Köprü ve otoyol ücretlerine yılın üçüncü zammı

Karayolları Genel Müdürlüğü ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine yılın üçüncü zammı yapıldı.

Ekonomi 16 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Haziranda elektriğe yüzde 38 zam ve akaryakıt başta olmak üzere iğneden ipliğe Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zamları gelmişti. Bunu temmuz sonunda doğalgaz zamları takip etti ve elektrikteki gibi yüzde 38 zam geldi.

Bu zamlar otoyol ve köprü geçişlerine de yansıdı.

Karayolları Genel Müdürlüğü zammı şöyle duyurdu: “KGM ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri, 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir.”

Yapılan zamla otomobiller için geçişler köprülerde şöyle oldu:

  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş 49 liradan 70 TL’ye
  • 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiş 24 liradan 33 TL’ye
  • Osmangazi köprüsünden geçiş 399 liradan 555 TL’ye çıktı
  • Çanakkale Köprüsü’nden geçiş ücreti 419 liradan 585 TL’ye çıktı.

Yani yüzde 39 ile 42 arasında zam gelmiş oldu.

Diğer yandan İstanbul-Ankara Anadolu Otoyolu otomobiller için 187 TL, İstanbul-İzmir Otobanı ücreti Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti dahil otomobiller için 1370 TL oldu.

Köprü ve otoyol ücret tarifesinin tamamı için tıklayınız.

Bu seneki üçüncü zam

Bu seneki ilk zam 1 Ocak’ta gelmişti. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından işletilen köprü ve otoyollara yüzde 76 oranında, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle işletilenlere ise yüzde 50 oranında zam yapıldı.

15 Mayıs’ta ise yine KGM köprü ve otoyolları ile YİD modeliyle işletilenlere ortalama yüzde 60 zam gelmişti.

Ekonomist Gürses: ‘Enflasyon tahmini ile uyumlu artış’ hikayesi anlatılacak

Ekonomist Uğur Gürses gelen zammı şöyle değerlendirdi: ”Köprü ve otoyollara kabaca yüzde 39’luk zam yapılmış. Sorarsanız ‘Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini ile uyumlu artış’ hikayesi anlatılacak. Ancak bu yılın üçüncü zammı. Örneğin Osmangazi köprüsü geçiş ücreti son zamla yüzde 39 artarken 2024 yılbaşına göre yüzde 91 artmış oldu. Boğaz köprülerinde de son zamla yüzde 37.5’luk artış yapılmış. Oysa 2024 yılbaşı ücretine göre artış yüzde 120. Kimse çıkıp da ‘hedefle uyumlu’ martavalı anlatmasın…”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.