Yargıtay uzun uzun 14. maddeyi tartıştı, Anayasanın 13. maddesinden hiç söz etmedi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel Anayasa Mahkemesi'nin "Milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde" dediği Can Atalay için "Zaman geçirilmeksizin serbest bırakılarak yemin etmesi lazım. Bize düşen gidip 'Aramıza hoş geldin' demek" ifadesini kullandı.
14 Mayıs 2023’te toplam 894 bin 424 oyun geçerli sayıldığı Hatay’da tercihini Can Atalay’dan yana kullanan seçmen onun Gezi davası nedeniyle tutuklu olduğu cezaevinden çıkıp Meclis’te haklarını savunurken görmeyi bekliyordu. Ama işler öyle ilerlemedi.
Atalay’ın maruz kaldığı süreç Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iki kere hak ihlali kararı vermesi, buna karşın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce benzeri görülmemiş bir biçimde dosyayı Yargıtay 3. Dairesi’ne göndermesiyle hukuk krizine döndü. Daire AYM kararının tanımadı.
30 Ocak 2024’e gelindiğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın öncülüğünde toplanan Genel Kurul’da Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Bu başka bir polemiğin kapısını araladı. Çünkü okunan Yargıtay’ın Can Atalay’ı mahkum eden kararı değil onunla ilgili başka bir hükümdü. Bu duruma CHP itiraz etti. AYM’ye başvurdu.
22 Şubat’taki Genel Kurul toplantısında başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme oy çokluğuyla karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti. Kararın gerekçesi Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre AYM oy çokluğuyla Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğuna karar verdi. Tartışma bir kez daha alevlendi.
Konu bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de gündemindeydi. Partisinin Burdur İl Başkanlığı’nı ziyaret eden ana muhalefet lideri gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi kararlarının yargı ve yürütme organlarını bağlayıcı olduğunu hatırlatarak “Hepimizin görevleri var. Birinci görev Adalet Bakanı’nın. Hızlı şekilde Silivri Cezaevi’nden Can Atalay serbest bırakılmalıdır. İkinci görev 15’inde Meclis‘in açılmasıyla birlikte eski kararın yok hükmünde olduğuna ilişkin karar okutularak tutanaklara geçirilmelidir” dedi:
“Maalesef Meclis Başkanı’nın yaptığı tutum yanlıştı. İlk başta takındığı tutum doğruydu. Ama daha sonra döndü dolaştı bu hukuksuz kararı okuttu. Okutmaması gerekiyordu. Okuttu. AYM de kararını verdi, ‘Yok hükmündedir’ diye. Atalay ile ilgili aslında bu kararın altı ay önce alındığını biliyoruz. Gerekçeli kararı altı ay bekletip Meclis kapandıktan iki gün sonra duyurdular. Bu kararın derhal okunması lazım. 15’inde Meclis toplanacak. Toplandığı gün Meclis Başkanı’nın AYM’nin yok hükmünde saydığı bu kararını okutması lazım. Bana kalsa okutmaya da gerek yok çünkü AYM yok hükmünde saymış ama tutanaklara girmesi gerektiği için bu karar doğrultusunda milletvekili özlük haklarını yeniden kazandığını, düşen komisyon üyeliğini yeniden kazandığını, o düşme işlemlerinin tamamının yok hükmünde olduğunu ilan etmeleri ve Can Atalay’ın zaman geçirilmeksizin serbest bırakılarak yemin etmesi lazım.
Bunun dışında bize düşen gidip Atalay’a ‘Aramıza hoş geldin’ demektir. Türkiye’de başka kimseye bir şey düşmüyor. Adalet Bakanlığı serbest bırakacak, Meclis Başkanlığı yemine çağıracak. Sayın Meclis Başkanı’nı dün aramıştım. Ben ona ulaşamadım. Yoğun programda o beni aradı ulaşamadı. Birazdan bu konuyu da görüşeceğim bir görüşme yaparak kendisine beklentimizi ifade edeceğim. Kendisinin hukuka, Anayasa’ya uygun davranmasını bekliyoruz.”
Özel’in Burdur ziyaretinde CHP Genel Merkezi’nin kedisi Şero’ya da arkadaş geldi. Bir partili Özel’den sahipsiz bir yavru köpeği sahiplenmesini istedi:
“1 Mayıs doğumlu yavru köpek Mayıs’ın CHP’nin kedisi Şeromuzun yanında olmasını isterim.”
Burdur’lu yurttaştan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e:
“1 Mayıs doğumlu yavru köpek Mayıs’ın CHP’nin kedisi Şeromuzun yanında olmasını isterim” pic.twitter.com/ImlamKdyJi
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) August 1, 2024