En kanlı çatışma: Mali’de isyancılar onlarca Wagner savaşçısını öldürdü

Batı Afrika'daki Mali'de özerklik isteyen isyancı Tuaregler 2017'den beri Afrika'da faaliyette olan Rus paralı asker grubu Wagner savaşçılarından onlarcasını öldürdü. Bu Mali'deki Rus savaşçılarına şimdiye kadar düzenlenen en kanlı saldırı oldu.

Dünya 30 Temmuz 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Afrika Rus paralı asker grubu Wagner’in doğal kaynaklara ulaşma karşılığında hükümetleri isyancılara karşı koruduğu bir oyun alanı. Kıtada bir yandan özerklik isteyen kabileler mücadele ediyor, diğer yandan Irak ve Suriye’de başarılı olamamış, gücünü toplamak için Afrika’ya gelmiş IŞİD’le mücadele ediliyor. Wagner’i tercih eden Afrika ülkelerinden biri Mali. Ve isyancılar 2017’den beri Afrika’da olan Wagner savaşçılarına şimdiye kadarki en kanlı saldırıyı düzenledi.

Bu saldırı Mali’nin Cezayir ile olan kuzey sınırı yakınlarında oldu. Hem Wagner savaşçılarını hem de Mali askerlerini hedef alan saldırıda kaç Rus’un öldürüldüğü tam olarak belli değil. Wagner ile bağlantılı paramiliter grup Rusich Group saldırıda 80’i aşkın kişinin öldürüldüğünü, 15’ten fazlasının da yaralandığını söylerken Rus ordusu ve paralı askerlerle ilgili bilgileri paylaşan Telegram kanalı Rybar can kaybının sanıldığı kadar yüksek olmadığını belirtmekle birlikte “Bu Wagner’in ilk ciddi başarısızlığı ve sadece Wagner’i değil oradaki Rus varlığının bütününe vurulan bir darbe” dedi.

Tuareg’in askeri liderlerinden biri, yedi Malili askeri ve 54 Wagner savaşçısını öldürdüklerini açıkladı. Çatışmalar sırasında Tuareg tarafı da yedi savaşçısını kaybetti. Mali ordusunun açıklaması ise Tuareg’den farklıydı. Çatışmada sadece iki kişinin öldüğünü iddia eden yetkililer 10 yaralılarının olduğunu, karşı taraftan da 20 Tuareg savaşçısını öldürdüklerini açıkladı. Malili yetkililer çatışma sırasında Rus savaşçılardan ölen olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

İsyancılar Tinzaouaten’de yaralanan Wagner savaşçılarını almaya gelen ancak 241 km uzaktaki Kidal’a iniş yapmak zorunda kalan helikoptere de saldırdı. Mali ordusu helikopterlerden birinin teknik sorunlar nedeniyle bölgeye acil iniş yaptığını ancak herhangi bir kayıp olmadığını açıkladı. Ancak Tuaregler ellerinde esirler olduğunu söylüyor. İddiaya göre Rus esirlerin serbest bırakılması için görüşmeler sürüyor ama Tuaregler böyle görüşmelerin yapıldığını yalanlıyor.

Ölenler arasında bilinen isimler de var

Yazının başında da bahsettiğimiz ayrılıkçı isyancılar ve IŞİD tehlikesi Mali için geçerli. Malili subaylar, 2020 ve 2021’de gerçekleştirdikleri iki darbenin ardından üst düzey cunta üyelerini korumaları ve çatışmaları yürütmeleri için Wagner savaşçılarını kiraladı. Rusya’nın ülkedeki varlığı, Mali’nin Batılı ortaklarıyla arasını açtı. İlişkiler kötüye giderken Fransız askerler geri çekilmek zorunda kaldı, Birleşmiş Milletler (BM) güvenlik misyonunu sona erdirdi. Tuareg tehlikesi ise bugüne kadar devam eden bir sorun olarak kaldı.

Tabii bu yardımlar karşılığında Wagner de bu ülkelerde çıkarılan doğal kaynaklara ortak oluyor. The Blood Gold Report’a göre Rusya’nın son iki yıldır Ukrayna işgalini finanse etmek için kullandığı tahmin edilen 2,5 milyar dolar değerindeki altın da Afrika’dan geldi.

Geçen haftaki kanlı saldırıyı Tuareg hareketi Batış, Güvenlik ve Kalkınma için Kalıcı Stratejik Çerçeve adındaki isyancı hareket üstlendi. İsyancılar, Mali ve Cezayir sınırındaki Tizaouaten kasabasının kontrolünü ele geçirmeye giden orduyu ve Rus birliklerini hedef aldıklarını açıkladı. Saldırının gerçekleştiği günler perşembe ve cumaydı.

Wall Street Journal’ın haberine göre saldırı sırasında Wagner’in meşhur Telegram kanallarından Grey Zone’un yöneticisi de öldürüldü. Rusich Group da kendine internet ortamında “White” diyen Grey Zone yöneticisinin öldüğünü teyit etti.

ABD’li üst düzey bir yetkili, sosyal medyada dolaşıma giren ölü Wagner savaşçılarına ait görüntülerin gerçek olduğuna inandıklarını söyledi. Yetkili, Wagner güçlerine ait dronların Tuareglerin kalesi Kidal’i kasım ayında ele geçirmesi üstüne söz konusu isyancıların intikam almak için böyle bir adım atmış olabileceğini söylüyor. Mali hükümetinin geçen sonbaharda başlattığı operasyon, Tuareglerle yıllardır süren ateşkesin bozulmasına neden olmuştu.

Ukrayna bayrağı açılmış

Bu arada Kyiv Post Ukrayna’nın savunma ve güvenlik yetkililerinden elde ettiği görüntülerde Wagner savaşçılarını öldüren Tuareg isyancılarının ellerinde Ukrayna bayrağıyla poz verdiğini aktardı. Ukrayna’daki savaş artık Ukrayna topraklarından çıkmış durumda.

Fotoğraf: Kyiv Post

Ukrayna özellikle son zamanlarda hem Afrika’da hem de Suriye’de Rusya’ya karşı savaşan güçlere destek vermesiyle dikkat çekiyor. Ukraynalı özel kuvvetlerin haziran ayında Suriye’deki Wagner savaşçılarına karşı mücadelesinde Suriyeli isyancılarla işbirliği içinde olduğu ortaya çıkmıştı. Şubat ayında da Ukraynalı yetkililerin Sudan’da yakalanan Wagner savaşçılarını sorguladığı başka bir video ortaya çıkmıştı.

Wagner en kanlı cephelerden Bahmut’ta Rusya’nın kazanmasında etkili güç olmuştu. O zamanlar Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin de hayattaydı. Prigojin askerlerin yeterince mühimmata sahip olmamasından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’u sorumlu tutmuştu.

Geçen yıl uçak kazasında şaibeli şekilde ölen Prigojin’in bu çıkışları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından hoş karşılanmamıştı. Wagner dahil tüm paralı asker gruplarının Savunma Bakanlığı’na bağlanması kararı çıktığında Prigojin öncülüğündeki Wagner savaşçıları Rostov-on-Don’dan Moskova’ya yürüyüşe geçmişse de 24 saat süren bu isyan sonuçsuz kalmıştı. Şimdi Wagner savaşçıları Savunma Bakanlığı’nın kontrolü altında Afrika’daki faaliyetlerine devam ediyor.

Erdoğan Esad ile el sıkışırsa o 70 bin kişi Wagner mi olacak?Erdoğan Esad ile el sıkışırsa o 70 bin kişi Wagner mi olacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.