İnsan kaçakçılığı yapan tuğgeneral Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi

Suriye'de görev yaparken makam aracıyla Türkiye'ye insan kaçakçılığı yaptığı iddiaları üzerine emekli edilen Tuğgeneral Bilal Çoka'ın Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildiği açıklandı.

Gündem 15 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Suriye’de görev yaparken makam aracıyla Türkiye’ye insan kaçakçılığı yaptığı iddiaları üzerine emekli edilen Tuğgeneral Bilal Çokay ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı yeni bir açıklama yapıldı.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında Çokay’ın Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildiğini bildirdi.

Bakanlık kaynakları makam aracıyla hudutta insan kaçakçılığı olayına ilişkin tutuklu yargılanan emekli Tuğgeneral Bilal Çokay ile ilgili sorular üzerine şöyle dedi:

Bildiğiniz üzere olaya karışan uzman erbaşların sözleşmeleri fesih edilmiş, emir astsubayının Yüksek Disiplin Kurulu Kararı ile TSK’dan ilişiği kesilmişti. Emekliliğe sevk edilen ve daha sonra tutuklanan emekli Tuğgeneral Bilal Çokay devam eden adli sürecin yanı sıra idari olarak da Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmiş olup süreç devam etmektedir. Yüksek Disiplin Kurulu’nda görüşüldükten sonra alınacak karar kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu Urfa’da yapılan insan kaçakçılığı operasyonuyla ortaya çıkan bu skandalı yazmış, emir astsubayı ile uzman çavuşun Suriye’de görev yapan bir generalin makam aracıyla sınırdan insan geçirdiklerini ve her turda binlerce dolar aldıklarını anlatmıştı.

Sınırda generalin makam aracının kontrol edilmediğini hatırlatan Terkoğlu emir subayıyla koruma olarak görev yapan uzman çavuşun gözaltına alındığını, generalin de emekliye sevk edildiğini aktarmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da birlik komutanı tuğgeneralin emekliye sevkedildiğini, sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının görev yerinin değiştirildiğini açıklamıştı.

Son olarak Tuğgeneral Bilal Çokay’ın Ankara’da gözaltına alındığı bildirilmişti. Çokay’ın Şanlıurfa’ya götürüldüğü öğrenilmişti.

Makam aracıyla insan kaçakçılığı yapılan general gözaltındaMakam aracıyla insan kaçakçılığı yapılan general gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.