DSÖ’ye göre M çiçeği için kapanmaya ihtiyaç yok

DSÖ Sözcüsü Harris M Çiçeği virüsü nedeniyle kapanmaya gerek olmadığını belirterek çiçek aşısının hastalığa karşı etkili olduğunu söyledi.

Sağlık 21 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
M çiçeği hastalığı genellikle ateş, halsizlik, eklem ağrıları gibi belirtilerle başlıyor. Ardından yüz, ağız, genital bölge, el ve ayaklarda döküntüler ortaya çıkıyor.

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş insanlardan bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki beş ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor. Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)’ ismini 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla ‘mpox’ olarak değiştirmişti.

23 Temmuz 2022’de de DSÖ virüsle ilgili ‘uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu (PHEIC)’ ilan etmişti. Bu alarm seviyesi daha sonra düşürülmüştü. Vakalar artınca Afrika’da acil durum, geçen hafta da yeniden uluslararası acil durum ilan edildi. Üç gün önce de Afrika dışında ilk vaka Avrupa’da, İsveç’te ortaya çıktı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus hastalıkla ilgili “Geçen yıla göre bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıktan 524 kişi öldü ve geçen yılın toplamını çoktan aştı” demişti.

Bu durum “Covid-19 gibi yeni bir süreç başlayabilir mi?” sorusunu sordurdu.

‘Bu çok farklı bir virüs’

DSÖ Sözcüsü Margaret Harrisi’nin yanıtı şöyle oldu: “Bu aktif bir virüs. Kimin hasta olduğunu bildiğiniz, iyi bir temas ve izolasyon önlemleri takibi yaptığınız sürece oldukça kolay bir şekilde durdurulabilir. Yani salgın nedeniyle bir kapanmaya ihtiyaç yok. İhtiyaç olan şey, tam olarak kimin hasta olduğunu bilmeniz için çok iyi bir gözetim. İyi laboratuvar teşhisine ihtiyacınız var, böylece kimin hasta olduğunu ve virüsün nerede olduğunu ve değişip değişmediğini takip edebilirsiniz.”

Harris “İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok. Bu çok farklı bir virüs, farklı şekilde yayılıyor” dedi.

Aşı önerisi

Harris çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı etkili olduğunu da belirtti. Maymun çiçeği virüsüne sahip olduğu bilinen biriyle temas kuranlara, bu temastan sonraki dört gün içinde bu aşıları olması öneriliyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.