Atlar sandığımızdan daha zeki çıktı: Planlı ve stratejik düşünebiliyorlar

Görünen o ki atı suya götürebilirsiniz ve ödül yeterince ikna ediciyse suyu içirebilirsiniz de. Yeni bir araştırma atların sandığımızdan daha akıllı olduğunu ve işin ucunda ödül olunca stratejik düşünüp plan yapabildiğini gösterdi.

Bilim Teknoloji 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Araştırma atlara bilişsel gelişmişlikleri için yeterince kredi verilmediğinin göstergesi.

Yeni bir araştırma atların sandığımızdan daha zeki olduğunu, ödül temelli bir oyunda değişen kurallara hızla adapte olabildiklerini gösterdi. İngiltere’deki Nottingham Trent Üniversitesi’nden araştırmacılar atların oyunu kavrama hızından etkilendiklerini belirtiyor. Bulgular atlara dair anlık uyarıcılara yanıt verdikleri ve strateji geliştirebilecek kadar karmaşık bilişsel yetenekleri olmadığı efsanesini boşa çıkarıyor.

Araştırmaya dahil edilen 20 ata burunlarıyla bir karta dokunmaları karşılığında ödül verildi. İkinci aşamada ise bir dur ışığı devreye alındı. Kurallar değiştirilerek ödül bu defa ışık yanmazken karta dokunduklarında verildi. Önce atlar ışığın yanıp yanmadığına bakmaksızın karta burunlarıyla dokunmaya devam etti. Ancak oyunun kuralları yeniden değiştiğinde atların davranışlarının da değiştiği gözlemlendi. Üçüncü aşamada dur ışığı yandığında karta dokunmaları durumunda 10 saniyelik oyundan çıkarılma cezası verildi. Yanlış yapmalarının bedeli olduğunu gören atlar oyunu kuralına göre oynamaya başladı.

Araştırma ekibinin başındaki Louise Evans oyundan atılma kuralı getirilince atların performansının gelişmesini beklediklerini, ancak bu kadar hızlı ve önemli bir gelişmenin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Araştırmacılara göre atların bu kadar hızlı adapte olması dur ışığı kuralını baştan beri anladıklarını, ancak yanlış yapmalarının sonucu olmadığında kurala uymak için bir nedenleri olmadığını gösteriyor.

Applied Animal Behaviour Science dergisinde yayınlanan araştırma atlara bilişsel gelişmişlikleri için yeterince kredi verilmediğinin göstergesi. Araştırmanın ayrıca atlara eğitim sırasında kötü muamelenin engellenmesinin önünü açabilir. Evans bulgularının atları eğitirken iyi performans alabilmek sert muamele yapılmasına ya da olumsuz pekiştirme metotlarının kullanılmasına gerek olmadığını gösterdiğini anlattı.

Şempanzeler de insanlar gibi: Hızlı hızlı konuşup söz kesiyorlarŞempanzeler de insanlar gibi: Hızlı hızlı konuşup söz kesiyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.