Zuckerberg günah çıkardı: Biden yönetimi Meta’yı sansüre zorlamış

Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg Covid-19 döneminde yaptıklarının muhasebesini çıkardı. Biden yönetiminin şirketi sansüre zorladığını itiraf eden Zuckerberg "Bugün olsa aynısını yapmazdım" dedi.

Bilim Teknoloji 27 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Mark Zuckerberg. Fotoğraf: Shutterstock

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının çatı şirketi Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg Temsilciler Meclisi’nin Yargı Komitesi’ne dün yazdığı bir mektupta adeta günah çıkardı. Biden yönetimi boyunca attığı bazı adımların muhasebesini yapan Zuckerberg’in öne çıkan itirafı Covid-19 ile ilgili oldu. Buna göre Biden yönetimi Zuckerberg’in ekibine Covid-19 salgınıyla ilgili bazı içerikleri sansürlemesi için baskı uyguladı.

‘Pişmanım’

Mektubunda baskıların en çok 2021 yılında etkili olduğunu söyleyen Zuckerberg Covid-19’la ilgili mizah ve hicivlerin dahi sansürlendiğini itiraf etti. Milyarder girişimci sansür talebini kabul etmediklerinde hükümetin “hayal kırıklığını fazlasıyla gösterdiğini” söyledi. O yıl hissettiği baskının “hatalı” olduğunu ve şirketin daha açık sözlü davranmamasından “pişmanlık duyduğunu” aktaran Zuckerberg “yeni bilgilerin de ışığında durup geriye baktığında” o zamanlar aldığı kararların bazılarını bugün almayacağını vurguladı. Zuckerberg “O zaman ekibime söylediğim gibi, hangisi olduğu fark etmeksizin yönetimden gelen baskılar nedeniyle içerik standartlarımızdan ödün vermememiz gerektiğini şiddetle hissediyorum. Böyle bir şey tekrarlanırsa direnmeye hazırız” diye ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden Temmuz 2021’deki bir konuşmasında sosyal medya platformlarının pandemiyle ilgili yanlış bilgilerin yayılmasına imkan tanıyarak “insanları öldürdüğünü” söylemişti. Covid-19 döneminde sokağa çıkma yasaklarının ve kapanmaların etkili olmasıyla adeta ev hapsi yaşayan insanlar telefon ve bilgisayarlarına sarılmıştı. Aynı dönemde Covid-19 aşılarının ne kadar güvenilir olduğu da tartışma konusu olmuş, aşı karşıtları komplo teorilerini o zamanlar Twitter olarak bilinen X, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında geniş bir kitleye duyurmaya çalışmıştı.

Biden açıklamasının sert olduğunu düşünerek daha sonra geri adım atsa da ülkenin Sağlık Bakanı Vivek Murthy sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerin “halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunda” sansürde diretmeyi sürdürmüştü.

Tek baskı bu değildi

Zuckerberg’in günah çıkarması burada da son bulmadı. O dönem Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna şirketi Burisma’nın yönetim kurulunda olup yolsuzluk yaptığıyla ilgili haberler çok konuşuluyordu. Zuckerberg FBI’ın şirketi uyarıp 2020 seçimlerini etkileyecek “olası bir Rus dezenformasyonu” konusunda dikkat etmesini söylediğini aktardı. O sonbahar Meta ekibi New York Post’un Biden ailesinin yolsuzluk yaptığını iddia eden haberinin teyitten geçene kadar platformlarında paylaşılmasına izin vermemişti. Oysa haberin Rus dezenformasyonu olmadığı netleşmişti. “Şimdi geriye dönüp baktığımda hikayenin değerini düşürmememiz gerekiyordu” diyor Zuckerberg.

Milyarder o zamandan bu yana “böyle bir şeyin tekrar yaşanmaması” için politikalarında ve süreçlerinde değişikliğe gittiğini ve artık teyitle ilgilenen kurumların kararlarını beklerken platformunda paylaşılan içeriklerin değerini düşürücü eylemlerde bulunmadıklarını söyledi.

Bir not daha düşen Zuckerberg 2020’de “seçim altyapısının” oluşmasını desteklerken attığı adımları tekrarlamayacağının altını çizdi. “O zamanki görüş pandemi sırasında insanların güvenli bir şekilde yerel seçimler için oy kullanmalarına yardımcı olacak kaynaklara ulaşabilmelerini sağlamaktı” diyen Zuckerberg atılacak adımların “partilerüstü” olacak şekilde tasarlandığını ama “bazılarının atılan adımları bir partiye ayrıcalık sağlamak” olarak yorumladığını söyledi. “Tarafsız” olmayı amaçladığını söyleyen Zuckerberg yeni seçim döneminde o dönemkine benzer bir katkısının olmayacağını açıkladı.

Cumhuriyetçiler tepkili

Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi’ndeki Cumhuriyetçiler mektubun detaylarını sosyal medyadan paylaşarak tepki gösterdi. Cumhuriyetçiler Zuckerberg’in mektupta “Biden-Harris yönetiminde Facebook’ta Amerikalıların sansürlenmesi için baskıya uğradığını, Facebook’un Amerikalıları sansürlediğini ve aynı sosyal medya platformunun Hunter Biden’ın dizüstü bilgisayar hikayesine kısıtlamalar getirdiğini itiraf ettiğini” vurguladı.

🗒️Bir not düşelim: Bu yıl haziran ayında ABD Yüksek Mahkemesi federal hükümetin sosyal medyada muhafazakârları susturup susturmadığına dair davayla ilgili olarak Beyaz Saray’ı haklı buldu. Yargıçların altısı muhafazakârların susturulmadığına hükmederken üçü susturulduğu yönünde oy kullandı.

Durov çıkmazı: Macron 'Politik değil' diyor, Ruslar kabul etmiyor, Telegram her zamankinden daha popülerDurov çıkmazı: Macron ‘Politik değil’ diyor, Ruslar kabul etmiyor, Telegram her zamankinden daha popüler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.