Halay operasyonu Hakkari’ye de sıçradı

Mersin sahilinde PKK marşıyla halay çekenlerin tutuklanmasıyla başlayan halay operasyonları sürüyor. Sosyal medyada halay görüntüleri paylaşıldıkça gözaltı sayıları artıyor. Bugün de Hakkari de üç düğünde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gündem 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Halay görüntüleri sonucu dört farklı ilde 19 kişi tutuklandı.

Mersin’de sahilde bir grubun PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atarak halay çektiği görüntüler yeni bir tartışma başlattı. Videodaki kişilerin gözaltına alındığını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Gereği yapıldı” notuyla duyurdu. Daha sonradan tutuklanan bu kişilere gözaltı otobüsünde polislerce “Ölürüm Türkiyem” şarkısının dinletilmesi ise başka bir tartışmanın fitilini ateşledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bu görüntülerle ilgili “Bunun savcının talimatıyla gözaltına alınan insanları üzmek, kırmak için yapıldığına inanmıyorum” dedi. DEM Parti milletvekilleri Yerlikaya’nın bu açıklamasına ve gözaltılara “ırkçılık” suçlaması yaptı ve Kürtlerin hedef alındığını söyledi.

Halay kavgası sürüyor: Dört ilde 19 tutuklamaHalay kavgası sürüyor: Dört ilde 19 tutuklama

Ardından benzer halay görüntüleri sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde de bir düğünde halay çekip slogan atan altı kişi “örgüt propagandası” suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Önceki gün Siirt’in Kurtalan ilçesinde bir düğünde çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerdeki altı kadın gözaltına alındı. Yöresel kıyafetler giyen ve PKK marşı eşliğinde halay çeken kadınlardan dördü tutuklandı, biri de adli kontrolle serbest bırakıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Siirt’teki tutuklanan üç kadının annesi Filiz Taşkesen’i ziyaret etti.

Gözaltılar sürdükçe yeni görüntüler paylaşılmaya devam etti.

İstanbul’da da dün farklı tarihlerde Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde düğün ve kutlamalara katılarak aynı marşla halay çeken 18 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 11’i “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bugün de Hakkari’de polisler üç mahalledeki düğünlere baskın düzenledi. Bazı müzisyenler, düğün çekimi yapan prodüksiyon şirketi çalışanları ile bazı düğün sahipleri gözaltına alındı. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınan ve sayıları netleştirilemeyen kişiler İl Emniyet Müdürlüğü’nde götürüldü.

DEM Parti’den soru önergesi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek de İstanbul’da Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken gençlerin hedef gösterilip gözaltında alınmalarına ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi verdi.

Önergede gözaltı süreçlerinin detayları soruldu, Öcalan lehine slogan atmanın suç olmadığı yönünde yargı kararları hatırlatılarak şu sorular sıralandı:

“-Gözaltı işlemlerinin Emniyet Genel Müdürlüklerinin sosyal medya hesaplarından özel videolar hazırlanarak paylaşılması ile amaçlanan nedir? Bu videoların hazırlanması Bakanlığınızın talimatıyla mı gerçekleştirilmiştir? Söz konusu görüntülerin servis edilmesi ile yurttaşların lekelenmeme hakkı ihlal edilmemiş midir?

Halay çekenlere davul çalarken kalp krizi geçirip öldüHalay çekenlere davul çalarken kalp krizi geçirip öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.