Sanayi üretiminde alarm zilleri; 16 ayın en düşüğüne indi

Sanayi üretiminde mayıs ayında başlayan daralma haziranda hızlanarak devam etti. Haziranda aylık bazda yüzde 2,1, yıllık bazda yüzde 4,7 oranında daralan veri büyük depremlerin yaşandığı Şubat 2023'ten bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

Ekonomi 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Sanayide son bir yılda ücretli çalışan sayısı 134 kişi artışla 5 milyon 100 bin 115'e çıkabildi.

Sanayi üretiminde bir süredir gözlenen daralma haziran ayında iyice derinleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, sanayi üretimi haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 azaldı. Sanayi üretimi böylece yıllık bazda büyük depremlerin yaşandığı Şubat 2023’ten bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 arttı, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 6,9 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 15,2 arttı. Haziran ayında bir önceki ayla karşılaştırıldığında ise, üretimde yüzde 2,1 azalma görüldü.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,8 arttı, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 3,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,8 arttı.

İmalat sektörü son bir yılda yüzde 6,9 daraldı

Yıllık bazda bakıldığında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 artarken, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 6,9 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 15,2 arttı.

Reel kesimin güveni sanayide kapasite kullanımıyla birlikte düşüyor: Dört yıl boşa geçmişReel kesimin güveni sanayide kapasite kullanımıyla birlikte düşüyor: Dört yıl boşa geçmiş

Ekonomi hız kesiyor; sanayide siparişler, ihracat ve istihdam azalıyorEkonomi hız kesiyor; sanayide siparişler, ihracat ve istihdam azalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.