Barış Manço’nun efsane otomobili Türkiye’ye getirildi

Barış Manço'nun yıllardır Belçika'daki bir depoda bekletilen ikonik otomobili Türkiye'ye getirildi. Klasik otomobil Barış Manço'nın Moda'daki müze evinde sergilenecek.

Kültür Sanat 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Batıkan Manço, aracı Belçika'dan kalkan yük gemisine teslim etti.

Barış Manço’nun Belçika’da yaşadığı sırada kullandığı 1991 model otomobili Türkiye’ye getirildi. Uzun yıllardır Belçika’da bir depoda muhafaza edilen otomobil Manço’nun İstanbul Moda’daki müze evinde sergilenecek. Honda marka otomobil üç yıl önce Batıkan ve Doğukan Manço tarafından hasarlı şekilde bulunmuştu. Araç yıllar önce Belçika’nın Liege kentini vuran selde zarar görmüştü.

Aracın yurtdışına çıkarılması için geçmesi gereken 30 yılı bekleyen Manço ailesi gerekli bürokratik işlemleri tamamladıktan sonra otomobili Türkiye’ye getirdi. Aile için manevi değeri yüksek olan otomobil özel bir konteynere konup deniz yoluyla günler süren yolculuğun ardından İstanbul’da aileye teslim edildi.

Barış Manço Müzesi’nde sergilenecek

Aracın Türkiye’ye getirilme serüveni hakkında konuşan Batıkan Manço iki ülke arasında aylar süren bürokratik sürecin sonuna gelinmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Ben buradan gönderiyorum, Doğukan Manço orada karşılayacak. Aracın varmasından sonra bir süreç daha var. Mekanik kısmında ağabeyim devreye giriyor. Rötuşları olacak. Araç, sağlığı için çalışır hale gelecek ama trafiğe çıkmayacak. Barış Manço Müzesi’nde sergilenecek. Bu araç bana Belçika’daki yaşamımızı ifade ediyor ” dedi.

Barış Manço’nun 1991 model Honda marka aracı.

‘Barış Manço Türkiye ile Belçika arasında bir köprü’

Batıkan Manço aracın ailesinin Türkiye tatillerinde kendilerine eşlik ettiğini dile getirerek unutamadığı bir anısını paylaştı: “Bir defasında dönüş yolunda babam ve ağabeyim İzmir’den yola çıkarak aracı İtalya’ya getirmişti. Onların yolculuğunu hep kıskanmışımdır. Biz İtalya’da buluştuk. Orada tatil yaptık. Yolun gerisinde Belçika’ya karadan gittik. Bu araçtaki en uzun yolculuğum o. Muazzam bir tatildi. En güzel anılarımın arasındadır. Uzun bir yolda bir baba ve iki oğlu yolculuktaydık.”

Aracın uğurlanmasında orada bulunan Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz de “Bugün bizim için çok büyük bir gün. Rahmetli Barış Manço’nun yıllar önce Belçika’da kullandığı arabasını Türkiye’ye gönderecek bir girişimin başlangıcındayız. Barış Manço bizim için Türkiye-Belçika arasında kurduğu köprülerle yıllar önce gönüllerde yer etmiş bir insan. Hepimiz onun şarkılarıyla büyüdük ama sanatçı kimliğinin bu iki ülke arasında güzel işlere imza atarak daha da pekiştirdiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Massive Attack tüm sesleriyle geliyorMassive Attack tüm sesleriyle geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.