Giovanni ile beraber yeni bir Gedson

UEFA Avrupa Ligi elemeleri play-off aşaması ilk maçında Lugano ile 3-3 berabere kalan Beşiktaş'ta Gedson Fernandes attığı iki golle öne çıktı. Portekizli, Giovanni van Bronckhorst yönetiminde yükselişini sürdürdü.

Spor 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Gedson Fernandes'in yükselen performansı sezon başında dikkat çekiyor.

Yeni bir Gedson mümkün mü? Aslında bunu gösteriyor biraz da van Bronckhorst. Zira öyle olmasa Beşiktaş’ın en zayıf karınlarından biri olurdu orta sahası. Ne de olsa ileride Rafa Silva var, biraz da taşınması gereken yıldız sınıfına koyabiliriz kendisini. Oyun disiplinine ve yeteneğine diyecek bir şey yok, hatta o kadar yetenekli ki bazen arkasındaki takım arkadaşlarının dinamizmiyle saha içinde dinlenme hakkına sahip olabilir. İşte o anlarda Gedson gibi bir dinamo gerekiyor Beşiktaş’a. Ama bundan önceki sezonlardaki Gedson değil elbette. Daha farklı daha yeni Beşiktaş’ın rakibi Galatasaray’ın elinden alırken mutluluk nağraları attıran cinsten bir Gedson lazım sahada. İşte o Gedson, van Bronckhorst’la beraber kendini buldu.

Beşiktaş bu yaza kadroyu adeta sil baştan yapmak için girdi. Her ne kadar transfer sayısı fazla gözükmese de takımın çehresini değiştirecek Gabriel Paulista, Rafa Silva ve Ciro Immobile gibi isimler kadroya dahil edildi. Birçok yabancı futbolcuyla yollar ayrılmaya çalışırken takımın başına getirilen Giovanni van Bronckhorst da yeniden yapılanan bir takımın vazgeçilmezi olan içeriden transfer hadisesini gerçekleştirmeye başladı. Hollandalı teknik direktör geçen sezonun en kötü transferlerinden biri olarak görünen Jean Onana’yı rotasyonda kullanmaya başlarken sağ kanatta Milot Rashica da 2022-23 sezonunda Galatasaray’daki görüntüsüne yakın bir performans ortaya koymaya başladı. Geçen sezon transfer edildikten sonra zaman zaman zorlanan ancak Türkiye Kupası finalinde Trabzon’a attığı golle takımına kupayı getiren El Musrati de maestro rolünü üstleniyordu.

Beşiktaş kaçtı, Lugano yakaladı! Tur İstanbul'a kaldıBeşiktaş kaçtı, Lugano yakaladı! Tur İstanbul’a kaldı

Bu denklemde takımın temposuna tempo katacak orta saha oyuncusunun Gedson olması gerekiyordu. Birçok kez olduğu gibi yine oyuncunun transferi gündeme gelecekti. Yaz başında ismi Rusya’yla anılan hatta Bahtiyar’la beraber aynı anda takımdan ayrılması söz konusu olan yıldız oyuncu kadroda tutuldu. Benfica’nın yüzde 50 bonservisine sahip olduğu ve satıldığı an elde edilecek gelirin yarısının Benfica’ya gönderileceği oyuncu, 25 yaşına gelmiş olmasına rağmen henüz potansiyelini net bir şekilde yansıtamamıştı. Holllandalı van Bronckhorst’un önündeki meydan okumalardan biri o potansiyeli gün yüzüne çıkarmaktı. Galatasaray’a karşı 5-0 kazanılan Süper Kupa maçıyla beraber bu potansiyel ortaya çıkmaya başladı. Gedson bir asist yaptığı karşılaşmada rakip orta sahaya karşı net üstünlük sağlanmasının temel faktörlerinden oldu. Lige ikide ikiyle giren takımının galibiyetlerinde rol oynayan Gedson, Lugano deplasmanında da öne çıktı. Hem takımının öne ataklarında taşıyıcı rolü üstlenen oyuncu hem de bir sekiz numaradan beklenen ceza alanı koşularıyla pozisyonlara girdi. Gedson bu pozisyonlardan ikisini gole çevirerek 3-3 biten maçta x faktör oldu.

Opta verilerine göre Beşiktaş  formasıyla Avrupa kupalarındaki ilk golünü Lugano’ya atan Gedson Fernandes, Kasım 2018’den (vs Bayern Mühih) bu yana Avrupa arenasında ilk kez gol sevinci yaşadı. Bir değil iki gol birden bulan oyuncunun katkısı, bu sezon hep olduğu gibi, tam zamanında geldi. Sezon başında takımdan gitmesi gündeme gelen, Beşiktaş’a transfer süreci hala dün gibi hatırlanan, Galatasaray’a gitmiş olsa belki de akışın tam tersine değişeceği oyuncu, gelecek için Beşiktaş’ın en fazla bonservis geliri beklediği isim olarak dikkat çekecek. Giovanni van Bronckhorst’un olumlu dokunuşlarıyla gelişmeye devam ederse birçok kupa yolculuğunda katkı sunmakla kalmayacak, kulüp kasasına da faydası olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.