‘Kuzey Kore’nin nükleer tesisinde hareketlilik mevcut’
Kuzey ve Güney Kore arasındaki balon krizi dinmek bilmiyor. Kuzey'in göndermeye devam ettiği çöp balonlarına Güney'in hoparlörlü propaganda yanıtı sürüyor.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS), Cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Kore ordusunun Kuzey Kore’nin son çöp balonu saldırısına karşılık olarak Koreler arası sınırda propaganda hoparlörlerini yeniden açtığını duyurdu. Bu adım, Kuzey Kore’nin çöp balonlarıyla gerçekleştirdiği propagandaya yanıt olarak atıldı ve iki ülke arasındaki gerilimleri artırdı.
JCS, Güney Kore ordusunun 18 Temmuz Perşembe gecesinden 19 Temmuz Cuma sabahına kadar Kuzey Kore’nin balon propagandası yaptığı bölgelere yönelik hoparlör yayınları gerçekleştirdiğini belirtti. Bu adım, Kuzey Kore’nin çöp balonları göndermeye devam etmesi üzerine yapılan sert uyarıların ardından geldi. JCS açıklamasında “Ordumuzun gelecekteki tepkileri tamamen Kuzey Kore’nin eylemlerine bağlı olacaktır” dedi.
Cuma öğleden sonra JCS saat 16.00’dan itibaren hoparlörlerin tekrar açılmasına karar verildiğini duyurdu. Ancak bu yayınların devam edip etmeyeceği, Kuzey Kore’nin gelecekteki faaliyetlerine bağlı olarak belirlenecek. JCS, sabahki yayına benzer bir ölçekte sürekli bir operasyon yapılacağını belirtti ancak yayının uzunluğuna dair detay vermedi.
JCS, Kuzey Kore’nin şu ana kadar gönderdiği sekiz balonun “Ateşkes Anlaşmasını açıkça ihlal ettiğini ve vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını tehlikeye atan aşağılık eylemler olduğunu” söyledi. Perşembe günü Kuzey Kore’nin sınır bölgesine “yaklaşık 200” balon gönderdiği ve bunların doksanının Güney Kore’nin Gyeonggi Eyaletinin kuzey kesimine indiği bildirildi. Bu balonlar tehlikeli maddeler içermiyordu.
Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Kim Yo Jong, Güney Koreli aktivistlerin broşürlerinin “ağır bir bedel” ödeyeceği uyarısında bulunmuştu. Kuzey Kore’nin balon fırlatması, bu uyarıdan sadece günler sonra gerçekleşti.
Bu hafta yapılan yayınlar, Güney Kore ordusunun propaganda hoparlörlerini yeniden kurmasından ve altı yıl aradan sonra ilk kez bir test yayını yapmasından sonra gelen ikinci ve üçüncü açılışlar. Emekli ABD Ordusu Yüzbaşı Steve Tharp, Güney Kore’nin Kuzey Kore’den gelen balonlara yanıt olarak hoparlörlerini yeniden açmasının, bir nevi tepki stratejisi olduğunu belirtti. Tharp, hoparlörlerin yeniden kullanılmasının, Güney Koreli aktivistler tarafından Kuzey’e gönderilen propaganda balonlarının ve Güney’e gelen dışkı balonlarının döngüsünü kırma girişimi olabileceğini ifade etti.
Güney Kore hem kamyonlar üzerinde mobil hoparlörler hem de sınır boyunca sabit hoparlörler kullanıyor. Mobil hoparlörler 21 mil uzaklığa kadar duyulabilirken, sabit hoparlörler geceleyin 15 mil uzaklığa kadar ses verebiliyor. Emekli Albay Jee Hong-ki mobil hoparlörlerin daha iyi konumlarda ve hedeflere yakın yerleştirilebileceğini belirtti.
Kuzey Kore, Güney Kore ordusunun propaganda hoparlör yayınlarına şiddetle karşı çıkıyor. Kim Yo Jong, geçen ay yapılan ilk hoparlör testinin “çok tehlikeli bir durumun başlangıcı” olduğunu ve Kuzey Kore’nin bu duruma yanıt olarak yeni karşı eylemlerde bulunacağını söyledi.
Kuzey Kore, 28 Mayıs’tan bu yana sekiz ayrı olayda Güney Kore’ye 2,000’den fazla çöp ve insan dışkısı dolu balon gönderdi. Bu eylemler, aktivistlerin rejim karşıtı broşürlerine misilleme olarak gerçekleştirildi.
Tharp, hoparlörlerin yeniden kullanılmasını “gerilim artışı” olarak nitelendirirken, henüz kinetik bir eylemin gerçekleşmediğini vurguladı. Kuzey Kore’nin nasıl karşılık vereceği konusunda belirsizlikler bulunuyor. Tharp, Kuzey Kore’nin balon gönderimini durdurabileceği veya bu durumu daha geniş bir diplomatik toplantıya dönüştürebileceğini belirtti ancak ne yapacaklarını tahmin etmenin zor olduğunu ekledi.