Babacan’dan Özel’e ziyaret: Suriye, ekonomi ve yeni anayasa masadaydı

DEVA Partisi lideri Babacan CHP lideri Özel'i ziyaret etti ve iki lider ülke gündemini ele aldı. Görüşme sonrası açıklama yapan liderler diyaloglarının devam edeceğini söyledi.

Siyaset 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ali Babacan ve Özgür Özel.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, CHP lideri Özgür Özel’i ziyaret etti. İki liderin masasında üç madde vardı: Ekonomik kriz, sığınmacılar ve buna bağlı olarak Suriye görüşmeleri, yeni anayasa. Babacan Özel’le görüşmeden önceki gün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u da ziyaret etmiş burada da gündemine yeni anayasayı almıştı. Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Babacan ziyareti Kurtulmuş’un daveti üzerine gerçekleştirdiğini belirtmiş, yeni anayasaya olumlu ya da olumsuz bir cevap vermemişti.

Özel’le yaptığı görüşmeden sonra da Babacan ve Özel gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Söze önce Özel başladı “Bugün daha önceki dönemlerde ekonomi yönetiminde ve dışişleri bakanlığında görevler üstlenmiş, hepimizin çok geçmişte de iyi ilişkiler içinde olduğu Ali Babacan’ı DEVA Partisi’nin genel başkanı olarak genel merkezimizde ağırladık. Aslında 5 kasımdaki kurultaydan sonra hemen telefonlaşmıştık ve böyle bir ziyarete kendilerinin niyeti vardı ama her iki partinin aday belirleme sürecindeki yoğunlukları ardından yerel seçim gündemi ve sonrasında yaşadığımız yoğun gündemde bu ziyaret bugün gerçekleşebildi. Sayın genel başkanın birazdan kendisinin mutlaka ifade edeceği hepimizin içinde bulunduğu çok önemli 3 gündem maddesi konusunda nezaket ziyaretine ilave olarak değerlendirmeleri ve bizim konuya nasıl yaklaştığımıza ilişkin ifadeleri oldu. Son derece verimli son derece her iki partinin bundan önce sürdürdükleri iyi ilişkileri bir kez daha teyit eden, bundan sonrası için de ülkenin yararına olabilecek yoğun bir iş birliği yapabileceğimizi gösteren verimli bir toplantı oldu” dedi.

‘Elektrik şirketlerini sen özelleştirmedin mi?’

İzmir’de iki kişinin sokak ortasında elektrik akımından dolayı ölmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediklerine de yanıt veren Özel “Suç bizdeyse özür dileyeceğim ama suç elektrik şirketindeyse Sayın Erdoğan dileyecek mi?” dedi. Çünkü Erdoğan “Vebali olanlar özür dilemeli” demişti ve Özel de olayı duyar duymaz yaptıklarını şöyle anlattı:

“Gerçekten hayretle okuyorum. Ben İzmir’deki elim olay yaşandığı anda üç telefon açtım; ilki büyükşehir belediye başkanımıza. Dedim ki soruşturmada savcılıkla tam iş birliği yapın. Belediyenin sorumluluğunda olan bir mazgal var ve kusur bizdeyse ortaya çıkacak. Kusurun sahipleri hesap verecek biz de tekrarlanmaması için hangi tedbir alınacaksa bunun arkasında duracağız’ demişim. Soruşturmanın sonunda kimin vebali olduğu ortaya çıkacak ve hesap verecek. Suç bizdeyse çıkar üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiririz. Peki suç elektrik dağıtım şirketindeyse ki, sayın Erdoğan çıkıp özür dileyecek mi? 2010-13 arası bütün elektrik dağıtımını ben mi özelleştirdim, Erdoğan mı? Türkiye’yi 21 bölgeye bölüp bütün elektrik dağıtım işini verirken elektrik mühendisleri odası ve CHP ‘elektrikte özelleştirme cinayettir’ diyor muydu, demiyor muydu? Suç bizdeyse özür dileyeceğim ama suç elektrik şirketindeyse Sayın Erdoğan dileyecek mi?” dedi.

Özgür Özel ve Ali Babacan sokak hayvanlarının öldürülmesini de öngören yasa teklifine karşı atacakları adımları tartıştı. Ali Babacan yanlış politikalar sonucu sokak hayvanlarının sayısındaki artışa dikkat çekti, “Hayvan haklarından ödün vermeden çözüm bulmamız gerekiyor. Bu, zor bir konu” dedi. Ayrıca hükümetin bu sorumluluğu belediyelere devrederek kendini geri çekebileceğini ve bu durumu yakından takip edeceklerini belirtti.

Özgür Özel kadınların kendi soy isimlerini kullanmaları konusunda engel oluşturacak yasal düzenlemelerin hazırlığına işaret etti. Özel, bu konudaki kararın kadınlara ait olduğunu vurgulayarak “Bu konuda karar kadınlarındır. CHP olarak kadın haklarını destekliyor ve bu konuda mücadele eden derneklerin yanında yer alıyoruz. Bu meselede de kırmızı alarmdayız” dedi.

Babacan da şunları söyledi:

“Geçim sorunu, enflasyon, ekonomik sıkıntıların geniş kesimlere gittikçe yayılması ve sosyal ayağı olmayan bir ekonomik modelin Türkiye’de son bir yıldır uygulanmaya çalışılması. İkinci önemli gündem maddemiz, sığınmacı sorunu ve bu bağlamda Suriye idi. Bu sorunun çözümü ile bağlantılı sayın genel başkanın Esad ile görüşme planı gerçekten kıymetli. Ana muhalefet partisinin de Suriye ile bir normalleşme iradesi ortaya koymadı bölgemizin huzuru açısından değerli. Suriye sorununun çözümünün Türkiye’deki sığınmacı sorununun çözümü için de önemli bir perspektif olduğunu teyit ettik. Üçüncü önemli gündem maddesi de Meclis Başkanı Kurtulmuş’un başlattığı yeni anayasa arayışı. Dün Meclis Başkanı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Bugüne kadar yaptığımız çalışmaları kendilerine emanet ettik. Tamam anayasa çalışalım ama öncelikle anayasayı bir üst hukuk normu olarak kabul eden ve anayasayı bağlayıcı bir hukuk normu olarak kabul eden bir yönetim anlayışının Türkiye’de olmasının bu çalışmaların yarınlarıyla alakalı önemli olacağını kendisine ifade ettik. Bu çalışma ile ilgili alakalı önümüzdeki süreçte de DEVA Partisi ile CHP arasında bir temas trafiğinin, bir diyalogunun olacağını kıymetli olacağını beraberce değerlendirdik.”

Babacan Atina'dan sonra şimdi de Çin'de ekonomi konuşacakBabacan Atina’dan sonra şimdi de Çin’de ekonomi konuşacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.