Siyasilerden tepki yağdı: Türkiye’nin onurunu korudular

Süper Kupa finalinde yaşanan Atatürk krizi ülke gündemine oturdu. Riyad'da yaşananlara siyasilerden tepki yağdı. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın maça çıkmama kararına ise yoğun destek vardı.

Gündem 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Süper Kupa finalinin Riyad’a alınmasıyla başlayan kriz sonunda tam bir fiyaskoya dönüştü. Siyasetçiler yaşananlara tepki gösterdi. Maça çıkmama kararı alan Fenerbahçe ve Galatasaray’a ise büyük destek var.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaptığı paylaşımda, “Fenerbahçe ve Galatasaray, Suudi yönetimiyle Mustafa Kemal Atatürk üzerinden pazarlık yapanlara karşı Türkiye’nin onurunu korumuştur. Tüm halkımızı İstanbul’a dönüşlerinde Atatürk fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla takımlarımızı karşılamaya davet ediyorum” dedi.

Özgür Özel daha sonra yaptığı paylaşımla maçın Suudi Arabistan’da oynanması kararına tepki göstererek, “TFF Başkanı’nın istifasını talep etmek, gerçek sorumluyu görmemektir. Aylardır Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Süper Kupa’nın Suudi Arabistan’da oynanmasına itiraz ediyoruz. Her şeye tek başına karar veren kişinin sorumluluğu bu şekilde örtülemez” dedi.

Riyad yönetiminin ülkenin kuruluşunun 100’üncü yılında, kurucusunun adının anılmadığı bir maç dayatması sonucu Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maça çıkmaması konusunda bir tepki de AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik Atatürk’ün fotoğrafını koyarak yaptığı paylaşımda, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin kurucu lideri ve ortak değeridir. Atatürk konusunda hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Tepkilerin çığ gibi büyümesi, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Atatürk’e ve sözlerine milyonların sahip çıkması üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da bir paylaşımda bulundu. Yerlikaya, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin ortak ve birleştirici değeridir” dedi.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener de yaşananlara tepki gösterdi. Akşener, “Bu akşam, Türk milletinin Atatürk sevgisini ölçmeye çalışanlara karşı Cumhuriyetimizin muhafızlığını yapan Galatasaray ve Fenerbahçe’yi yürekten kutluyorum. Her Türk’e yakışanı yaptınız, hepimizi gururlandırdınız! Bu dik duruşun asla unutulmaması için Cumhuriyetimizin 100. yılına özel her iki takımımızın da Süper Kupa Şampiyonu ilan edilmesini bekliyoruz” paylaşımı yaptı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş kupa finalinin Suudi Arabistan’a alınmasına tepki göstererek,  “Cumhuriyetin 100. yılında ülkemizde düzenlenmesi gereken #SüperKupa Finali’nin en başta Suudi Arabistan’a alınması başlı başına bir skandaldır. Şimdi görüyoruz ki AKP iktidarının sorumsuzluğu, Suudi Arabistan yetkililerini hadsizleştirmiş! Sporcuların bu koşullarda maça çıkmama kararını destekliyorum. El açtıkları Suudi patronlara şirin gözükmek için ülkemizi rezil eden AKP ve TFF yöneticileri cok istiyorlarsa takım kurup o stadda kendileri maç yapsınlar!” paylaşımı yaptı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de yaşananlara tepki gösterdi. “Önce Kaşıkçı dosyasını sattınız, sonra bu müptezellerin üç kuruşu için ellerini sıktınız. Neyse ki Atatürk maça girdi de milletin şerefini kurtardı. Büyüksün Paşam” paylaşımı yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise “Yolundan dönmek yok. Tebrikler Galatasaray Fenerbahçe. Süper Kupa finali, Cumhuriyetimizin 100. yılında Milli Mücadele’nin karargahı Ankara’ya yakışır. Ne mutlu Türküm diyene” paylaşımı yaptı.

Yavaş, daha sonra yaptığı paylaşımla Ankara’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağı bayraklarla donattıklarını söyledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Yabancı bir ülkede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi hatırası üzerinden yaşananlar milletimizi derinden üzmüştür. Ne var ki iki güzide kulübümüz Atatürk’e, milletimiz adına sahip çıkıp gereğini yapmıştır. Bu maç artık bir rekabeti değil, milli birliğimizi temsil eder hale gelmiştir” dedi. Kupanın ikiye bölünerek her iki kulübün müzesinde Atatürk’e bağlılığın simgesi olarak konulması önerisi getirdi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da bir açıklama yaparak ilçede Suudi Arabistan Konsolosluğu’nun olduğu sokağın adını değiştireceklerini söyledi. Akasyalı Sokak’a, 1. Dünya Savaşı’nda Mekke ve Medine bölgesini savunan Fahrettin Paşa’nın adı verilecek.

Süper Kupa'da son dakika krizi: Atatürk'e izin yokSüper Kupa’da son dakika krizi: Atatürk’e izin yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.