Gurbetçiyken evlenmişti: Yıllardır kanser hastası eşine hasret
Dünya çapında yapılan bir projeksiyon erkeklerde kanser vakalarının ve ölümlerinin sayısı 2050'ye kadar neredeyse iki kat artacak. 65 yaş üstü erkeklerde kanserden ölümlerin sayısı yüzde 117 daha fazla olacak. En çok fakir ülkelerde yaşayanlar ölecek
Kanser tedavisi ve erken teşhisinde bilim insanlarının çalışmaları sayesinde gelişmelere yaşanmaya devam ederken hastalığın geleceğine dair ürküten bir araştırma yayınlandı.
Cancer dergisinde yayınlanan araştırma için Avustralyalı bilim insanları 2022 yılına ait 185 ülkeden 30 kanser türünde vakaları ve kanserden kaynaklı ölümleri analiz etti.
Bu analize dayandırarak yaptıkları projeksiyona göre erkeklerde 2022 yılında 10.3 milyon olan kanser vakası sayısı yüzde 84 artarak 2050’ye gelindiğinde 19 milyona yükselecek. Aynı şekilde 2022’de 5.4 milyon olan kanserden ölüm sayısının yüzde 93 artışla 10.5 milyon olması bekleniyor. 65 yaş ve üzeri erkeklerde ise kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 117 artacağı hesaplanıyor.
Düşük gelirli ülkelerde erkeklerde kanser nedeniyle ölümün daha da çok artması öngörülüyor. Araştırmacılar 2022-2050 arasında Afrika ve Doğu Akdeniz ülkelerinde vakalar ve ölümlerin 2.5 katına çıkacağını hesaplıyor. Buna karşılık Avrupa’da yaklaşık 1,5 kat artması öngörülüyor.
Erkeklerin kadınlara kıyasla kanser nedeniyle ölme olasılığının daha yüksek olduğu biliniyor. Bunun nedenleri arasında erkeklerin sigara ve alkol kullanma eğiliminin daha yüksek ve işyerinde kanserojen maddelere maruz kalma ihtimallerinin daha yüksek olması gibi faktörler sayılıyor. Düzenli sağlık taramasından ise daha az geçiyorlar.
Araştırmaya göre 2022’de olduğu gibi 2050’de de vakalarda ve ölümlerde başlıca neden akciğer kanseri. 2050’ye gelindiğinde mezotelyoma (Akciğer zarı kanseri) erkekler arasında en çok artış gösteren, prostat ise en çok ölüme neden olacak kanser türü olacak.
Araştırmacılar mevcut kanser vakalarında sonuçlarını iyileştirmek ve 2050’ye kadar beklenen artışlara hazırlanmak için daha güçlü sağlık erişimi ve altyapısının (yeterli iş gücü dahil) gerekli olduğunu söylüyor.
Amerikan Kanser Derneği bu yılın başlarında yayınladığı bir raporda nüfus artışı ve yaşlanmanın dünyadaki kanser yükünün artmasındaki temel faktörler olduğu belirtmişti.