İngiltere’de aşırı sağ krizi dinmiyor, hükümet yeni çareler arıyor

İngiltere’nin Southport kentindeki bıçaklı saldırıdan sonra sokaklara dökülen aşırı sağa karşı İşçi Partisi hükümeti yeni çareler arıyor. Tutuklu sayıları arttı, protestolara müdahale için daha çok polis görevlendirildi.

Dünya 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İngiltere’nin Kuzey Batı’sında bulunan Southport’ta bir dans okuluna yapılan saldırıda üç kız çocuğu bıçaklanmıştı. Saldırganın kimliğinin geç açıklanması nedeniyle oluşan dezenformasyon dalgası ülkedeki aşırı sağ protestoları tetiklemişti. İngiltere’de sular hala durulmuş değil. İşçi Partisi hükümeti sukûneti sağlamakta zorlanırken daha fazla polis gücünü devreye soktu.

200’den fazla aşırı sağcının Southport’a gitmesiyle alevlenen gösteriler İngiltere ve Birleşik Krallık’a bağlı Kuzey İrlanda’ya da yayıldı. Gösteriler sırasında sığınmacıların kaldığı oteller yağmalandı, hatta yakılmaya çalışıldı. Öte yandan cami, kütüphane ve karakollara saldırı düzenlendi. İngiltere başbakanı Keir Starmer’ın “aşırı sağ haydutluğu” olarak değerlendirdiği gösterileri dindirebilmek için çeşitli önlemler alınmıştı. Emniyetten güçlerinden oluşan daimi birlikler kuruldu, gösterilere karışan aşırı sağcılar için hapishanelerde ekstra hücreler dahi açıldı.

Gösteriler kapsamında şimdiye kadar gözaltına alınanların sayısı 400’ü geçti, ilerleyen günlerde bu sayısının artması bekleniyor çünkü sular durulmuyor.

Hükümetten ‘çizgiyi aşanlara’ aba altından sopa

Alınan önlemlere rağmen bastırılamayan gösteriler için 6 Ağustos’ta “Kobra” adı verilen acil toplantıların ikincisi yapıldı. Toplantıya Başbakanla beraber çeşitli bürokratlar ve üst düzey emniyet yetkilileri de katıldı. Çarşamba günü gerçekleşmesi muhtemel 30 eyleme dair önlemler konuşuldu. Çeşitli gruplar ve onlara bağlı olduğu ifade edilen sosyal medya hesapları mercek altına alındı.

Toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Starmer “zor durumdayız” diyerek polis gücünün gerektiği yerde gerektiği kadar bulunmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

İskan Bakanı Jim McMahon operasyonel anlamda görevlendirilen polis sayısının artırıldığını söyledi. McMahon İngiltere’de hükümetin polis teşkilatına tam destek verdiğini de aktardı. McMahon açıklamalarında “Hükümet olarak polis gücümüzü, savcı ve hakimlerimizi destekliyoruz. Çizgiyi aşanlar adalet sistemimiz tarafından hızlı ve etkin bir biçimde değerlendirilecek. Çünkü günün sonunda, insanlar bu zarara sebep olanların cezalandırıldığını görmek ister” dedi.

Son seçimlerdeki yenilgisiyle beraber 14 yılın ardından ana muhalefete düşen Muhafazakâr Parti’den de İşçi Partisi’ne destek var. Muhafazakâr Partili Matt Vickers bu sabah Sky News’e verdiği röportajda hükümetin gösterilere yönelik tutumundan memnun olduklarını belirtti. Ülke genelinde azınlıkların saldırı altında olmasını onaylamadıklarını, mevcut görüntüyü “korkunç” bulduklarını söyledi.

Süreç içerisinde polisin müdahalelerinin dozuna dair tartışmalar artmıştı. Vickers kimin iktidarda olduğundan bağımsız, polisin ve yargının her daim doğru olanı yapacağına güvendiklerini de ekledi.

Southport bıçaklı saldırısına içeriden bakış: Ne oldu da İngiltere yangın yerine döndü?Southport bıçaklı saldırısına içeriden bakış: Ne oldu da İngiltere yangın yerine döndü?

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.