Fenerbahçe’nin parlak vitrini: Son 6 yılda futbolcu satışından 120 milyon euro’dan fazla gelir elde etti

Fenerbahçe'de Ferdi Kadıoğlu'nun Brighton'a transferinden en az 30 milyon euro gelir bekleyen Kanarya, son altı yaz transfer döneminde altıncı çift haneli milyon euroluk satışını gerçekleştirdi. 16,5 milyona mal olan 7 oyuncu 120 milyona satıldı.

Spor 24 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe'den altı yılda altı büyük satış.

Fenerbahçe, Ali Koç başkanlığa seçildikten bu yana hasret kaldığı başarılara ulaşamadı. Sportif olarak sınıfta kalınan bunca yılın ardından taraftar artık başarı bekliyor. Ancak yönetim her konuda başarısız değil. Her ne kadar sahada iyi sonuç alınamıyor olsa da özellikle transfer dönemlerinde elde edilen başarı gözlerden kaçmıyor. Birçok transfer yapan, bu transferlerin bir kısmından beklediği dönüşü alamayan ekip, son birkaç yıldır çift haneli milyon eurolu oyuncu satışlarını alışkanlık haline getirdi. 2019 yazından beri her yaz en az bir çift haneli oyuncu satışı gerçekleştiren kulüp, toplam yedi oyuncudan 120 milyon euro’yu aşkın gelir sağladı. Bu oyuncular transfer edilirken harcanan para ise yalnızca 16.5 milyon euro olarak kayıtlara geçti.

İşte o futbolcular:

Fenerbahçe, 2018 yazında 1.4 milyon euro karşılığında Nec Nijmegen’den transfer ettiği Ferdi Kadıoğlu’nu altı sezonluk yatırımın ardından Brighton’a en az 30 milyon euro karşılığında gönderdi. Oyuncu karşılığında kazanılan ücret henüz netlik kazanmadı. Öyle ki bazı kaynaklar 30 milyonun nakit, 5 milyonun bonus olmak üzere toplamda 35 milyonun kasaya gireceğini yazıyor. Öyle ya da böyle Fenerbahçe, uzun süre yatırım yaptığı oyuncudan büyük gelir elde ediyor.

Fenerbahçe'den bir Ferdi geçtiFenerbahçe’den bir Ferdi geçti

Kanarya’nın büyük gelir elde ettiği bir başka oyuncu Arda Güler. Milli süper yıldız henüz 18 yaşında Real Madrid’in kapısından girdi. Fenerbahçe 20 milyon euro nakit kazanırken 10 milyon euro da bonus alabilir. Yani Fenerbahçe’nin bu transferden gelir kazanmaya devam etmesi Arda’nın başarısına bağlı. Ancak şu kesin ki Kanarya 2023 yazıyla beraber Real Madrid’e direkt olarak oyuncu göndererek Avrupa piyasasının transferde seçkin kulüpleri arasına adını yazdırdı. Arda için Gençlerbirliği’ne ödenen 2.5 milyon euro ise fersah fersah karşılığını aldı.

2023 yazının tek kâr getiren oyuncusu Arda olmadı. Macar savunmacı Attila Szalai, 2021 Ocak’ta katıldığı Fenerbahçe’de kendini kanıtladı. 3.86 milyon euro karşılığında AEL Limassol’dan alınan Szalai, Bundesliga ekiplerinden Hoffenheim’a 12.3 milyon euro karşılığında gönderildi. Oyuncunun satışından yaklaşık 8.5 milyon euro kâr sağlandı.

Kayserispor-Fenerbahçe geriliminde yeni perde: Kulübün anahtarı başkasındaKayserispor-Fenerbahçe geriliminde yeni perde: Kulübün anahtarı başkasında

Fenerbahçe vitrininde 2022 yazının en parlak ismi Güney Koreli savunmacı Kim Min-jae’ydi. Min-jae Vitor Pereira’nın ısrarları sonucu Çin’den üç milyon euro karşılığında transfer edildi. Performansıyla taraftarın sevgilisi haline gelen yıldız Avrupa’nın dikkatini çekti. Zaten Fenerbahçe’yi kariyerinde bir basamak olarak gören ve serbest kalma maddesiyle beraber gelen oyuncu, Serie A şampiyonluğu yaşayıp daha sonra 50 milyon euro karşılığında Bayern Münih’e gideceği Napoli’ye 19 milyon euro karşılığında transfer oldu. Bir transferden bir sezonda edilen kâr tam 16 milyon euro’ydu.

Fenerbahçe’nin İtalyan piyasasında Min-jae’den önce etkisini artıran oyunculardan biri Vedat Muriç’ti. 2019-20 sezonu başında transfer edilen Muriqi Fenerbahçe’ye 5.6 milyon euro’ya mal oldu. Kendini kanıtlayan Kosovalı golcü sezonun sonunda Lazio’ya 21 milyon euro karşılığında transfer olacak ve tıpkı Min-jae örneğinde olduğu gibi kasaya 16 milyon euro’ya yakın girdi sağlayacaktı.

Min-jae kariyerine Bayern Münih’te devam ediyor.

Fenerbahçe’de Ali Koç yönetiminin ilk büyük satışı denince akla gelen isimse Eljif Elmas. Eljif, Aziz Yıldırım döneminde Makedonya’dan çok genç halinde kadroya katılmış, ekonomik sıkıntıların yaşandığı ve bunun saha içi sonuçlara yansıdığı 2018-19 sezonunu ise iyi değerlendirmişti. Bu performans Napoli’nin dikkatini çekti. Gelişi yalnızca 180 bin euro’ya mal olan oyuncu 17.7 milyon euro kazandırarak kulübün kapısından çıkıyordu.

Sonuç olarak Fenerbahçe son altı yaz ayında 10 milyon euro ve üzerinde satış yaptığı oyuncular sayesinde bonuslar hariç 120 milyon euro kazandı. Yaklaşık 16.5 milyon euro bonservis ödediği oyunculardan bunca gelir eden Kanarya, Türk futbolunda özellikle büyük takımlardan görülmemiş sürdürülebilir bir yapının temellerini attığını kanıtladı. Bu yapının uzun yıllar devam etmesi gerekir ki şu an parlayan Fenerbahçe vitrini uzun yıllar boyunca kendini dünyanın beş büyük ligine atmaya hazırlanan yeteneklerin uğrak noktası olabilsin. Zira bakıldığında Fenerbahçe Premier Lig’e bir, LaLiga’ya bir, İtalya’ya üç ve Bundesliga’ya bir oyuncu gönderdi. Üstelik bu oyuncuların çoğu kalbur üstü bir tanesi de dev bir takıma transfer oldu.

Fenerbahçe iki milli oyuncudan toplam 50 milyon euro kazandı.

Elbette söz konusu isimlerin gösterecekleri performans bu vitrindeki parlaklığın ne kadar inandırıcı bir parlaklık olduğunu gösterecek. Kim Min-jae’nin Bayern transferi, Vedat’ın Mallorca’da yaptıkları, Eljif’in değerini yükselterek Leipzig’e gidişi, Arda’nın Ancelotti’nin gözdesi haline gelmesi Fenerbahçe’nin elini rahatlatan unsurlar. Ferdi’nin de bu sezon transfere büyük bütçe ayıran Brighton’ın en pahalı ikinci yaz transferi olması ondan beklentiyi kanıtlıyor. Üstelik o, dünyanın en fazla izlenen liginin en pahalı satışları yapan takımlarından birine gidiyor. Oyuncunun burada değerini katlaması demek, Fenerbahçe’nin ileride Jayden Oosterwolde, Sebastian Szymanski, İsmail Yüksek, Bright Osayi Samuel gibi yüksek bonservis bedelli satış potansiyeli olan oyuncularından daha fazla gelir edebilmesi demek. Fakat ne olursa olsun Kanarya, kısa vadede Mourinho’nun eline güçlü bir kadro kurma yolunda attığı adımlarını kolaylaştırdığı gibi uzun vadede çift haneli satış geleneğini sürdürülebilir kılma adımlarını da atıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.