Paris’in olimpiyat çilesi bitmedi: Louvre Müzesi’nin ziyaretçi sayısı düştü

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları Louvre Müzesi'ni olumsuz etkiledi. Ziyaretçi sayısı %22 düşerken bilet fiyatlarındaki artış ve sıkı güvenlik önlemleri durumu daha da kötüleştirdi.

Kültür Sanat 22 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Louvre Müzesi geçen yıl 9 milyon ziyaretçi ağırladı.

2024 Paris Yaz Olimpiyatları geride kaldı ancak şehir hâlâ normale dönmüş değil. Dünyanın en büyük sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Louvre Müzesi de olimpiyatlardan olumsuz etkilenen kurumlardan. Müzenin ziyaretçi sayısı olimpiyatlar için getirilen güvenlik önlemleri nedeniyle azaldı. 

27 Temmuz ve 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen olimpiyatlar sırasında haftalık ziyaret 331.759’a geriledi. Günlük ortalama 23.644 olan ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %22 daha azaldı.

Bir müze sözcüsünün açıklamasına göre Louvre 25 ve 26 Temmuz’da açılış töreni için kapatıldı ve bu durum ziyaretçi rakamlarının düşmesini büyük oranda etkiledi. Müze sözcüsü ayrıca olimpiyatlar öncesinde alınan güvenlik önlemlerinin de müzeye ulaşımı ve dolayısıyla ziyaretçi sayısını etkilediğini söyledi. 2024’ten bugüne kadar Louvre’daki genel ziyaretçi rakamları 2023’ün aynı dönemine göre %4’lük bir düşüşle beş milyon olarak açıklandı.

Paris’teki Louvre Müzesi dünyanın en büyük sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Bilet fiyatları da arttı

Ziyaretçi sayısındaki düşüşe neden olduğu düşünülen bir başka gelişme ise müzenin artan bilet fiyatları. Bu yıl 15 Ocak’ta müze bilet fiyatlarına zam yaptı. 25 yaşından küçük Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarının ücretsiz ziyaret edebildiği müzeye giriş artık 22 euro. Geçen yıl dokuz milyon turistin ziyaret ettiği müzeye giriş zamdan önce 17 euroydu. Zam tepkilere neden oldu, Paris olimpiyatları öncesinde fırsatçılık olarak nitelendirildi.
Olimpiyatlardan etkilenen tek kurum Louvre müzesi değil. Paris’in Saint Germain des Près bölgesindeki birçok galeri ve müze açılış töreni için beklenmedik güvenlik önlemleri nedeniyle kapanmak zorunda kalmıştı.

Olimpiyat önlemleri Paris'in sanat hayatını felç ettiOlimpiyat önlemleri Paris’in sanat hayatını felç etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.