Fitch’ten Türk bankaları için ‘ılımlı bozulma’ uyarısı geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’e göre Türk bankaları parasal sıkılaştırma, kredi büyüme sınırlamaları, yüksek TL fonlama maliyetleri ve bireysel borçluların zayıf geri ödeme performansı nedeniyle kârlılık konusunda zorlanıyor.

Ekonomi 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fitch en son Mart 2024'te Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya, görünümü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltmişti.

Banka bilançolarındaki bozulma yabancı yatırım bankalarının ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının uyarılarını da beraberinde getirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in son üç aylık Türk Bankaları Veri İzleme Raporu Türk bankalarının faaliyet ortamı, azalan makroekonomik ve finansal istikrar riskleri ve artan yatırımcı güvenini yansıtarak 2024 ilk çeyrekte iyileşmeye devam ettiğini belirtmekle birlikte bazı konularda da uyarılar yaptı.

Raporda parasal sıkılaştırma, kredi büyüme sınırlamaları , yüksek TL fonlama maliyetleri ve bireysel borçluların daha zayıf geri ödeme performansı nedeniyle kârlılık baskılarına neden olduğunu belirten Fitch banka kaynaklarının karşılık ayırma ve kârlılık tamponlarının parasal sıkılaştırmanın etkisini atlatmak için yeterli olmasını bekliyor. Fitch’in raporu başta bireysel kredi kartları olmakla üzere bireysel borçlanmalarda  2024 yılında batık oranının artacağının altını çizen Türk bankalarının genel müdürlerinin haklı olduğunu gösteriyor.

‘Bankalar marj baskısı altında’

Rapor kapsamındaki Türk bankaları için geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4,6 olan faaliyet kârı/ortalama risk ağırlıklı varlıklar (RWA) oranının 2024 ilk çeyreğinde yüzde ortalama yüzde 3,4 olarak gerçekleştiğini belirten Fitch “Yüksek faiz ortamında artan swap maliyetlerini ve yasal kredi büyüme sınırlamaları nedeniyle, varlıkların daha yavaş yeniden fiyatlandırılmasıyla marj baskısını yansıtmakta” dedi.

Fitch kredi değer düşüklüğü giderleri esas olarak teminatsız perakende segmentindeki varlık kalitesindeki bozulmayı yansıtarak geçen yılın son çeyreğinde ortalama yüzde 31 olan değer düşüklüğü öncesi kâr oranının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 41’e yükseldiğini vurguladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu kapsam dahilindeki bankaların geçen yılın son çeyreğinde yüzde 14,7 olan çekirdek sermaye rasyosunun 2024 birinci çeyreğinde yüzde 12,8’e gerilediğini açıkladı. Fitch’e göre bu gerilemede sıkılaştırılan tolerans, artan faaliyet RWA’ları ve bazı bankaların temettü ödemeleri etkili oldu.

Kredi kartı borç ödemeniz gecikiyor mu? Belki de fakir değil demansa giden yolun başındasınızdırKredi kartı borç ödemeniz gecikiyor mu? Belki de fakir değil demansa giden yolun başındasınızdır

Vatandaşın borç krizinde alarm veren tırmanış: Kredi kartı borcundan yasal takibe düşenler neredeyse iki kat arttıVatandaşın borç krizinde alarm veren tırmanış: Kredi kartı borcundan yasal takibe düşenler neredeyse iki kat arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.