Starbucks'ın yeni CEO'su evden çalışacak, şirketin merkezine 1600 kilometrelik yolu jetle gideceği için eleştirilerin hedefinde. Şirket bir yandan sürdürülebilirlik politikalarıyla yeşil badana yaparken CEO'su bol emisyon salımıyla işe gidecek.
Starbucks’ın yeni CEO’su Brian Niccol’ün California Newport Beach’teki evinden çalışacağını daha önce haber yapmıştık. Ama tabii bu Niccol’ün hiçbir zaman şirketin merkezinin olduğu Seattle’a gitmeyeceği anlamına gelmiyor. Niccol, en azından haftada bir kez 1600 kilometre uzaktaki Seattle’a gidecek, bunu da özel jetle yapacak.
Dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks’ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bildirdiği iş teklifinde şunlar yer alıyor: “Şirketin merkezine taşınmanız gerekmeyecek… Görev ve sorumluluklarınızı yerine getirmek için ikametgahınızdan şirket merkezine gidip gelmeyi kabul ediyorsunuz.”
Yeni CEO’nun iş seyahatlerinde ve ikamet ettiği şehirden şirket merkezine gidip gelmek için şirket jetini kullanma hakkı olduğu da belirtiliyor. California’da çalışırken kendisi için Newport Beach’te küçük bir ofis kurulacağı da iş teklifinde yer alan maddelerden.
Yeni CEO’nun çalışma koşulları sosyal medya kullanıcılarının tepkisine neden oldu. Eleştiriler şirketin yeşil ve sürdürülebilirlik politikalarıyla en üst düzey yöneticisinin yaşam tarzı arasındaki çelişkiye işaret ediyor.
Şirket pandemiden sonra hibrit çalışma düzenine geçenlerden. Çalışanlarının en az üç gün ofiste olması bekleniyor.
BBC Starbucks’tan konuyla ilgili görüş almak için iletişime geçti ancak henüz yanıt alamadı. Yıllık maaşı 1.6 milyon dolar olan ve üstüne performansına bağlı olarak yılda 7,2 milyon dolara kadar bonus kazanma fırsatı sunulan Niccol için aynı koşullar geçerli olacak mı belli değil. Ya da en az üç gün ofisten çalışma koşulunu kendisi için Newport Beach’te kurulan ofise gidince karşılamış olacak mı?
Ancak pozisyonu teklif ederken kullanılan ifadeler açık. Teklifi kabul ederek “Görev ve sorumlulukları” gerektirdiği ölçüde şirketin merkezine gitmeyi de kabul etmiş oldu. Bir CEO’nun görev ve sorumlulukları gereği sık sık merkeze gitmesi gerekeceğini tahmin etmek güç değil.
Özel jetle uçmak tarifeli uçuşlara kıyasla yolcu başına 10 kat fazla karbon emisyonuna neden oluyor, ortalama bir tren yolculuğuna göre de 50 kat. Dünya nüfusunun yüzde 80’inin hiç uçmadığı tahmin ediliyor. 2021 tarihli bir Birleşmiş Milletler raporu dünyanın en zengin yüzde 1’lik nüfusunun en yoksul yüzde 50’sinin toplamının iki katı karbon emisyonuna neden olduğunu söylüyor.
Akıllarda tek bir soru var: CEO’sunun seyahatlerindeki karbon ayak izinin yaratacağı çevresel etki Starbucks’ın yeşil politikalarında biri olan kağıt pipet kullanımıyla mı çözülecek?