İklim değişikliği zenginlerin umurunda değil: Özel jet uçuşları patladı

Greenpeace tarafından yayınlanan analiz, Avrupa'daki özel jet uçuşlarının sayısının geçen yıl yüzde 64 gibi büyük bir artışla 572 bin 806'ya ulaşarak rekor kırdığını gösterdi. Üstelik uçuşların yarısından fazlasını 750 kilometrenin altındaki kısa yolculuklar oluşturuyor.

Çevre 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Çevre kampanyası grubu Greenpeace tarafından yayınlanan analiz, Avrupa’daki özel jet uçuşlarının sayısının geçen yıl yüzde 64 gibi büyük bir artışla 572 bin 806’ya ulaşarak rekor kırdığını gösterdi. Üstelik uçuşların yarısından fazlasını 750 kilometrenin altındaki kısa yolculuklar oluşturuyor. Bu artışın, Avrupa’nın şiddetli bir kış kuraklığının pençesinde olduğu ve bölgenin son 500 yılın en kurak yazını geçirmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşmesi de manidar.

Analize göre, çevre üzerinde orantısız bir etkiye sahip olan özel jet emisyonları 550 bin Avrupa Birliği sakininin yıllık kişi başına karbon emisyonunu aşıyor. Bilim insanları, ocak ayı sonlarında kıta genelinde yeraltı suyu eksikliğinin artık “çok tehlikeli” hale geldiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Greenpeace’in Herkes için Hareketlilik kampanyasının ulaşım sorumlusu Klara Maria Schenk, “Özel jet uçuşlarındaki endişe verici artış, tam bir felaketi önlemek için karbondioksit emisyonlarını derhal azaltmamızı söyleyen tüm iklim bilimi ile tamamen çelişiyor” diyor. Araştırmalara göre özel jetler yolcu başına ticari yolcu uçaklarına göre havayı 5 ile 14, trenlere göre ise 50 kat daha fazla kirletiyor.

 

Zenginlerin özel jetle uçuş talebi arttı

En gözde şehirler Nice, Paris ve Cenevre

Analiz, geçen yıl Avrupa’da en çok özel jet uçuşu yapılan ülkelerin İngiltere, Fransa ve Almanya olduğunu ortaya koyuyor. Özel jet uçuşları için en popüler destinasyonlar ise Fransız Rivierası şehri Nice, Fransa’nın başkenti Paris ve İsviçre’nin en kalabalık ikinci şehri Cenevre oldu.

Özel jette talep patlaması

İklim zirvesine özel jetleriyle gelen liderlere eleştiri yağdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.