Solingen’de kanlı festival: İki şüpheli gözaltında, saldırıyı IŞİD üstlendi

Almanya'nın Solingen kentindeki festivalde yaşanan bıçaklı saldırıyı IŞİD üstlendi. Polis önce 15 yaşında bir genci, daha sonra ise bir şüpheliyi daha gözaltına aldığını duyurdu. Ükenin batısında bulunan bu kentteki "kanlı festival"de neler oldu?

Dünya 24 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerinin olduğu dönemde şiddet haberleriyle gündeme geliyordu Almanya. Bu şiddet haberlerinin özneleri de hedef alınan aşırı sağcı politikacılardı genelde. Seçim sürecinin geçmesinin ardından tansiyonun düştüğü ülke dün vahşi bir saldırıyla gündeme geldi.

Solingen kentinin kuruluşunun 650’inci yılı, bir festivalle taçlandırılmak istenmişti. Festival, kent sakinlerinin yoğun ilgisi ve coşkusuyla sürerken yaşanan bir saldırı her şeyi karanlığa gömüverdi. Festivale sızan saldırgan önüne geleni rastgele bıçaklayarak üç kişiyi öldürdü. Yaralılardan 4’ünün durumu da kritik. Alman Die Welt gazetesinin haberine göre, Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul dün geceki saldırıda ölenlerden birinin kadın, ikisinin de erkek olduğunu açıkladı.

Olayla ilgili saatler süren insan avı sonucunda 15 yaşındaki bir gencin saldırıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle gözaltına alındığı duyuruldu. Gözaltı haberinden sonra ülkenin emniyet güçleri detaylı bir açıklama da yaptı. Polis tarafından yapılan açıklamada olayın nedenini belirlemeye çalıştıkları ve terörizm ihtimalini göz ardı edemeyecekleri belirtildi. Tutuklanan kişinin 15 yaşında olduğunu doğrulandı ancak daha fazla detay verilmedi.

Polis ayrıca saldırıda iki erkek ve bir kadının öldürüldüğünü doğruladı. Ölen iki erkek kurbanın 67 ve 56 yaşında olduğu, ölen kadının ise 56 yaşında olduğu bildirildi. Dördü ağır olmak üzere sekiz kişi daha yaralanmıştı.  Polis, halkı saldırıyla ilgili spekülasyonlardan kaçınmaya çağırarak elinde delil olan kişilerden bunu sosyal medyada yayınlamak yerine resmi birimlere bildirmesi çağrısında bulunuldu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier saldırının ardından Solingen belediye başkanıyla konuştu. Steinmeier yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Solingen’deki iğrenç eylem beni ve ülkemizi şok ediyor. Ölenlerin yasını tutuyor, yaralananlar için endişeleniyorum. Onlara tüm kalbimle acil şifalar diliyorum. Failin derhal adalet önüne çıkarılması gerekiyor. Nefrete ve şiddete karşı birlikte duralım.”

Scholz: Fail bir an önce yakalanmalı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, saldırının failinin bir an önce yakalanması ve kanunun izin verdiği ölçüde en sert şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi. Scholz, “Solingen’deki saldırı beni çok sarsan korkunç bir olay. Bir saldırgan çok sayıda kişiyi vahşice öldürdü. Az önce Solingen belediye başkanı Tim Kurzbach ile konuştum. Kurbanların yasını tutuyoruz ve ailelerinin yanındayız. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Failin bir an önce yakalanması ve hukuk çerçevesinde cezalandırılması gerekiyor” dedi.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Festivali kana bunayan saldırıyı yaklaşık bir gün sonra radikal İslamcı terör örgütü IŞİD üstlendi. Militan grup Telegram hesabından yaptığı açıklamada saldırının bir üyesi tarafından “Filistin’deki ve her yerdeki Müslümanların intikamını almak için” gerçekleştirildiğini söyledi.

Fakat örgüt iddiası için herhangi bir kanıt sunmadı ve saldırganla IŞİD arasındaki herhangi bir ilişkinin ne kadar yakın olduğu da net değildi.

Bir gözaltı daha

Bir bölge bakanı, Alman polisinin bıçaklı saldırıda üç kişiyi öldürdüğünden ve sekiz kişiyi de yaraladığından şüphelenilen bir kişiyi tutukladığını söyledi.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul de cumartesi günü geç saatlerde ARD kamu televizyonuna verdiği demeçte “Bütün gün aradığımız adam az önce gözaltına alındı” diyerek gelişmeyi doğruladı.

Reul ayrıntı vermezken Alman Bild ve Spiegel haber siteleri de kirli ve kanlı giysiler içindeki şüphelinin teslim olduğunu bildirdi.

Şu ana kadar saldırıyla ilgili neler biliyoruz?

  • Polis, Almanya’nın batısındaki Solingen kentinde düzenlenen bir festivalde meydana gelen bıçaklı saldırıda üç kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin de yaralandığını açıkladı. Yaralıların dördünün durumu kritik.
  • Görgü tanıkları dün akşam saat 21.30’dan kısa bir süre sonra polise kimliği belirsiz bir saldırganın Fronhof adlı merkez meydanda birkaç kişiyi bıçakla yaraladığı ihbarında bulundu.
  • Polis halen olay yerinden kaçan saldırganı saatlerce aradı. Uzun süren yakalama çalışmaları ardından 15 yaşındaki bir genç gözaltına alındı. Yetkililer saldırganın eylemi tek başına gerçekleştirdiğine inandıklarını söyleseler de terör şüphesini de yabana atamayacaklarını belirtiyorlar.
  • Saldırı, Cuma günü başlayan ve Pazar gününe kadar sürmesi beklenen, şehrin 650’inci kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen Çeşitlilik Festivali’nde meydana geldi. Organizatörler binlerce kişinin katılmasını bekliyordu. Festival, olaydan sonra iptal edildi.
  • Saldırının gerçekleştiği Solingen, Batı Almanya’da yaklaşık 160 bin nüfusa sahip bir şehir. Şehir, Almanya’nın Hollanda sınırındaki en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da bulunuyor.

Almanya'da festivale bıçaklı saldırı: Ölü ve yaralılar varAlmanya’da festivale bıçaklı saldırı: Ölü ve yaralılar var

Almanya'da 30 yıldır dinmeyen acı: Solingen faciasıAlmanya’da 30 yıldır dinmeyen acı: Solingen faciası

Almanya Kuzey Akım sabotajcısını bulduğunu düşünüyor, ama yerini bilen yokAlmanya Kuzey Akım sabotajcısını bulduğunu düşünüyor, ama yerini bilen yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.