Dolar yatay seyirde, altın Fed’i bekliyor

Dolar/TL güne yatay seyirle 33,78'den başlarken rekor seviyelere yakın seyreden ons altın cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'de yapacağı konuşmayı bekliyor.

Ekonomi 20 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fed'in eylülde faiz indirimi yapacağına dair beklentilerle rekor seviyelerde seyreden altın fiyatları, cuma günü Fed Başkanı Powell'ın yapacağı haberleri bekliyor.

Piyasalar bugün saat 14:00’te Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) açıklayacağı politika faizinde değişiklik beklemese de karar metninde değişiklik olup olmayacağına odaklanacak.

Dün 33,76’dan kapanan dolar/TL güne yatay seyirle 33,78’den başladı. TL, dolar karşısında hafta başından bu yana yüzde 0,2, ay başından bu yana da yüzde 1,9 değer yitirdi. Euro da yatay seyirle 37,46 seviyesinde.

Altın fiyatları rekor seviyelere yakın

Altın fiyatları rekor seviyelere yakın seyrederken gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarın yayınlayacağı para politikası toplantısı tutanaklarına ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü Jackson Hole’da yapacağı konuşmaya çevrildi. Faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendiren açıklamalar altının onsunu rekor düzey olan 2 bin 500 doların üzerine taşıdı. Düşük faiz oranları, altınla rekabet eden Hazine tahvilleri ve dolar gibi faiz getirisi olan varlıkların cazibesini azaltarak, altının yatırım açısından daha çekici olmasını sağlıyor. Yüksek faizler ise tam tersine yatırımcıyı altından uzaklaştırıyor. Bu nedenle Fed kararına etki edecek ekonomik veriler de altın piyasasını yakından ilgilendiriyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,1 gerileyerek 2 bin 500 dolar seviyesinde işlem görürken gram altın fiyatı bu sabah 2 bin 716TL’den alıcı buluyor.

Borsa güne düşüşle başladı

Dünü yüzde 2,36 değer kazanarak 10.054,20 puandan tamamlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,16 düşüşle 10.038,19 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,43 ve holding endeksi yüzde 0,12 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,41 ile madencilik, en çok gerileyen yüzde 1,49 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Piyasa faiz sinyali bekliyor, döviz hafif tırmanıyor, borsanın keyfi yokPiyasa faiz sinyali bekliyor, döviz hafif tırmanıyor, borsanın keyfi yok

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.