İspanya’da göçmen sorunu sağ ittifakı bozdu

İspanya aşırı sağı, refakatsiz çocuk göçmenler sorunundan dolayı sağ parti ile ittifakını bozduğunu duyurdu. Ülkenin solcu Başbakanı Sanchez de "İspanya için büyük bir gün" yorumunu yaptı.

Dünya 13 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İspanya’nın sosyalist Başbakanı Pedro Sanchez uzun zaman sonra geçirdiği en güzel yaşadı desek, abartmış olmayız. Bunun nedeni de aşırı sağcı Vox Partisi ile sağcı Halk Partisi (PP) arasındaki ittifakın bozulması. Göçmenler konusunda anlaşamayan iki partinin yerel yönetimlerde gittikleri ittifakı bozmasının ardından Vox Partisi 5 kilit bölgeden çekildiğini duyurdu.

Vox’un lideri Santiago Abascal, merkezi hükümetin Kanarya Adalarından yaklaşık 400 refakatsiz çocuğu anakaraya getirme planlarını destekleme kararı alan PP ile günlerdir büyük tartışmalar yürütüyordu. Bir sonuca varılmaması ardından Abascal, partisinin kilit bölgeden çekildiğini söyledi.

Bu yılın ilk altı ayında, Atlantik’in tehlikeli sularını aşıp takım adalara ulaşan mültecilerin sayısı 19 bini geçti. Bu da 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 163’lük bir artışa tekabül ediyor. Haliyle takım adalar böylesi bir nüfus artışını kaldıramaz hale gelince siyasi tartışmalar da kaçınılmaz oldu. Özellikle de sayıları 6 bini bulan yalnız çocuk göçmenler konusu. Aşırı sağcı Vox partisi de Kanarya Adaları’ndaki refakatsiz çocuk göçmenler sorununda anlaşamadığı sağcı PP ile yaptığı ittifakı bozdu.

Vox, Kanarya Adaları’nda sayıları son dönemlerde giderek artan ve 6 bini bulan refakatsiz çocuk göçmenlerin sınır dışı edilmesi gerektiğini savunuyordu. Vox’un aksine ittifak yaptığı PP ise hükümetin çocukların bir kısmının ülkedeki diğer özerk yönetimlere dağıtılması yönündeki teklifini kabul etmişti.

İstifa edip muhalefete geçtiler

Vox lideri Santiago Abascal, partisinin Ulusal Komite toplantısının ardından İspanya’daki 17 özerk yönetimden mevcut durumda 6’sında (Extremadura, Balear Adaları, Aragon, Valensiya, Castilla ve Leon ile Murcia) PP ile yürürlükte olan siyasi ittifakın bozulduğunu açıkladı. “Siyasi tarihimizin en önemli kararlarından birini aldık” diyen Abascal, PP’nin iktidarda olduğu yerel yönetimlerde başkan yardımcısı olan Vox üyelerinin istifa edip muhalefete geçeceğini bildirdi.

Basın mensuplarının karşısına geçerek soru almadan açıklama yapan Abascal, “Açık sınır politikası izleyenlerle anlaşmak mümkün değil. Vox ve PP’ye oy verenler yasa dışı göç istilasının devam etmesini istemiyor” dedi.

Hükümet çocukları siyasete alet etmekle suçladı

Kanarya Adaları’ndaki refakatsiz çocuk göçmenlerin insani şartlarda yaşamaları ve normal bir geleceğe sahip olmaları için ülke genelinde yapılan siyasi tartışmalar kapsamında PP, iktidarda olduğu özerk yönetimlerin bu çocuklardan 347’sini kabul etmesi yönünde karar aldı. Kanarya Adaları’nda 6 bine yakın refakatsiz çocuk bulunduğundan PP’nin attığı adımı yetersiz bulan İspanya’daki azınlık sol koalisyon hükümeti, Vox ve PP’yi göçmen çocukları siyasi çıkarlarına alet etmekle suçladı.

Sanchez ittifakın bozuluşunu kutladı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkesindeki aşırı sağ görüşlü Vox partisinin, Kanarya Adaları’ndaki refakatsiz çocuk göçmenler sorunundan dolayı yerel yönetimlerde PP ile yaptığı ittifakları bozmasını kutladı. Sanchez, Vox ile PP’nin İspanya’daki yerel yönetimlerde bu zamana kadar yaptığı siyasi ittifakın bozulmasını tebrik ederek “İspanya için büyük bir gün” diye değerlendirdi.

ABD’nin başkenti Washington’da sona eren NATO Zirvesi’nin ardından gazetecilere açıklama yapan Sanchez, ana muhalefetteki PP’nin aşırı sağcı Vox ile olan tüm ilişkilerini kesmesi gerektiğini, “vatandaşların sorunlarına çözüm üreten, yapıcı bir muhalefet olması için önemli bir fırsatı olduğunu” savundu. Sanchez, hükümetin hazırladığı ve ülkedeki göçmenlerin haklarının genişletilmesini öngören “Yabancı Yasası”na PP’nin destek vermesini istedi.

Sayıları özellikle son 2 yılda artan, Kuzey Afrika kıyılarından teknelerle gelen çocuk göçmenlerin çoğunluğunu Senegal, Mali, Gambiya ve Fas vatandaşları oluşturuyor. Bu çocukların yüzde 94’ünün 12 ile 17 yaş aralığında ve yüzde 95’inin erkek olduğu belirtiliyor. Kızıl Haç kurumunun verilerine göre, Kanarya Adaları’na bu yılın ilk 6 ayında 1013’ü refakatsiz çocuk olmak üzere 19 bin 119 düzensiz göçmen geldi.

Seçim sonucu yanıltmasın, İngiltere'de de merkez geriliyor, aşırı sağ yükselişteSeçim sonucu yanıltmasın, İngiltere’de de merkez geriliyor, aşırı sağ yükselişte

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.