Avrupa’dan sonra olimpiyat: Futbol İspanya’dan sorulur

Paris Olimpiyat Oyunları'nda bitime üç gün kala birçok farklı branşta madalya mücadelesi sürdü. İspanya, futbol Euro 2024'ün ardından Olimpiyat Oyunları'nda da şampiyon oldu.

Spor 10 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İspanya, Fransa'yı geçti ve altına uzandı.

Futbolda 2024 yazı İspanya için son derece verimli geçti. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda De La Fuente yönetiminde futbolseverlerin beğenisini kazanan bir futbol oynayan İspanyollar, finalde İngiltere’yi 2-1 yenerek kupaya uzanmıştı. Ülkelerin 23 yaş altı takımlarıyla mücadele ettiği 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda da iddialı olan İspanya burada zafere uzandı.

İspanya’ya şampiyonluğu getiren golleri; 18 ve 25. dakikada Fermin Lopez, 28. dakikada Alejandro Baena, 100 ve 120+1. dakikalarda ise Sergio Camello kaydetti. Fransa’nın golleri; 11. dakikada Enzo Millot, 79. dakikada Maghnes Akliouche ve 90+3. dakikada penaltıdan Jean-Philippe Mateta’dan geldi. Bu sonuçla birlikte İspanya altın madalyaya uzandı ve ev sahibi Fransa gümüşle yetindi.

ABD’nin bayrak laneti sürdü

Atletizmde 4×100 metre kadınlarda ABD mutlu sona uzandı. Shacharri Richardson bayrağı son alan isim olarak büyük fark yaratırken Büyük Britanya ikinci, Almanya üçüncü sırada yer aldı. Erkeklerde ise ABD’nin bayrak laneti sürdü. Kanada Andre De Grasse’ın muhteşem son 100 performansıyla altına giderken Güney Afrika Simbine’in mükemmel son 100’üyle gümüşü kazandı. Büyük Britanya üçüncü oldu. İlk bayrak değişiminde hata yapan ABD 20 senelik madalya hasretine son veremedi.

Kadınlar 400 metre final mücadelesinde Dominikli Marileidy Paulino 48.17 ile olimpiyat rekoru kırıp altın madalyayı aldı. Katarlı Eid Salwa Naser ikinci sırada yer aldı. Üçüncü Polak Natalia Kaczmarek oldu. 10 bin metre kadınlar finalinde Kenyalı Beatrice Chebet 30.43.25’le altın madalyaya uzandı. İtalyan Nadia Battocletti ikinci sırada yer alırken Hollandalı Sifan Hassan 5 bin metrenin ardından 10 binde de bronz madalyaya uzandı. Yarış sırasında sakatlanan Fransız Alessia Zarbo sedyeyle pistten ayrıldı. Etiyopya beş bin ardından 10 binde de hayal kırıklığı yaşadı. Gecenin son yarışı büyük heyecana sahne oldu. 400 metre engellide bu branşın süper yıldızı Norveçli Karsten Warholm sahne aldı. Warholm istediği gibi bir yarış çıkaramadı. ABD’li Rai Benjamin özellikle son 100’de yaptığı atakla farkı iyice açtı ve 46.46’lık derecesiyle altın madalya kazandı. Warholm 47.06 ile ikinci olurken Brezilyalı Alison dos Santos 47.26 ile bronz madalya kazandı. Erkekler üç adım atlamada İspanyol Jordan Diaz Fortun 17.86 ile altın alırken Portekizli Pedro Pichardo 17.84 ile ikinci, İtalyan Andy Díaz Hernández 17.64 ile üçüncü oldu.

Yol bisikleti erkekler sprint kategorisinde finaller yapıldı. Ulusal Velodrom’da yapılan yarışlarda Hollandalı sporcu Harrie Lavreysen, Avustralyalı Matthew Richardson’ı mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu. Matthew Richardson gümüş madalya elde ederken, Hollandalı Jeffrey Hoogland’ı geçen Büyük Britanyalı Jack Carlin ise bronz madalyaya uzanmayı başardı. Kadınlar madison takım kategorisinde finaller yapıldı. Ulusal Velodrom’da gerçekleştirilen yarışlarda İtalya, 37 puanla altın madalyaya uzanan ekip oldu. Büyük Britanya 31 puanla gümüş madalya elde ederken, 28 puanlı Hollanda ise bronz kazandı.

Dalışta Çin yine öne çıktı

Tırmanışta İngiliz Toby Roberts topladığı 155.2 puanla altın madalyayı alırken Japon Sorato Anraku ikinci Avusturyalı Jakob Schubert üçüncü oldu. Kadınlar üç metre dalışta Çinli Yiwen Chen altın madalyayı boynuna taktı. Avustralyalı Maddison Keeney gümüş kazanırken bir başka Çinli Yani Chang üçüncü oldu ve bronz madalya kazandı. Çin masa tenisinde de güldü. İsveç’le karşılaşan ekip mücadeleden 3-0 galip ayrıldı ve zafere uzandı. Bronz madalya maçında ev sahibi Fransa, Japonya’yı 3-2 yenerek bronz madalyayı kazandı.

May Karlos Nasar’dan dünya rekoru

Halterde heyecan kaldığı yerden devam ederken finaller dünya rekoruna sahne oldu. Erkekler 89 kiloda Bulgar sporcu May Karlos Nasar koparmada 180 silkmede 224 kilo kaldırdı. Hem silkmede dünya rekoru kıran Bulgar sporcu toplamda da 404 kiloyla dünya rekorunun sahibi oldu. Kolombiyalı Yeison Lopez toplamda 390 kiloya ulaşıp gümüş madalya kazanırken İtalyan Antonino Pizzolato 384 kiloyla Marin Robu’nun hemen bir kilogram önünde bronz madalyayı boynuna taktı.

Halter kadınlar 71 kiloda madalya alanlar belli oldu. South Paris Arena 6’da yapılan müsabakalarda ABD’li Olivia Reeves altın madalya kazandı. Kolombiyalı Mari Leivis Sanchez gümüş, Ekvadorlu Angie Paola Palacios Dajomes de bronz madalya aldı.

Yelken branşı erkekler formula kite kategorisinde finaller yapıldı. Marsilya Marina’da 6 etap üzerinden gerçekleştirilmesi planlanan yarışlar, olumsuz hava koşulları sebebiyle 3. etapta tamamlandı. Avusturyalı Valentin Bontus altın madalyanın sahibi olurken, Slovenyalı Toni Vodisek gümüş, Singapurlu Maximilian Maeder bronz kazandı.

Seine Nehri'nden Kuzey de şikayetçiSeine Nehri’nden Kuzey de şikayetçi

Çin’e bir altın da kanodan

Kano sprint çift kadınlar 500 metrede madalyalar dağıtıldı. Vaires-sur-Marne Nautical’de gerçekleştirilen yarışlarda Shixiao Xu ve Mengya Sun’dan oluşan Çin ekibi, altın madalya elde etti. Bu kategoride Liudmyla Luzan ve Anastasiia Rybachok’un yer aldığı Ukrayna gümüş, Sloan Mackenzei ve Katie Vincent’ın bulunduğu Kanada da bronz madalya kazandı.

Tekvando kadınlar 67 kiloda madalyalar sahibini buldu. Grand Palais’te gerçekleştirilen müsabakaların finalinde Sırp Aleksandra Perisic’i yenen Macar Viviana Marton altın madalya kazandı. Bu kategoride ABD’li Kristina Teachout ile Belçikalı Sarah Chaari bronz madalyayı paylaştı. Erkekler 80 kiloda İranlı Mehran Barkhordari’yi mağlup eden Tunuslu Firas Katoussi altın madalyaya uzandı. Bu kategoride Danimarkalı Edi Hrnic ile İtalyan Simone Alessio bronz madalya kazandı.

Voleybol erkeklerde bronz madalya ABD’nin oldu. South Paris Arena 1’de oynanan üçüncülük maçında İtalya’yı 3-0 yenen ABD, bronz madalya kazandı. Bu kategoride Fransa ile Polonya yarın finalde karşılaşacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.