‘Grok’tan şikayet var: 60 milyon kişinin X paylaşımları yapay zeka eğitiminde kullanılıyor

Dikkatli bir x kullanıcısı sosyal medya platformunun Avrupa ülkelerindeki kullanıcıların verisini izinsiz kullanarak yapay zeka tabanlı sohbet botu Grok'u eğittiğini ortaya çıkardı.

Bilim Teknoloji 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
x'in yapay zeka botu, Grok. Fotoğraf: Shutterstock

Elon Musk’tan şikayet var. Bu kez Avrupalı x kullanıcıları, platformun sohbet botu Grok’un eğitimi için izinsiz veri kullanıldığını iddia ediyor.

TechCrunch’ın haberine göre geçen ayın sonunda dikkatli bir sosyal medya kullanıcısı gönderilerinin Grok’u eğitmek üzere işlediğini gösteren bir ayar fark etti. Ardından X’in Avrupa’daki kullanıcıların gönderilerini izinsiz olarak işlediği gerekçesiyle Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Polonya ve İspanya’daki veri koruma otoritelerine dokuz ayrı şikayet başvurusu yapıldı.

Yasal dayanak ya da izin şart

Kişisel veri gizliliği konusunda çalışan sivil toplum kuruluşu  noyb.org’un başkanı Max Schrems “Twitter AB yasalarına tam olarak uymalı. Kişisel veri ancak izinle ya da yasal bir dayanakla kullanılabilir” dedi. Şikayetlerde X’in AB’deki yaklaşık 60 milyon kişinin verilerini izinsiz olarak yapay zeka eğitimi için kullanmakta geçerli bir yasal dayanağı olmadığını öne sürüyor.

Platform yapay zekayla ilgili işlemlerde “meşru menfaat” olarak bilinen bir yasal dayanağa güvense de gizli veri uzmanları bu durumda insanların rızasının alınması gerektiğini söylüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.