Rock dünyası yasta: Replikas’ın solisti Gökçe Akçelik 47 yaşında hayatını kaybetti

Rock müzik dünyanın en özgün gruplarından Replikas'ın solisti Gökçe Akçelik 47 yaşında hayatını kaybetti. Replikas'ın soundunun oluşmasında önemli rol oynayan Akçelik, birçok filmin müziğini de yapmıştı. Akçelik'in cenazesi bugün defnedilecek.

Kültür Sanat 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Gökçe Akçelik 47 yaşındaydı.

“Heavy Metal kökenli bir gruptuk, daha sonra Hardcore, Punk, Seattle, daha sonra Post Punk, No-Wave, Syd Barrett, o arada Nick Cave, daha da sonra Einstürzende Neubauten, onların vesilesiyle Dada, Sürrealizm; bir yandan Erkin Koray, Moğollar ve çağdaşları, evde bulduğumuz sazlar, kavallar; oradan türküler, klasik Türk müziği, tekke müziği, hatta bütün Anadolu müziği; sonra avantgarde jazz, çağdaş müzik, elektroakustik müzik, punkvari konserler, stüdyo teknikleri ve daha sayamayacağım bir sürü yoldan geçtik. Üzerine de kendi müziğimizi ve sözlerimizi ekledik. Ona da ‘replikas’ dedik.”

Türk rock müziğinin en önemli gruplarından Replikas’ı böyle anlatmıştı grubun kurucularından Gökçe Akçelik. Grubun kurucu üyesi ve aynı zamanda solisti Akçelik 47 yaşında hayatını kaybetti. Geriye grubun unutulmaz şarkıları ve arşivlerle hafızaya not düşülen bu açıklamaları kaldı. Akçelik’in ölüm nedeni açıklanmadı.

Grup 1993 yılında Gökçe Akçelik, Barkın Engin ve Orçun Baştürk tarafından kuruldu. Replikas grubu Mayıs 1998’de Selçuk Artut ve Ocak 2000’de Erden Özer Yalçınkaya’nın da katılımıyla genişledi. 2005 yılında Yalçınkaya’nın yerini Burak Tamer’e bırakmasıyla grup bugünkü halini aldı.

Gökçe Akçelik Replikas’la beş albüm yayınladı ve film müzikleri besteledi; Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ve İtalya, Almanya, Hollanda, Belçika, Macaristan, Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerinde konserler verdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Duysal Tasarım Bölümü’nde elektroakustik kompozisyon eğitimi almıştı.

 

‘Köledoyuran’, ‘Dadaruhi’, ‘Avaz’, ‘Zerre’ ve ‘Biz Burada Yok İken’ gibi albümlerle müzik dünyasında kalıcı bir etki bırakan Replikas Türk rock müziğinin önemli grupları arasına girdi. Öyle ki Amerikalı avangard rock müzik grubu Sonic Youth prodüktörü Wharton Tiers’la albüm kaydedip Sonic Youth 2005’te İstanbul’da sahne aldığında ön grubu olmuşlardı. Grup kurulduğu ilk günden beri kendi inandıkları müziğin peşinden gitmesiyle özgünlüklerini hiç kaybetmemeleriyle dinleyiciler için de özel bir yere sahipti.

Replikas.

Ayrıca grup 2008 yılında yayınlanan Zerre albümünü İmroz’daki (Gökçeada) eski yarı açık cezaevinde kaydetmişti. Gökçe bu kararı “Cezaevinin ve tüm adanın korkunç hikayelerini ondan sonra duymaya başladık aslında, bir bilinçlenme durumu oldu yani. O cezaevinin nasıl bir fonksiyonu olduğunu vesaireyi daha sonra öğrenmiş olduk. Yani sonuçta yaşananlar hakkında ne düşündüğümüz malum tabii ki, kendine has, çok güzel bir adanın çok korkunç bir hikayesi olmuş…” diyerek anlatmıştı.

Akçelik, ‘Takva’, ‘Çoğunluk’, ‘Rüzgarda Salınan Nilüfer’ ve ‘Kümes’ filmlerinin müziklerini yapmıştı; ‘Takva’ ile 43. Antalya Altın Portakal’da En İyi Müzik Ödülü’nü kazanmıştı.

Gökçe Akçelik’in cenazesi bugün (12 Ağustos) öğle namazını müteakip Karacaahmet Şehitlik Camii’nden kaldırılacak.

Gökçe Akçelik’e veda

Akçelik “Müzikte yaratıcı ve serbest düşünebilme, iyi müzik yazma, düzenleme çabası kimdeyse onu dinlemeyi tercih ederim” diyen kendini müziğe adamış bir isimdi. Şarkıcının ölüm haberi meslektaşları, dinleyicileri ve sevenlerini de üzüntüye boğdu. Sosyal medyada veda mesajları paylaşıldı:

Tiyatrodan bir yıldız kaydı: Sema Çeyrekbaşı veda etti!Tiyatrodan bir yıldız kaydı: Sema Çeyrekbaşı veda etti!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.