Ligue 1 alev alev! İyi futbolcular Fransa’dan gidecek

Fransa'da yayın krizi yaşanıyor. Televizyon anlaşması için yüksek bir ücret bekleyen kulüpler halen yayıncı bulunmaması nedeniyle iflas tehlikesi yaşıyor. Yüksek ücret alan iyi futbolcuların ülkeyi terk etmesi gündemde.

Spor 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ligue 1'de halen yayıncı bulunmuyor. Yeni tekliflerse 2018'deki anlaşmanın çok altında.

Vincent Labrune, 2020’de Fransa’nın en üst iki ligini yöneten kurum olan Ligue de Football Professionnel’in (LFP) başkanı seçildi. “Anahtar kelimemiz ‘birlik’ olacak” diyerek yola çıkan eski Marsilya Başkanı, şu an zor günler geçiriyor. Ligue 1’deki birçok kulüp, maç yayınları konusunda anlaşma olmaması nedeniyle mali yıkımla karşı karşıya.

2018 yılının sonunda Fransa Ligi’nin dört yıllık ihalesi yapıldığında kulüp başkanları mutluluktan havaya uçuyor ve yıllık değeri yüzde 60 artan yayın hakları için bayram yapıyorlardı. Fransa, İngiltere’nin ardında uzak ara da olsa ikinci sıraya yerleşmişti. Barselona merkezli çok ortaklı Mediapro, dört yıl için 3 milyar 250 milyon euro ödeyeceğine dair imza atmıştı. Mediapro bir yıl sonra yıllık ücretinin sadece 400 milyonunu ödemiş ve 270 milyon euro’luk taksidi ödemeden kanalı kapatıp Fransa’dan kaçtığında ülke yayıncısız kalmıştı. Canal + ve beIN Sports bir sonraki ihaleye kadar yayınları üstlendiler.

Labrune, göreve geldiğinde 1984’te kurulduğundan beri her sezon Ligue 1’i yayınlayan Canal+ ile olan çekişmeye girdi. Canal+ ve Katar destekli BeIN Sports, bu sezon başında Fransız futboluna sırt çevirdi. Yeni yayın ihalesi için şu an masada iki teklif olduğu söyleniyor. DAZN’den gelen ilk teklif sezon başına yaklaşık 400 milyon euro değerinde. Labrune, Warner Bros Discovery’nin teklifini bekliyor. Süreç, Ligue 1’in kendi bünyesinde bir TV kanalı başlatmasını gerektirebilir. Bunun sezon başına 600 milyon euro’ya kadar getiri sağlayacağı tahmin ediliyor. Ancak iki teklif de 2018’de Mediapro ile imzalanan anlaşmanın çok altında. Bu da kulüpler için kötü haber demek. Her durumda bazı takımlar oyuncularını satmak bazılarıysa maaşları düşürmek zorunda kalacak. Çok para kazanan oyuncular ülkeyi terk edecek.

Yılan hikayesi bitti, Mbappe beyaz formayı giydiYılan hikayesi bitti, Mbappe beyaz formayı giydi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.