Kaplan soruşturmasında görevden alınan polis Sinan Ateş dosyasının bilirkişisi çıktı
Hakimlerin görev yapacağı müstemir yetki mahkemeleri belirlendi. 574’ü hukuk mahkemesi olmak üzere 968 yeni mahkeme kuruldu.
Hakimlerin görev yapacağı mahkemelerin belirlendiği müstemir yetki kararnamesi Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) internet sitesinde yayımlandı. Bölge Adliye Mahkemeleri (istinaf) ile birinci ve ikinci bölgede görevli toplam 3 bin 848 hakimin yetkilerinin belirlendiği kararname ile 574’ü hukuk mahkemesi olmak üzere 968 yeni mahkeme kuruldu. Kurulan mahkemelerin çoğu 1/2 yetkiyle görev yapan iki hakimli mahkemelerin ikiye bölünerek müstakil mahkemeler yapılmasıyla oluştu.
Buna göre Ankara’da 75 olan asliye ceza mahkemesi sayısı 88’e, 16 olan icra mahkemesi sayısı 23’e, 68 olan iş mahkemesi sayısı 86’ya, 20 olan sulh hukuk mahkemesi sayısı 30’a yükseltildi. İstanbul’da ise asliye ceza mahkemesi sayısı 60’tan 74’e, 46 olan asliye hukuk mahkemesi sayısı 49’a, 17 olan aile mahkemesi sayısı 20’ye, 36 olan iş mahkemesi sayısı 47’ye, 25 olan sulh hukuk mahkemesi sayısı ise 35’e çıkarıldı.
Kararname ile Ocak ayında açılan Ayhan Bora Kaplan davasından sonra 15 Mart’a kadar tevziye kapatılan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Sinan Ateş davasının da bu mahkemeye açılmasından sonra bir kez daha tevziye kapatıldı. Kararnameye göre bu mahkemeye 15 Ekim tarihine kadar yeni bir dosya verilmeyecek.
HSK, Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers’ın Türkiye’deki ayağını yönettiği gerekçesiyle yargılanan Abdullah Alp Üstün ve 14 sanığın tahliyesine karar verdikten sonra açığa alınan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de yeni heyet görevlendirdi. Mahkemenin yeni başkanı Ercan Aygün, üyeler de Ramazan Çörekçi ve Elif Öztürk Ünal oldu.
Özetle bir hakim belli bir mahkemede belli görev yapmak üzere doğrudan doğruya HSK tarafından atanıyor. HSK’nın nokta atışı yaparak atadığı hakime ilişkin kararda Adalet Bakanı’nın imzası ya da oluru var.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda HSK’nın müstemir yetki çalışmaları kapsamında bölge adliye mahkemeleri ile birinci ve ikinci bölgede toplam 3 bin 848 yetki düzenlemesinin yapıldığını belirtti. Tunç “574’ü hukuk mahkemesi olmak üzere toplam 968 mahkemenin faaliyete geçirilmesine karar verilmiştir. Adaletin tecellisi, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması, mahkemelerde ihtisaslaşmanın sağlanması ve vatandaşlarımızın adalet hizmetlerine erişiminin daha da kolaylaştırılması için çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz. Aldığımız kararların yargı camiamız, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.