı. Ancak bu unvana sadece dört yıl sahip olabildi. 1880’de Eiffel Kulesi unvanın yeni sahibi oldu. Empresyonist (izlenimci) ressamların büyük ilgi gösterdiği Rouen Katedrali özellikle Claude Monet tarafından pek çok kez resmedilmişti.

Fransız oyuncular tarihi seçimlere Fransız kalmadıFransız oyuncular tarihi seçimlere Fransız kalmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.