Rusya’nın Ukrayna’daki tahıl depolarına saldırıları buğday fiyatlarını da vurdu

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çıkmasının ardından Ukrayna'ya yönelik saldırılarını tahıl depolarının olduğu bölgelere yönlendirdi. Rusya'nın bu saldırıları buğday fiyatlarında artışa yol açtı. İşte savaşın 516'ncı gününde öne çıkanlar...

Dünya 25 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Buğday fiyatları son 3 yılın en dip seviyesine inerken, Arjantin ve Avustralya’da hasadın zayıf olacağı beklentileri kayıpları sınırladı.

Rusya Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin “Rusyasız da devam edebiliriz” sözlerini haksız çıkarmak istercesine Odesa’ya saldırıyordu. Rusya’nın dünkü hedefleri arasında ise una Nehri’ndeki tahıl depoları vardı. Depolara yönelik saldırı Chicago borsasında işlem gören buğday ve mısır fiyatlarını da vurdu.

Rusya’nın dün insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırı, Ukrayna’nın kara ve nehir suları üzerinden Avrupa Birliği’ne gerçekleştirdiği tahıl ihracatına yönelik tehditleri artırıyor. Bir yanda tüccarlar Karadeniz’den yapılan tahıl sevkiyatı için kaygılanırken, diğer yanda da Ukrayna’nın güvenli sevkiyat koridorunun yeniden kurulmasına yönelik umutları tükeniyor.

Rus tahıl analisti Andrey Sizov, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün gece Moskova savaşın başından bu yana ilk kez Tuna depolarına saldırdı. Bize göre bu, Odesa’ya yönelik saldırılardan çok daha büyük bir olay. Tuna Nehri, şu anda Ukrayna tahılının en önemli ihracat rotası” dedi.

Buğday fiyatları prim yaptı

ekonomim’de yer alan habere göre, Chicago Ticaret Borsası’nda (CBOT) buğday vadeli işlemleri yüzde 6 artışla kilo başına 7,39 dolara yükselirken, European Euronext buğdayı yüzde 6,2 artışla metrik ton başına 262,75 Euro’ya (291,18 $) yükseldi. Mısır yüzde 4,6 artışla kilo başına 5,61 dolara, soya fasulyesi ise yüzde 1,3 artışla kilo başına 14,21 dolara çıktı.

StoneX com’dan Matt Ammermann, “Jeopolitik haberler, Rusya’nın Ukrayna limanlarına yönelik saldırıları ve Ukrayna’daki çatışmanın şiddetlendiğine dair işaretler fiyatları tırmandırıyor” dedi.

Rusya’nın buğday ihracat fiyatında artış

Öte yandan Rusya’nın tahıl ihracat fiyatı da arttı. Analistler, anlaşmaya ek olarak Kerç Boğazı’nda seyir yasağının etkisiyle buğday ihracat fiyatının yükseldiğini belirtiyor.

Tarımsal danışmanlık şirketi IKAR’ın verilerine göre Rusya’nın yüzde 12,5 proteinli buğdayının ağustosun ikinci yarısı teslimli FOB fiyatı cuma günü 242 dolar/ton oldu. Fiyat önceki hafta 228 dolar/ton seviyesindeydi.

Rusya, geçen hafta 1,2 milyon ton tahıl ihraç etti. Önceki hafta bu rakam 900 bin ton olmuştu. Geçen hafta yapılan ihracatın 1,1 milyon tonunu buğday oluşturdu.

Günün kısa özeti

  • Rusya Dışişleri Bakanlığı, dün Ukrayna’yı Moskova ve Kırım’a insansız hava araçlarıyla saldırmakla suçlayarak, ‘sert bir karşılık verme hakkının’ olduğunu vurguladı. Moskova, Ukrayna’ya ait iki insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini belirterek, bunlardan birinin şehir merkezinde Savunma Bakanlığı yakınlarına düştüğünü söyledi. Yetkililer insansız hava araçlarının başkentteki boş binaları vurduğunu ve can kaybı olmadığını duyurdu.
  • Bir Rus yetkili, Kırım’daki Dzhankoi’ye yapılan insansız hava aracı saldırısında bir mühimmat deposunun vurulduğunu ve Rus hava savunma güçlerinin bölge üzerinde 11 insansız hava aracını durdurduğunu söyledi.
  • Ukrayna, Bahmut bölgesinde bir miktar toprağını geri aldığını iddia ediyor.
  • Kremlin, devlete bağlı haber ajansı RIA’nın savaş muhabiri Rostislav Zhuravlev’in öldürülmesinin ardından Kiev’i, ‘gazetecilere yönelik kasıtlı saldırı’ düzenlemekle suçladı. RIA’ya göre Zhuravlev, Ukrayna’nın misket bombası saldırısında aldığı yaraların ardından hayatını kaybetti.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kemlin’in internet sitesinde yayımlanan bir yazısında Moskova’nın Afrika’ya bir kısmı ticari bir kısmı ise ücretsiz olmak üzere tahıl ihraç edebileceğini bildirdi. Bazı haberlere göre Moskova, Afrika’ya yapacağı bu tahıl ihracını Türkiye ve Katar üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyor.

Odesa'ya füze yağmuru: 1 kişi öldü, tarihi katedral hasar gördüOdesa’ya füze yağmuru: 1 kişi öldü, tarihi katedral hasar gördü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.