Türkiye’nin yangınlarla mücadelesi sürüyor: 304 noktada müdahale başarılı

Türkiye genelinde kimi bölgelerde doğal kimilerinde insan eliyle çıkan orman yangınları sürüyor. Birçok noktada durum 'kontrol altına alındı' veya buna 'yakın'. Şimdiye kadar 22 kişi gözaltına alındı, yedisi tutuklandı.

Çevre 19 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

‘Son 53 yılın en sıcak temmuz ayının’ yaşanması gibi sık sık meteorolojik rekorların kırıldığı Türkiye’de orman yangınları bir kez daha öncelikli sorun olarak karşımızda duruyor. Her yaz sezonu binlerce hektar ağaçlık alana mal olan, kimi zaman doğal kimi zaman beşeri yollarla meydana gelen afetlere karşı yeterli önlemler bir türlü alınamıyor.

Orman yangını riski sıcaklıkların arttığı, buna karşılık yağışların ve havada nemin azaldığı zamanlarda yükseliyor. Bu nedenle 1 Mayıs ve 31 Ekim arası ‘tehlikeli dönem’ olarak kabul ediliyor. Ateşin en yükseldiği aylarsa temmuz – ağustos.

Nitekim bu ay bitmeden 247 nokta daha alevlere teslim oldu. Ekipler ve gönüllüler yangınları söndürmek, ormanlardaki canlıları kurtarmak için adeta seferberlik ilan etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Manisa’nın Gördes ve Uşak’ın Eşme ilçelerindeki orman yangınlarının kontrol altına alındığını açıkladı. Soğutma çalışmalarının devam ettiği Aydın Bozdoğan ve İzmir Menderes’te durumu kontrol altına almak için müdahalenin sürdüğünü duyurdu:

“Manisa Gördes, Uşak Eşme, Muğla Ula ve Yatağan’daki yangınlar kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Aydın Bozdoğan ve İzmir Menderes yangınlarını da tamamen kontrol altına almak için müdahalelerimiz sürüyor.”

Sigara ve piknik ateşi detayı

Yukarıda kimi yangınların doğal kimilerinin beşeri yollarla çıktığından bahsetmiştik. Bu habere konu olan yerleşim yerlerinin ikisinde alevler tamamen insan hatası, umursamazlığı yüzünden yükselmiş.

Yumaklı Karşıyaka’daki yangının piknik ateşinden, ki bazı resmi olmayan kaynaklar bunun ‘açık unutulan semaver’ olduğunu ileri sürüyor, Ödemiş’tekininse iki çocuğun içtikleri sigarayı yere atmasından çıktığını duyurdu.

İki noktada elektrik tellerinin kopması etkili olmuş

Menderes yangının enerjisinin düştüğünü söyleyen İzmir Valisi Süleyman Elban ise “Yangın her an söndürüldü haberi gelebilir” dedi. Menderes ve Urla ilçelerinde çıkan orman yangınlarının kopan elektrik tellerinin çıkardığını duyurdu.

Bolu’da soğutma çalışmaları

Bolu’da Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda 15 Ağustos’ta öğle saatlerinde başlayan yangın 72 saatlik müdahale sonucu kontrol altına alınabildi. Soğutma çalışmaları sürüyor.

Bolu’da orman yangınında zarar gören alanlar havadan görüntülendi.

Bir köy küle döndü

Manisa: Gördes ilçesinde 14 Ağustos’ta başlayan, Salihli ve Gölmarmara ilçelerine ulaşan orman yangınlarına müdahaleye devam ediliyor.

Gece boyunca ekiplerin karadan kontrol altına almaya çalıştığı yangınlara günün ilk ışıklarıyla birlikte hava araçları da müdahale etti. Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangınları da sürdü.

20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy Mahallesi tahliye edildi. 40 kişinin yaşadığı Karayakup Mahallesi’ndeki cami ve tüm evler yanarak kullanılamaz hale geldi.

Rüzgarın etkisiyle büyüdü

Aydın: Yangın, üçüncü gününde Muğla’nın Kavaklıdere ilçesi ile Aydın’ın Bozdoğan ilçesi sınırları arasında yer alan Hışımlar, Güre, Örmepınar ve Yeşilköy mahallelerinde sürüyor.

Uşak: Eşme ilçesi Dereli köyü yakınlarında önceki gün başlayan ve rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyerek Manisa’nın Sarıgöl ilçesine ulaşan yangına, gece boyu karadan müdahale devam etti. Yangını söndürmek için sabah tekrar hava müdahalesi başlatıldı.

Karabük: Alınca ve Beydini köyleri arasında bulunan ormanlık alanda cuma günü saat 14.19 sıralarında çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.

Çankırı: Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde Yukarımeydan köyündeki ormanlık alanda çıkan orman yangını söndürülmeye çalışılıyor. İhbar üzerine olay yerine Kastamonu, Çankırı, Kurşunlu, Ilgaz, Atkaracalar belediyelerinin itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözler sevk edildi. Tedbir amaçlı Yukarımeydan, Aşağımeydan, Aşağıdere ve Yukarıdere köylerindeki evler tahliye edildi.

Yangının sebebi arıcılar

Muğla: Yatağan, Ula ve Datça ilçelerinde eş zamanlı orman yangınları çıktı. Yatağan’da yangının arıcıların körükte yaktıkları ateşten çıktığını belirlendi, kovanların sahibi baba oğul gözaltına alındı. Daha sonra adliyeye sevk edilen baba ve oğlu tutuklanarak cezaevine gönderildi. Datça’da ise kasten yangın çıkardığı değerlendirilen ve ‘dur’ ihtarına uymayan yabancı uyruklu bir kişi gözaltına aldı.

Toplam dokuz tutuklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da dün akşam, 12-17 Ağustos tarihleri arasında 7 ilde çıkan yangınlarla ilgili gözaltına alınan toplam 22 kişiden 9’unun tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Yangınların yaklaşık yüzde 35’i ihmal ve kazadan

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 ile 2023 yılları arasındaki on yıllık dönemde yaşanan orman yangınlarının yüzde 5,3’ü kasıt, yüzde 34,5’i ihmal ve kaza, yüzde 11,9’u da doğal nedenlerle gerçekleşti.

Yangınların yüzde 48,3’ünün ise nedeninin bilinmediğine dikkat çeken rapora göre bu nedeni bilinmeyen yangınlarla zarar gören orman ekosistemi miktarının son 11 yılda 86 bin hektarı bulduğu vurgulanıyor.

Yanan orman alanlarının beşte ikisinin neden yandığının tespit edilemediğine işaret eden raporda “Nedeni bilinmeyen bir soruna karşı mücadele etmek de oldukça zor olduğu için, bu belirsizlik içinde orman yangınlarıyla mücadelede başarılı olma şansı da azalıyor” tespiti yapılıyor.

İletişim Başkanlığı: 304 yangın söndürüldü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı son dört günde orman ve kırsal alanda meydana gelen 306 yangına müdahale edildiğini ve 304’ünün söndürüldüğünü bildirdi.

Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Ormanın kahramanları son 4 günde orman ve kırsal alanda meydana gelen 306 yangına müdahale etti. Meydana gelen orman yangınlarını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale eden ekipler 304 yangını söndürdü” dendi.

Türkiye'nin dört bir yanında orman yangını: 'Adeta üç günlük seferberlik ilan ettik'Türkiye’nin dört bir yanında orman yangını: ‘Adeta üç günlük seferberlik ilan ettik’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.