British Museum’dan çalınan 268 tarihi eser daha bulundu
Birçok kez iklim aktivistleri tarafından protesto edilen Londra Bilim Müzesi bu sefer protestolara kayıtsız kalmadı. 23 Mart'taki protestoların ardından petrol şirketi Equinor ile sözleşmesini fes eden müze yine de ikna edici olmayı başaramadı.
İngiltere’de faaliyet gösteren beş müzeden oluşan Londra Bilim Müzesi Grubu 23 Mart’ta düzenlenen ve Equinor isimli petrol şirketinin müzenin sponsorluğunu yapmasını eleştiren protestolar sonuç verdi. Yönetim kurulu Equinor ile sponsorluk anlaşmasını sona erdirdi.
Norveçli şirket 2016 yılından bu yana İngiltere’deki müzenin destekçisiydi ve çocuk programlarına ayrılmış bir alan olan Wonderlab Galerisi’ne de sponsorluk yapıyordu. Müze haziran sonunda yayınladığı bir bildiriyle firmayla olan sözleşmesinin yenilenmeyeceğini teyit etti. Ancak bunu yaparken ‘genç potansiyel mühendis ve bilim insanlarına’ yönelik finansman sağladığı için firmayı övmeyi de atlamadı.
İklim aktivistleri Equinor gibi şirketlere daha önce de sayısız kez protesto düzenlemişti. Aktivistler şirketlerin incelemelerden kaçınmak için hayırseverliği bir paravan olarak kullandıklarına inanıyor ve Equinor gibi şirketleri genellikle gündemlerine alıyorlar.
Norveç asıllı Equinor’un iklim aktivistlerinin yörüngesine girmesinin başka önemli bir sebebi daha var. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında son iki yılda Equinor’un Avrupa’daki etkisi önemli ölçüde arttı. Savaştan önce Rusya Avrupa’nın büyük bir enerji tedarikçisiyken 2023 yılında Avrupa Komisyonu Norveç’in Rusya’yı geçerek Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi haline geldiğini bildirdi.
Müzenin yönetim kurulu başkanı Tim Laurence’ın açıklamasının iklim aktivistlerince pek beğenildiği söylenemez. Laurence, Equinor’dan yatırımların çekildiğini, ancak enerji şirketlerinin sponsor olarak ‘dışlanması’ çağrılarına katılmadıklarını belirtti.
Laurence ‘Küresel ekonominin daha az karbon yoğun hale getirilmesinde anahtar rol oynayacak şirketlerle yapıcı şekilde etkileşimde bulunulmasına inanıyoruz’ dedi. Bilim Müzesi’nin bu hamlesi, araştırmacılar ve çevreciler arasında bir zafer olarak kabul ediliyor. Ancak yeterli bulunmuyor. Sadece bir başlangıç bu. Kültürün fosil yakıt sponsorluğuna son vermesini amaçlayan bir araştırma, katılım ve kampanya kuruluşu olan Culture Unstained’ın eş direktörü Sara Waldron; Bilim Müzesi’nin yönetim kuruluna, BP ve Hindistan’ın büyük kömür üreticisi Adani ile olan mevcut sözleşmelerini de sonlandırma çağrısında bulundu ve ‘müzenin artık bu şirketleri aynı standartta tutması ve zehirli markalarını teşvik etmeyi bırakması gerektiğini’ söyledi.