Paris’te Kuzey Tunçelli tarih yazdı; Ersu Şaşma finalde

Paris'te yüksek atlamada madalya ümidimiz Ersu Şaşma 5.75 ile finale kaldı. Yüzmede 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli 1500 metre serbest finalinde yüzecek tarihteki ilk Türk sporcu oldu. İşte milli sporcuların performansı...

Spor 3 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
16 yaşındaki Kuzey Tunçelli, olimpiyat finalinde yarışacak ilk Türk yüzücü oldu.

Paris’te devam eden Olimpiyat Oyunları’nda Türk sporcular judo, okçuluk, sırıkla atlama, yüzme, bisiklet, yelken ve boks branşlarında sahne aldı. Yüzmede Kuzey Tunçelli 1500 metrede ilk sekiz yüzücü arasına adını yazdırdı. 16 yaşındaki milli sporcu olimpiyatlarda finale çıkan ilk Türk yüzücü oldu. Sırıkla atlamada Ersus Şaşma ismini son 12 sporcu arasına yazdırarak finallerde mücadele etme hakkını kazandı.

Ersu Şaşma’dan finale atlayış

Fransa’nın başkenti Paris’teki Stade de France’ta erkekler sırıkla atlama elemeleri gerçekleştirildi.  Türkiye’yi temsil eden Ersu Şaşma, finalde yarışmak için piste çıktı. Fenerbahçe sporcusu atlet 5.40, 5.60, 5.70 ve 5.75 haklarını ilk seferde geçerek adını en iyi 12 atlet arasına yazdırdı.

Ersu Şaşma, 5.75’i ilk hakkında geçti.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda erkekler sırıkla atlamada finale kalan ilk Türk atlet olan Ersu Şaşma, bu başarısını Paris’te de tekrarladı.

Kuzey Tunçelli tarih yazdı: İlk kez bir Türk yüzücü finalde

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda mücadele eden Fenerbahçe sporcusu 16 yaşındaki milli yüzücü Kuzey Tunçelli, tarihi başarıya imza attı. 16 yaşındaki Kuzey, olimpiyat oyunları tarihinde yüzmede finale kalan ilk Türk sporcu olma başarısı gösterdi.  Paris La Defense Arena’da yapılan erkekler 1500 metre serbest stil elemelerinde 14.45.27’lik dereceyle serisini açık ara önde tamamlayan milli sporcu, genel sıralamada beşinci olarak finalde yüzme hakkı elde etti. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 1500 metre serbest stil elemelerinde Kuzey Tunçelli ile aynı seride yarışan Emir Batur Albayrak ise finale kalamadı. Eleme serisini 15.23.21’lik dereceyle altıncı sırada bitiren Emir Batur Albayrak, genel sıralamada 23. olarak oyunlara veda etti. Türkiye’nin olimpiyat kafilesindeki en genç sporcusu Kuzey Tunçelli’nin yer alacağı final yarışları, pazar günü 19.37’de yapılacak.

Kuzey Tunçelli: İlk olimpiyatımda bunu başarmak çok büyük ışık

16 yaşındaki sporcu, elde ettiği başarıdan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Türkiye’de finale kalan ilk sporcu olmak benim için çok gurur verici. Yüce Türkiye halkına ilk defa bu gururu yaşattığım için çok heyecanlıyım. Genç yaşımda, ilk olimpiyatımda bunu başarabilmek sonraki olimpiyatlar için çok büyük bir ışık. İnşallah sonraki olimpiyatlarımda her şey çok daha güzel olacak. Buradan bana destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kuzey Tunçelli kimdir?

Fenerbahçe’nin sporcusu olan Kuzey Tunçelli, 30 Ağustos 2007 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. İki kez dünya gençler şampiyonu ve Türkiye rekortmeni olan yüzücü, 1500 metre serbesti 15 dakikanın altında yüzen ilk 16 yaş altı sporcu. 800 metre elemelerinde başarılı olamayan Tunçelli, hedef olarak 1500 metreyi gördüğünü söylemişti. Doha 2024 Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası’nda da yarışan Kuzey, büyüklerde 1500 metrede dünya sekizincisi oldu. 2024 Avrupa Su Sporları Şampiyonası’nda 1500 metre serbest stilde kazandığı şampiyonlukla büyükler kategorisinde ilk madalyasını elde etti. Kısa süre sonra, Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda 1500 metre serbest stil finalini ilk sırada tamamlayarak üst üste ikinci kez Avrupa Gençler Şampiyonu oldu. Kaydettiği 14:41.89’luk derecesiyle dünya gençler rekorunun yanı sıra; Avrupa gençler, şampiyona ve 17-18-19+ yaş Türkiye rekorlarına imza attı.

Bir şampiyon kolay yetişmiyor: Kuzey TunçelliBir şampiyon kolay yetişmiyor: Kuzey Tunçelli

Yiğit Yalçın Çıtak 16. sırada

Yiğit Yalçın Çıtak’in iki yarışı daha var.

Milli yelkenci Yiğit Yalçın Çıtak, ILCA 7 kategorisinde beşinci yarışı 22, altıncı yarışı 9. sırada bitirdi. Üçüncü günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 16. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın iki yarışla daha devam edecek. ILCA 7’de toplam 10 yarış sonunda ilk 10’da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor.

Ecem Güzey günü 18. sırada bitirdi

Bir diğer yelkenci Ecem Güzey, ILCA 6 kategorisinde dördüncü yarışı 21, beşinci yarışı 22, altıncı yarışı dokuzuncu sırada bitirdi. Üçüncü günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 18. sırada tamamlayan sporcunun mücadelesi pazar günü iki yarışla daha devam edecek. ILCA 6’da toplam 10 yarış sonunda ilk 10’da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor.

Buse Naz Çakıroğlu Fin hamamından geçti, Busenaz Sürmeneli Tayland duvarına çarptıBuse Naz Çakıroğlu Fin hamamından geçti, Busenaz Sürmeneli Tayland duvarına çarptı

Alican Kaynar ve Beste Kaynakcı geride kaldı

Milli yelkenciler Alican Kaynar ve Beste Kaynakcı’dan oluşan Nacra 17 Karışık Takımı, ilk yarışını 19, ikinci yarışını 13 ve üçüncü yarışını 17. sırada bitirdi. İlk günü genel klasmanda 19 takım arasında 17. sırada tamamlayan takımımızın mücadelesi yarın üç yarışla daha devam edecek. Nacra 17’de toplam 12 yarış sonunda ilk 10’da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor.

Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu’nun durumu

Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu’ndan oluşan 470 karışık takımımız, üçüncü yarışını 15, dördüncü yarışı sekizinci sırada bitirdi. İkinci günü genel sıralamada 15. tamamlayan takımımız pazar günü iki yarışta daha mücadele edecek.19 ülkenin mücadele ettiği 470 karışık takım mücadelesinde toplam 10 yarış sonunda ilk 10 sırayı alanlar madalya yarışına çıkmaya hak kazanacak.

Sena Can’dan 75 atışta 65 isabet

Sena Can, 65 isabet sağladı

Mmilli atıcı Sena Can’ın yarıştığı skette ilk gün elemeleri tamamlandı. Chateauroux Atıcılık Merkezi’ndeki elemelerde milli sporcu, yaptığı 75 atışın 65’inde isabet sağladı. Bu kategorilerde ikinci gün elemeleri pazar günü yapılacak.

Elif Berra Gökkır’dan çeyrek finalde veda

Elif Berra Gökkır, okçuluk klasik yay müsabakalarında son 16 turunda dünya üçüncüsü Japon sporcu Satsuki Noda ile karşılaştı. 17 yaşındaki milli sporcu ilk iki seti kaybederek 4-0 geriye düştü. Gökkır, üçüncü ve dördüncü setleri kazanarak skora eşitlik getirirken final turunu da kazanarak skoru 6-4’e getirdi son sekiz sporcu arasına kaldı.

Milli sporcu, çeyrek finalde Güney Koreli Hunyoung Jeon ile karşılaştı. İlk seti 2-0 kaybederek geri düşen Elif Berra Gökkır, 2-2 eşitliği sağladı. Üçüncü sette üstün olan yine Koreli sporcu oldu ve skor 4-2’ye geldi. Dördüncü sette de istediği atışları yapamayan milli sporcu 6-2 ile çeyrek finalde olimpiyata veda etti.

17 yaşındaki Elif Berra Gökkır elendikten sonra gözyaşlarını tutamadı.

Elendikten sonra açıklama yapan 17 yaşındaki sporcu gözyaşlarına hakim olamadı.   Gökkır, “Bütün yarışmalarda en iyisini yapmaya çalışacağım. Önümüzdeki olimpiyatlara 4 yıl var. Hedefim Los Angeles’ta İstiklal Marşı’nı okutmak. Bütün mesajları okudum, herkese çok teşekkür ediyorum. Mesajları görünce çok duygulandım” dedi. Okçuluk Milli Takımlar Teknik Direktörü Göktuğ Ergin, milli sporcuyu “Ağlama, sen tarihe geçtin.” diyerek teselli etti.

Burak Abay yarışı bitiremedi

Burak Abay finiş çizgisini göremedi.

Olimpiyat Oyunları’nda Burak Abay, erkekler yol bisikleti yarışını tamamlayamadı. Milli bisikletçi, Trocadero Meydanı’nda son bulan yarışta finişi göremeyen sporcular arasında yer aldı.

Kayhan Özer elendi

Milli atlet Kayhan Özer, erkekler 100 metre elemelerinde serisini 10.34’lük derecesiyle yedinci sırada tamamlayarak oyunlara veda etti.

Judoda hüzün

Oyunlarda judo karışık takım kategorisinde eleme müsabakaları yapıldı. Champ de Mars Arena’da gerçekleştirilen organizasyonda Türkiye, son 16 turunda Güney Kore ile karşı karşıya geldi. Tuğçe Beder, Muhammed Demirel, Fidan Ögel, Mihael Zgank, Kayra Özdemir ve İbrahim Tataroğlu’ndan oluşan milli takım, tatamiden 4-1’lik yenilgiyle ayrıldı. Tuğçe Beder, kadınlar 57 kiloda Mimi Huh’ya 1-0, erkekler 73 kiloda Muhammed Demirel, Baul An’a 10-0, kadınlar 70 kiloda Fidan Ögel de, Jisu Kim’e 11-0 kaybederken erkekler 90 kiloda Mihael Zgank, Juyeop Han’ı 10-0 yendi. Kadınlar +70 kiloda Kayra Özdemir ise beşinci karşılaşmada Hayun Kim’e altın puanla 1-0 mağlup oldu. Güney Kore’nin beş maç sonunda dört galibiyet almasıyla İbrahim Tataroğlu tatamiye çıkamadı. Milli judocular, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nı madalyasız tamamladı.

Üç büyükleri 'dört büyükler' yapan Andy Murray'den veda: Zaten tenisi hiç sevmemiştim!Üç büyükleri ‘dört büyükler’ yapan Andy Murray’den veda: Zaten tenisi hiç sevmemiştim!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.