Bella Hadid ‘Cahildim Adidas’ın teklifine kandım’ havasında

Adidas reklam kampanyasının Yahudi karşıtlığı yaptığı gerekçesiyle tepkiler nedeniyle kaldırılmasının ardından reklamda yer alan model Bella Hadid konuştu: Olaylarla tarihi bir bağlantısı olduğuna dair bilgim yoktu.

Popüler 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yayından kaldırılan kampanyanın fotoğrafı. Fotoğraf: Adidas

Adidas’ın tepkiler ve boykot çağrıları sonrası özür dileyerek kaldırmak zorunda kaldığı reklam kampanyasında eleştirilerin hedefindeki bir başka isim Bella Hadid konuştu.

Alman spor giyim ve aksesuar markası Adidas SL 72 ayakkabı koleksiyonunun yeniden tanıtımı için model Bella Hadid’le anlaşmıştı. Marka koleksiyonu 1972 Münih Olimpiyatları için tasarlanmıştı ve 52’nci yıl dönümü nedeniyle yeniden tanıtmak istedi.

Adidas’ın sosyal medya hesaplarında paylaşılan reklama tepkiler gecikmedi. Sebep Münih Olimpiyatları’nda 11 İsrailli sporcunun Filistinli teröristler tarafından öldürülmesi, reklam yüzü Hadid’in ise Filistin’e açıkça destek veren yarı Filistinli bir model olmasıydı.

İsrail’in resmi hesabından yapılan bir paylaşımla Adidas’tan hesap bile sordu. Tepkiler üzerine Adidas özür dileyerek Hadid’li fotoğrafları sosyal medya hesaplarından kaldırdı.

Hadid Instagram hesabından paylaştığı story’de “Kalbimin içini bilmeyenler için doğrudan konuşmak ve benden duymalarını istedim” diyerek lafa girdi: “Bilerek herhangi korkunç bir trajediyle bağlantısı olan bir işin içinde asla yer almam. Kampanyanın lansmanından önce 1972’de yaşanan acımasız olaylarla tarihi bir bağlantısı olduğuna dair bilgim yoktu. Bu kampanyanın duyarsızlığı karşısında şoke oldum, üzüldüm ve hayal kırıklığına uğradım. Bu durumdan haberdar edilseydim kesinlikle yer almazdım. Bunu ekibimin bilmesi gerekiyordu, Adidas’ın bilmesi gerekiyordu, benim daha fazla araştırmam gerekiyordu.”

Antisemitizm dahil nefretin hiçbir şekline inanmadığını vurgulayan Hadid Filistin halkına da değindi: “Filistin halkının özgürleşmesini bir saldırıya bağlamak trajik, kalbimi acıtan bir şey. Filistin terörizm demek değildir ve bu kampanyanın bilmeden vurguladığı olay bizi temsil etmiyor.”

Kendini gururlu bir Filistinli kadın olarak nitelendiren Hadid “Sonunda kadar halkımın yanındayım ve aynı anda antisemitizmin olmadığı bir dünyanın savunuculuğunu yapmaya devam edeceğim” dedi.

Adidas Bella Hadid'li yeni reklam kampanyasını geri çektiAdidas Bella Hadid’li yeni reklam kampanyasını geri çekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.