Prof. Dr. Hakan Kara: Enflasyon emeklileri silindir gibi ezip geçmiş

Emekli maaşlarındaki erimeyi yemek fiyatlarıyla anlatan Prof. Dr. Ali Hakan Kara "Enflasyon emeklileri silindir gibi ezip geçmiş" yorumu yaptı. Kara'nın yaptığı hesaplamaya rağmen emekli maaşıyla alınan yemek sayısı altı yılda yarı yarıya düştü.

Ekonomi 15 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Prof. Dr. Hakan Kara'nın yaptığı hesaplamaya göre, emekli maaşının alım gücü 2017 yılından bu yana yarı yarıya azaldı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara X hesabından yaptığı paylaşımla emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısındaki erimesini anlattı. Kara’nın yaptığı hesaplamaya göre temmuz ayında altı aylık enflasyon farkı olarak yüzde 24,73 zam yapılmasına, daha sonra yapılan yasal düzenlemeyle en düşük maaşın seyyanen 2 bin 500 TL yükseltilerek 12 bin 500 TL’ye çıkarılmasına rağmen emekliler enflasyona ezilmekten kurtulamadı.

Gıda enflasyonu da Türkiye’de dünyanın aksine yükselme seyrini sürdürüyor. Temmuz enflasyonu yüzde 61,78 olurken gıda enflasyonu da yüzde 58,91 olarak gerçekleşti. Böylece dünyada gıda enflasyonu 5 ay sonra düşüşe geçerken bizde 47 aylık kesintisiz yükselişini sürdürüyor.

Emekli maaşıyla alınan yemek sayısı yarı yarıya düştü

Dışarıda yeme-içme fiyatları da diğer girdilerle birlikte artarken Prof. Dr. Kara emeklilerin maaşlarıyla alabildiği yemek sayılarını gösteren bir grafiği “2021 sonrasında enflasyon emeklileri silindir gibi ezip geçmiş” yorumuyla paylaştı. Grafiğe göre 2017’den 2024 yılına gelene kadar, emekli maaşıyla alınan yemek sayılarının tavuk döner, İskender ve köftede yaklaşık yarı yarıya düştüğü görüldü.

‘Asgari ücretlinin durumu daha iyi’

Kara’nın paylaşımının devamında asgari ücretle alınan yemek sayısının da son 7 yıldaki değişimi görüldü. Asgari ücretin alım gücündeki düşüşün emekli ücretleri kadar olmadığı dikkat çekerken Prof. Dr. Kara grafiği şu yorumla paylaştı:

“Son yıllarda asgari ücretlinin de durumu kötüleşse de emekliler kadar vahim değil.”

65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı

Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra düştü, bizde 47 aydır kesintisiz artıyorKüresel gıda fiyatları 5 ay sonra düştü, bizde 47 aydır kesintisiz artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.