Konya’da dev obruk tehlikesi: ‘Acil eylem gerekiyor’

Konya'da obrukların sayısında gün geçtikçe ciddi bir artış yaşanıyor. Evlerin 20-30 metre yakınına kadar ulaşan obruklar bölge halkını da tedirgin ediyor. Uzmanlar, 'Acil müdahale gerekiyor, insanlar tehlikede' dedi. İlgili kurumlar çalışma yapacak.

Gündem 9 Ağustos 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Oluşan obruklardan yalnızca biri.

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekline verilen genel isim. Genellikle aşırı ve kontrolsüz su kullanımı sebebiyle oluşan obruklara ülkemizde özellikle Konya’da sıklıkla rastlanıyor.

Konya’da yer altı sularının çekilip toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı her geçen gün artıyor. Çoğunlukla Karapınar ilçesinde oluşan obruklar, son yıllarda aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de görülmeye başlandı. Uzmanlar Obrukların evlerin altında oluşmamasını bir şans olarak görse de önlem alınmadığı takdirde obruk sayısındaki artışın vahim sonuçları olabilir.

Konya'da 37 metre çapında, 12 metre derinliğinde obruk Konya’da 37 metre çapında, 12 metre derinliğinde obruk 

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Delikan konuyla ilgili şöyle konuştu: 

“En son oluşan obruk ile evler arasındaki mesafe belki 20-30 metre bile yoktur. Oradaki insanlarla da görüştük, gerçekten çok korkuyorlar. Alttan su çıktığını, hatta suyun yüzeye doğuya fışkırdığını söylüyorlar. Bölgede gaz çıkışı var ve bu hızlı bir gaz çıkışı olduğunda, tedirgin oluyorlar.”

Özellikle Karapınar ilçesindeki Seyithacı ve Ekmekçi yaylalarında obruk oluşumunun hızlandığını belirten Delikan şu ifadeleri kullandı:

Bu bölge obrukların büyük çoğunluğunun görüldüğü alan. Özellikle yeni oluşan obruklar Karapınar’daki Seyithacı Yaylası ile Ekmekçi Yaylası’nın arasında meydana geliyor. Tabii bunun paralelinde birçok obruk bu yıl içinde yine oluştu. O bölge şu an, özellikle geçen seneyle bu sene oldukça dinamik bir alan.

Obrukların burada devam edeceğini söylemiştik, aynen devam ediyor. Bu yıl içinde bir tane oluştu ve iki tane de daha önce oluşmuş olan obruk çöktü ve derinleşti. Bölgede Seyithacı Fayı var. Özellikle bölgeyi kontrol eden ve bu faya paralel birçok fay oradaki Sultaniye Havzası’na doğru eğimli bir şekilde devam ediyor.

Bu obruklar özellikle fayların, düşen blok üzerinde ve genelde içindeki malzeme akışına baktığımızda, doğuya doğru bir malzeme akışının olduğu obruklar, bölgede hızlı bir şekilde gelişiyor ve gelişmeye devam edecek gibi görünüyor.

Vatandaşlar everinin yakınlarında oluşan obruklardan dolayı tedirgin.

‘Acil eylem gerekiyor’

Bölgede yaşayanların sayıları artan obruklarla tedirgin olduklarını söyleyen Doç. Dr. Delikan sözlerine şöyle devam etti:

“Daha önce biz üç yıl o bölgeye çalıştık. Konya AFAD İl Müdürlüğü ile beraber o bölgeyi pilot bölge olarak seçtik. O bölgede aslında İHA uçuşları yapılıyor. Yani oluşabilecek obruklar belirlenmeye çalışıyor ki, daha önce biz belirledik ve oralar çöktü. Ama oradaki yaylada çok ev var. Bu evlerin arasında en son oluşan obrukla evler arasındaki mesafe belki 20-30 metre bile yoktur. Oradaki insanlarla da görüştük. Evlere çok yakın. Evlerin arasında oluşmaya başladı. Şans ki, evlerin altında oluşmadı. Yani şu an oluşanların tümü çevrede oluştu ama orada belki ben onlarca obruk sayarım evlerinin kenarlarında, çevresinde veyahut da evlerin kenarlarında öyle oluşan bir obruk yok şu an. Ama insanlar burada tehlikede.

En son konuştuğumda gerçekten çok korkuyorlar. Alttan su çıkıyor. Hatta suyun yüzeye doğuya fışkırdığını söylüyorlar. Sadece oradaki görgü tanıdıkları bunu söylüyorlar. Onun dışında bölgede gaz çıkışı var ve bu hızlı bir gaz çıkışı olduğunda insanlar bundan tedirgin oluyorlar.

Tabii acil eylem gerekiyor. Bununla ilgili, ilgili kurumlar çalışmalar yapacaklar. Yani buranın taşınması mı olur veyahut da yaşam devam mı eder Bununla ilgili yurt dışında birçok örnek var. Bir tarafta obruk oluşuyor, bir taraftan yaşam devam ediyor. O bölge böyle mi devam eder, yoksa yoğun obruk oluşan bölgeden insanlar başka yere taşınır mı o tabii ilgili kurumların alacağı karara bağlı.”

Konya Havzası'nda obruk sayısı 2 bin 500’e ulaştıKonya Havzası’nda obruk sayısı 2 bin 500’e ulaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.