Doğanın serin köşelerinde huzur saatleri: Sıcaktan kaçmak isteyenler için mükemmel rotalar

Siz de sıcaklar dayanılmaz boyutlara gelince hayattan bezenlerden misiniz? Öyleyse sizi serin ve mutlu tutmayı vadeden rotalara doğru yol almanın zamanıdır.

Gezi 28 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Canlandırıcı bir dağ tatili, orman serinliği ya da esintiye eşlik eden bir göl manzarası… Yaz aylarında bile cömertçe serinlik sunan destinasyonlar bu ay odak noktamızda.

Banff (Kanada)

Pitoresk bir manzara, şelaleler ve nehirler sizi bekliyor. Kanada’nın en popüler turistik yerlerinden biri olan Banff, Alberta eyaletindeki Banff Milli Parkı’nda, Alberta’nın Rocky Dağları’nda, deniz seviyesinden 1400 metre yükseklikte duran bir kasaba yani ağustos sıcağını pek hissetmeyeceğiniz garanti. Banff’ın yazın ılıman havası ve dağlık arazisi açık hava sporları için de mükemmel bir destinasyon. Louise Gölü ile Moraine Gölü mutlaka radarınızda olsun.

Interlaken (İsviçre)

Turkuvaz rengi göller, Alpler, muhteşem köy manzaraları, yemyeşil bir doğa, geleneksel İsviçre mutfağı, çikolata ve peynir turları… İsviçre’nin Bern kantonunda bulunan Interlaken, henüz bozulmamış doğası ve nefis havasıyla yaz sıcaklarından kaçmak için ideal. Thun Gölü ile Brienz Gölü’nün ortasında duran, yemyeşil Aare Nehri’nin geçtiği Interlaken, muhteşem Alpler’in Eiger, Mönch ve Jungfrau dağlarıyla çevrili olduğu için tadına doyulmaz bir güzellik vadediyor. Thun Gölü tarafı (Batı Intarlaken) ve Brienz Gölü tarafı (Doğu Interlaken) olarak ikiye ayrılmış. İster dağlarda yürüyüş yapın, ister göllerde gezinin, ister sadece manzaranın tadını çıkarın.

Tromso (Norveç)

Muhteşem doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla Kuzey’in Paris’i… Kuzey ışıklarının göründüğü en iyi yerlerden biri olarak nam salsa da Tromso’nun yaz aylarında da ilginizi çekecek pek çok özelliği var. Yaz aylarında düzenlenen festivalleriyle kesinlikle bir kültür merkezi. Resmi olarak Tromsdalen Kilisesi olarak bilinen Arctic Katedrali, şehrin en ikonik simgelerinden biri. Bu kilise, kendine özgü mimarisiyle popüler bir cazibe merkezi haline gelmiş. Tromso ve çevresinin muhteşem manzarası için Fjellheisen’den Storsteinen’e gidin. Bir teleferik sizi deniz seviyesinden 421 metre yükseğe çıkaracak. Way Nor’un hediyelik eşya mağazasına uğramadan dönmeyin. Polar Müzesi bölgenin kutup kaşiflerine adanmış. Tromso şehir merkezi ise Kuzey Norveç’teki en fazla sayıda eski ahşap evi barındırıyor hatta en eski ev 1789’dan kalma.

Bergen (Norveç)

Norveç’in en büyük ikinci şehri olan Bergen, güzelliğini dağlarla çevrili olmasından alıyor. Korunmayı başarmış ahşap binalarıyla Bergen’in eski rıhtımı Bryggen, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve tek kelimeyle bir cazibe merkezi. İskandinavya’nın en büyük gemi turlarının kalktığı Bergen’de hem Kuzey Avrupa’nın hem de Norveç’in en büyük akvaryumu olan Bergen Akvaryumu, Bryggens Müzesi, Eski Bergen Müzesi, şehrin ticari geçmişine ışık tutan Hansa Müzesi, müzeye dönüştürülen ünlü Norveçli besteci Edvard Grieg’in evi, mimari açıdan hayli değişik olan, 1150’de inşa edilen ve çıta kilisesi olarak adlandırılan Fantoft Stavkirke Kilisesi hemen dikkatinizi çekecek.

Reykjavik (İzlanda)

İşte doğaya olan yakınlığı ve temizliğiyle hayran olacağınız bir şehir! ‘Ateş ve Buz Ülkesi’ İzlanda’nın başkenti Reykjavik, kelimenin tam anlamıyla bir İskandinav mücevheri. Dünyada kutup bölgesine en yakın başkent. Gayzerler, şelaleler ve muhteşem Kuzey Işıkları’nın ev sahibi. Keflavik’teki Leifur Eiriksson Uluslararası Havaalanı’na sadece birkaç dakika uzaklıktaki Mavi Lagün, İzlanda’ya gelen gezginler arasında çok popüler. Yerin çok altından gelen mineral bakımından zengin sıcak su, engebeli lav manzarasında lüks bir sağlık spasının geliştirildiği muhteşem insan yapımı lagünü oluşturuyor. Solfar Heykeli (Sun Voyager), İzlanda Ulusal Müzesi, Volkan Evi, Saga Müzesi, Tjörnin göleti ve Hljomskalagarour Park sizi kendine hayran bırakacak.

Helsinki (Finlandiya)

Bisiklet parkurları genişliğiyle göz dolduruyor, bu nedenle Helsinki Central Park’ı defterinize not edin. Şehrin önemli turistik mekanlarına ve kültürel mahallelere yürüyüş turları yapılıyor. Karl Fazer Cafe, Finlandiya Ulusal Kütüphanesi, Senato Meydanı, Helsinki Katedrali, Helsinki’nin en canlı caddelerinden Aleksanterinkatu, Pohjola Sigorta Binası, en uzun cadde Mannerheimintie, Finlandiya Parlamento Binası ve Kamppi Seessizlik Şapeli yürüyüş güzergahında önünüze çıkacak önemli yerlerden bazıları.

Cape Town (Güney Afrika)

Nefes kesen okyanus manzarası, muhteşem yemekler ve gece hayatı… Yaz sıcaklarında kış serinliği arıyorsanız Cape Town’ın ılıman kış sıcakları derdinize çare olabilir. Okyanus güzelliğiyle nefes kesen kıyı şeridi, ırk ayrımcılığına adanan mücadele tarihi, Mandela’nın hapis yattığı Robben Adası, Ümit Burnu, safari turları ve elbette daha fazlası… Gün ışığının cömertçe dans ettiği Victoria & Alfred Limanı, okyanus manzarasıyla göz alabildiğine uzanan masmavi kıyı şeridi, Güney Afrika’nın uç noktası Ümit Burnu ve halk arasında ‘masa örtüsü’ olarak adlandırılan Masa Dağı sayesinde çok ilginç bir şehir Cape Town. Atlantik Okyanusu ile Masa Dağı’nın etekleri arasında yer alan Atlantik Sahili ise dünyanın en güzel bölgelerinden.

Bled (Slovenya)

Bled, Slovenya’nın en popüler tatil beldelerinden. Bled Gölü’nün üzerindeki minik Bled Adası’nın ve üzerindeki Zubnija Bled kilisesinin güzelliği ise dillere destan. Pletna adı verilen geleneksel teknelerle gölü gezebilir ve adaya ulaşabilirsiniz. İlk bakışta küçük bir masal ülkesini çağrıştıran Bled, etrafını saran dağların göle yansıyan güzelliğiyle pitoresk bir görüntü oluşturuyor. Nefis yiyecekler, göl kenarı yürüyüşleri ve doyumsuz gün batımları için…

Bohinj (Slovenya)

Julian Alpleri’nde ve Triglav Milli Parkı’nda el değmemiş bir vaha…Şairlere ilham verecek kadar güzel olan köyün büyük bir bölümü Triglav Ulusal Parkı’ında yer alıyor. Bohinj Gölü’nün pitoresk manzarasına hayran kalacaksınız. Julian Alpleri’nin büyük bir kısmına ev sahipliği yapan Triglav Ulusal Parkı’ında doğa yürüyüşü için mutlaka zaman ayırın. Mohant Peyniri ile Bohinj Peyniri almadan dönmeyin!

Salzburg (Avusturya)

Görkemli Alpler’in kuzeyinde yer alan, Wolfgang Amadeus Mozart’ın memleketi Salzburg’un tarihi kenti barok mimari yapısını büyük ölçüde korumayı başarmış. Bu nedenle 1997 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Salzburg’un merkezinin Barok görünümünün çoğunu borçlu olduğu İtalyan mimarlar Vincenzo Scamozzi ve Santini Solari’nin çalışmaları sayesinde şehir daha da iyi tanınmadan önce, gösterişli Gotik sanatı pek çok zanaatkar ve sanatçının ilgisini çekmiş. Ünlü Getreidegasse’den Mozart Meydanı’na ve Platzl – Salzburg’a kadar tarihi şehir evleri, çeşmeleri, göletleri ve gizli hazineleriyle sizi bekliyor.

Plitvice Gölleri (Hırvatistan)

Hırvatistan’ın en ünlü turistik mekanı. Başkent Zagreb’e 2 saat uzaklıkta, Bosna Hersek sınırına yakın bir bölgede yer alan Plitvice Gölleri Milli Parkı göller, şelaleler ve ormanlık alandan oluşuyor. Parkta 16 muhteşem göl var ve hepsi şelalelerle birbirine bağlı. Yükseklik açısından alt ve üst göller olarak ikiye ayrılan göllerde yürüyüş parkurları da var.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.