Gazze zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Riyad’da diplomasi maratonu
Dünyanın en pahalı tablosu 'Salvator Mundi' yedi yıldır sırra kadem basmıştı. 450 milyon dolara Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın satın aldığı tablonun şu an Cenevre'de bir depoda muhafaza edildiği ortaya çıktı.
Leonardo Da Vinci’nin tablosu ‘Salvator Mundi’nin Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından 2017’de satın alınması uzun süre konuşulmuştu. Tablo için 450 milyon dolar veren bin Salman’ın bu hamlesi müzayede piyasası için 2017’yi epey bereketli kılmıştı. Tablonun Abu Dabi’de o tarihlerde yeni açılan Louvre Müzesi’nde sergileneceği duyurulmuştu. Mimarisiyle dikkat çeken müzenin koleksiyonunda böyle bir tablonun yer alması ilgiyi daha da artırmıştı. Bu esnada tablonın gerçek olup olmadığına dair tartışmalar patlamış, sanat tarihçileri ikiye bölünmüştü. Ancak aradan geçen sürede ne tablo Abu Dabi Louvre’da sergilendi ne de dünyanın en pahalı tablosunu gören oldu. Sahi bir Salvator Mundi vardı, ne oldu ona?
Salvator Mundi! Kimine göre bir dâhinin gün ışığına çıkan son büyük eseri, kimine göre ise en iyi ihtimalle Leonardo’nun birkaç süslemesiyle geliştirilmiş bir acemi ürünü. Ancak ortada bir gerçek var ki ona 450 milyon dolar bedel ödendi. Aradan geçen yedi yılda tablonun nerede olduğuna dair hiçbir bilgi yok.
Ancak BBC bugün İsa’nın ele geçirilmesi zor tasvirinin Cenevre’de depoda olduğunu bildirdi. Veliaht Prens’in arkadaşı ve Princeton Üniversitesi’nde Yakın Doğu Çalışmaları Profesörü Bernard Haykel ‘Salvator Mundi’nin Prens Muhammed bin Salman’ın yat ya da sarayında asılı olduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. İddiaya göre tablo aslında İsviçre’nin Cenevre kentinde bir depoda. Bernard Haykel’e göre veliaht prens tabloyu Riyad’da henüz inşa edilmemiş bir müzeye asmayı planlıyormuş. Haykel prensin “Riyad’da çok büyük bir müze inşa etmek istiyorum. Tıpkı Mona Lisa’nın Paris için yaptığı gibi bu tablonun da insanları Riyad’a çekmesini umut ediyorum” dediğini aktarıyor.
Anlaşılan tablonun Abu Dabi Louvre’da sergilenmesi fikrinden vazgeçilmiş. Prens Muhammed bin Salman’ın Suudi Arabistan’da peşi sıra reformları hayata geçirdiği bu dönemde sanat da önemli bir dönüştürücü olarak kurgulanıyor. İçkili mekânların açılması, büyük festivallerin düzenlenmesi ve yeni etkinlik salonlarının inşası bu politikanın bir parçası. Belli ki başkent Riyad’a kurulması planlanan müzenin yıldızı ‘Salvator Mundi’ olacak. Prens Muhammed bin Salman’ın bu Rönesans tablosu dışında da çok sayıda sanat eserini kişisel koleksiyonuna topladığı ve bunun için hatırı sayılır meblağlar ödediği biliniyor. Bakalım hem tartışmalı hem rekortmen tablo ne zaman kamuoyunun karşısına çıkacak.