Çöp dolu Kuzey Kore balonları şimdi de Seul’deki uçuşları vurdu

Kore Yarımadası'nda balon krizi devam ederken Kuzey'in gönderdiği dışkı ve çöp dolu onlarca balon Seul Havalimanı'ndaki uçuşları da vurdu. Zaman ayarlı patlayıcıların bulunduğu balonlar bir binada da yangın çıkardı.

Dünya 26 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Seul Incheon Havalimanı. / Fotoğraf: Shutterstock

Kore Yarımadası’nda gerilimi giderek tırmandıran çöp balonları krizi devam ediyor. Gerilim Güney Kore’de bulunan Kuzey Koreli sığınmacılar ve aktivistlerin Pyongyang’ı eleştiren propaganda broşürleriyle dolu büyük balonları Kuzey’e yollamıştı. Kuzey Kore ise buna karşılık mayıs sonundan itibaren iki binden fazla çöp taşıyan balonu Güney Kore’ye göndermişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong 16 Temmuz’da yaptığı açıklamada sınırın kuzeyine “Pyongyang yönetimini eleştiren broşürler” göndermekle itham ettiği Güney Kore’ye yürüttüğü “kirli oyun” gerekçesiyle tepki göstermişti. Güney Kore’yi sınırın kuzeyine “Pyongyang karşıtı bildiriler” göndermekle suçlayan Kim “Güney Kore, kirli oyunları için çok büyük bir bedel ödemeye hazır olmalı” demişti.

Güney Koreli yetkililer dün yaptıkları açıklamada Kuzey Kore’nin son 24 saat içinde Güney Kore hava sahasına çöp yüklü yaklaşık 500 balon gönderdiğini ve bunun uçuşları aksattığını, ayrıca bir apartmanın çatısında yangına neden olduğunu bildirdi.

Bu balonlar düzenli olarak Pyongyang karşıtı broşürler, ilaç, para ve K-pop videoları ve dizileri yüklü USB bellekler gibi eşyalar taşıyan balonlar gönderen Güney’e karşılık Kuzey’in propaganda kampanyasının bir parçası.

Kore Havalimanları Şirketi’nden bir yetkili, şüpheli bir balonun çarşamba akşamı başkent Seul’ün Gimpo Havalimanı’nda iniş ve kalkışları iki saatliğine durdurduğunu söyledi.

Balonlar son haftalarda Güney Kore’nin ana uluslararası havalimanı Incheon’daki trafiği birkaç kez etkilemişti.

Seul yakınlarındaki Gyeonggi eyaletinde bir balon bir konut binasının tepesinde alev aldı. Gyeonggi Yangın ve Afet Merkezi’nden bir yetkili itfaiye ekiplerinin yangını söndürdüğünü açıkladı.

Balonlara saatli bomba takıp gönderiyorlar

Güney Kore ordusu bazı çöp balonlarının yangına neden olabilecek zaman ayarlı patlayıcılarla donatıldığını duyurdu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Lee Sung-jun düzenlediği basın toplantısında “Çöp balonlarına küçük saatli bombalar takılı, bu da belirli bir süre geçtikten sonra balonları patlatma ve çöpleri yayma etkisine sahip” dedi.

Lee perşembe günü itibariyle Güney Kore’ye çoğunlukla kağıt ve plastik çöp taşıyan 480 balonun indiğini söyledi.

Çarşamba günü Kuzey Kore balonları başkent Seul’de oldukça sıkı bir şekilde korunan başkanlık konutunun yakınlarına iniş yapmıştı. İçinde ne olduğu bilinmediği için balonlara havada müdahale edilmesinin zor olduğu belirtilen açıklamada, ekiplerin balonun herhangi bir tehlike oluşturmadığını tespit ettiği aktarılmıştı.

Balon savaşlarında yeni perde: Güney Kore sınırdan hoparlörle Kuzey'e K-Pop dinletecekBalon savaşlarında yeni perde: Güney Kore sınırdan hoparlörle Kuzey’e K-Pop dinletecek

Kuzey'e K-Pop'lu balon gönderen Güney Kore sitemkâr: Sevgimizin karşılığı dışkı mı?Kuzey’e K-Pop’lu balon gönderen Güney Kore sitemkâr: Sevgimizin karşılığı dışkı mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.