Bu kez de etnik kimlik tartışması: Trump, Harris için ‘Biz onu Hintli bilirdik, siyahi oluverdi’ dedi

ABD başkanlık yarışında "kedi besleyen çocuksuz teyzeler" krizi bu kez etnik kimlik sorununa evrildi. Trump Hintli ve siyahi olan Harris için "Biz onu Hintli bilirdik, şimdi siyahi kimliğini öne çıkarıyor" dedi. Harris ve Beyaz Saray tepki gösterdi.

Dünya 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Solda Trump, sağda Harris. Fotoğraf: Shutterstock

Cumhuriyetçilerin kasımdaki başkanlık yarışında adayı olan Donald Trump çarşamba günü siyahi gazetecilerden oluşan dinleyici kitlesi önünde Demokratların en olası adayı Kamala Harris’in etnik kimliğini sorguladı. Trump’a göre Harris başkanlık yarışında siyahilerin desteğini kazanmak için daha önce hiç öne çıkarmadığı siyahi kimliğini daha çok dillendirdiğini iddia etti.

Harris’in annesi Hint asıllı bir Amerikalı, babası ise siyahi. ABD Başkanı Joe Biden başkanlık yarışından çekildikten kısa süre sonra Harris’e desteğini veren gruplardan bazıları da siyahiler. Ancak Cumhuriyetçiler son haftalarda sosyal medyada Harris’e karşı yürüttükleri karşı kampanyada Harris’in siyasi hayatı boyunca siyahi kimliğini hiç öne çıkarmadığını öne sürdü. Trump da bu söyleme destek vererek Chicago’daki Ulusal Siyahi Gazeteciler Birliği’nin etkinliğinde “Harris başından beri Hintliydi, sonra birdenbire dönerek siyahi oluverdi” dedi.

Aslında Trump’ın iddia ettiğinin aksine Harris siyahilerin daha çok tercih ettiği Howard Üniversitesi’nde öğrenim gördü ve üniversiteli siyahi kadın öğrenciler için kurulan Alpha Kappa Alpha’ya da üye. 2000’li yılların başlarına dayanan ilk siyasi zaferlerinde manşetlerde Harris’in her iki kimliğine de dikkat çekiliyordu.

Trump’a göre Lincoln’den beri siyahiler için ‘en iyi tercih’

Sadece beyaz Amerikalılara hitap etmediğini göstermeye çalışan Trump siyahilere Abraham Lincoln’den sonra “siyahi nüfusun sahip olabileceği en iyi başkan” olduğu fikrini empoze etmeye çalışıyor. Bunda ne kadar başarılı olduğu tartışılır, ama normalde hep dost bildiği kitlelerin önünde konuşmaya alışık olan eski başkan bir değişiklik yaparak siyahi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Bu sorulardan biri ABC News’den Rachel Scott’tan geldi. Scott, Trump’ın geçmişte eski ABD Başkanı Barack Obama’yı ABD’de doğmamış olmakla suçladığını ve siyahi bir savcıyı “hayvan” olarak nitelediğini hatırlattı. Trump bu hatırlatmaya gazetecinin “edepsiz ve kaba” olduğunu söyleyerek cevap verdi. Bir diğer soru 6 Ocak 2021’de kongre baskınında tutuklananların serbest bırakılıp bırakılmayacağıyla ilgiliydi.

Trump geçmişte bu kişilerin suçsuz olduğunu iddia etmişti, ama bu kez soruyu geçen hafta kongre binasının çevresini saran Filistin yanlısı protestocuları hatırlatarak geçiştirdi. Oysa Filistin yanlısı protestocular kongre binasını basma girişiminde bulunmamış, Washington tren istasyonunda Amerikan bayrağı yakarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kongredeki konuşmasını protesto etmişlerdi.

‘Hintli mi siyahi mi belli değil’

Trump geçmişte göçmenlerin “siyahilerin işlerini” elinden aldığını söylemişti, gazeteciler bu sözleri de gündeme getirerek eski başkanın ne demek istediğini sorguladı. Trump “Siyahilerin işi derken işi olan herkesi kast ediyorum” dedi. Bu noktada Harris konusuna değinen Trump “Onu uzun zamandır dolaylı olarak tanıyorum. Doğrudan çok tanıdığım söylenemez ama o bildim bileli Hint kökenliydi. Sadece Hintli genlerine sahip çıkıyordu. Birkaç yıl öncesine kadar siyahi olduğunu bile bilmiyordum. Şimdi siyahi olarak tanınmak istiyor. O yüzden bilmiyorum, Hintli mi yoksa siyahi mi? Ben her iki etnik kimliğe de saygı duyuyorum ama o duymuyor. Çünkü başından beri Hintliydi, sonra birdenbire dönüş yaparak siyahi oldu” dedi.

Eski başkan Harris’in bulunduğu konuma liyakata göre mi yoksa çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık olsun diye mi geldiği konusunda da spekülasyon yarattı. Harris’in “etnik kimliğindeki değişiminin birileri tarafından araştırılması” çağrısı yapan Trump bu sözleriyle Obama’nın doğum yerinin araştırılması gerektiğini söylediği zamanları hatırlattı. Çünkü Trump bir zamanlar Obama’nın doğum belgesinin yalan olduğunu iddia ediyordu.

Hızını alamayan Trump etkinlik sonrası bir de sosyal medya platformundan “Deli Kamala siyahi değil, Hintli. Etnik kimliği de dahil olmak üzere her şeyi kullanıyor” dedi.

Hem Harris hem de Beyaz Saray eleştirdi

Etkinlikten kısa süre sonra Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, Trump’ın sözlerini “iğrenç ve aşağılayıcı” olarak niteleyerek “Kimsenin kimseye böyle bir şey söyleme hakkı yok” dedi. Jean-Pierre “Kamala Harris Amerika Birleşik Devletleri’nin başkan yardımcısı. Onun ismine biraz saygı göstermeliyiz nokta” diye ekledi.

Kamala’nın yanıtı ise Teksas Houston’daki miting yaptığı sırada geldi. “Bu öğleden sonra Donald Trump Ulusal Siyahi Gazeteciler Birliği’nin yıllık toplantısında konuştu” diye söze giren Harris “Ve bildiğimiz aynı şovu sergiledi: Bölücülük ve saygısızlık. Şunu söyleyeyim, Amerikanlar daha iyilerini hak ediyor. Amerikalılar doğruları söyleyen bir lideri hak ediyor. Doğrular yüzüne çarpıldığında öfkeyle ve düşmanca karşılık vermeyen bir lideri. Farklılıklarımızın bizi bölmediğini anlayan bir lider hak ediyor. Bizi güçlendiren şey farklılıklarımız” dedi.

Bir saat sürecek program yarım saat anca sürdü

Soru soyan üç gazeteciden ikisi Scott ve Semafor’dan Kadia Goba polis memurlarına dokunulmazlık verme vaadi, kongre binasına saldıran isyancıları affetme sözü ve başkan yardımcısı olarak seçtiği Ohio senatörü J.D. Vance’in geçmişteki provoke edici açıklamaları konusunda Trump’ı sıkıştırdı. Ancak üçüncü gazeteci Fox News’ten Harris Faulkner’di ve konuyu ara ara enflasyon ve suikast girişimine getirerek Trump’ın elini hafifletmeye çalıştı. Yine de Trump etkinlik sona ererken “Böyle bir sahneye çıkmama rağmen bana çok kaba davranıldı” dedi. Axios’a göre zaten etkinliğin bir saat sürmesi gerekiyordu, ama 34’üncü dakikada sona ermek zorunda kaldı.

Bu arada not düşelim: Konu Vance’e geldiğinde gazetecilerden biri Trump’a başkan yardımcısı adayının gerektiğinde görevi devralmaya hazır olup olmadığını sordu. Trump’ın yanıtı çok da coşkulu değildi: “Tarihsel olarak başkan yardımcısının seçim açısından bir etkisi olduğu söylenemez. Başkana oy veriyorsunuz. Yani bana. Beni seviyorsanız kazanacağım. Benden hoşlanmazsanız kazanamam” dedi.

ABD’de bir seçim anketi daha aynı şeyi söyledi: Harris, Trump’ın ezici üstünlüğünü sona erdiriyorABD’de bir seçim anketi daha aynı şeyi söyledi: Harris, Trump’ın ezici üstünlüğünü sona erdiriyor

Kamala Harris, Trump'la farkı kapattı bileKamala Harris, Trump’la farkı kapattı bile

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.